Gerstekorrel: wat is het, hoe ontstaat het en wat kun je ertegen doen?

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Gerstekorrels zijn over het algemeen een minder bekend fenomeen dan mee-eters, maar er hebben net zo veel mensen last van. Het zijn witte, onderhuidse bultjes die erg lastig weg te halen zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je dit wel zelf kunt doen, maar je kunt het natuurlijk ook laten doen. Daarnaast is voorkomen toch beter dan genezen en er zijn een ook manieren waarop je het ontstaan van gerstekorrels tegen kunt gaan. We vertellen je hier graag meer over!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een gerstekorrel?

  Een gerstekorrel, ook wel milia of hagelkorreltje genoemd, is een hard, wit bultje op de huid. De oorzaak van gerstekorrels is een verstopping in de talgklieren of zweetklieren. Een gerstekorrel komt bij de meeste mensen voor op het gezicht, voornamelijk rondom het oog. Ze liggen erg diep onder de huid, waardoor het lastig is om ze uit te knijpen. Het zijn ook geen puistjes. Ze kunnen verder weinig kwaad, maar mensen vinden het vaak niet mooi en willen ze daarom verwijderen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor gerstekorrels kunnen ontstaan. Ze komen vaak voor bij mensen met een droge, slecht gehydrateerde huid. Hierdoor hoopt de talg onder de huid op en vormt dit een bultje. Ze kunnen ook ontstaan als je te veel in de zon ligt, of bij genezing van brandwonden en andere huidbeschadigingen.

  Hoe kun je een gerstekorrel verwijderen?

  Bij volwassenen gaan gerstekorrels helaas niet altijd weg als je maar lang genoeg wacht. Bij een baby is de kans dan weer wel groot dat een gerstekorrel vanzelf weer weggaat. Wat je zelf kunt doen om gerstekorrels tegen te gaan, is je huid goed verzorgen. Je kunt gerstekorrels verminderen door een goede huidverzorgingsroutine aan te houden tegen puistjes en onzuiverheden, met name rond de ogen. Als je toch wil proberen om een gerstekorrel uit te knijpen, is er wel een manier om dit voor elkaar te krijgen. Eerst week je met een washandje en warm water de huid rondom de gerstekorrel los, daarna maak je de huid op en rondom de gerstekorrel goed schoon met antibacteriële zalf of alcohol. Vervolgens prik je met een steriele naald de huid boven de gerstekorrel door en kun je proberen hem voorzichtig uit te knijpen. Veel mensen zijn echter niet zo’n fan van naalden, maar er zijn gelukkig ook manieren om een gerstekorrel te verwijderen zonder een naald.

  Een gerstekorrel verwijderen zonder gebruik van een naald

  Over het algemeen heb je geen last van gerstekorrels. Mensen willen ze vaak alleen verwijderen omdat ze het niet mooi vinden. Het kan echter gebeuren dat een gerstekorrel ontstoken raakt. Dit kan wel erg vervelend zijn. In zo’n geval kun je naar de huisarts gaan om de gerstekorrel te laten verwijderen. De huisarts zal je in de meeste gevallen dan een antibiotische zalf geven voor het oog en je aanraden om warme kompressen te gebruiken. Als je heel erg last hebt van een droge huid en daardoor snel gerstekorrels krijgt, kun je dit tegengaan door je gezicht goed gehydrateerd te houden met behulp van een goede dagcrème of met vaseline. Je kunt een gerstekorrel dus niet echt verwijderen met zalf of vaseline, maar je kunt ze hier wel mee voorkomen. De enige manier om de gerstekorrel echt weg te krijgen, blijft dus toch om hem uit te knijpen. En zonder naald wordt dat knap lastig.

  Gerstekorrel laten verwijderen door schoonheidsspecialist

  Het beste dat je kunt doen als je van gerstekorrels af wil, is deze laten verwijderen door een schoonheidsspecialist. Er zijn twee manieren waarop een schoonheidsspecialist gerstekorrels kan verwijderen: manueel verwijderen met een steriele naald of coagulatie, waarbij de gerstekorrel wordt opgelost. Het zelf proberen uit te drukken van een gerstekorrel wordt over het algemeen afgeraden. Het is niet alleen heel moeilijk, maar kan ook nog als gevolg hebben dat de gerstekorrel gaat ontsteken of zelfs dat er pigmentvlekken ontstaan. Wees hier dus voorzichtig mee. Het grote voordeel van een behandeling bij een schoonheidsspecialist is dat ze vaak ook een huidanalyse uitvoeren. Hierdoor weten ze precies hoe jouw huid in elkaar zit en kunnen ze je ook passend advies geven om in het vervolg gerstekorrels of andere huidaandoeningen en onzuiverheden te voorkomen. Dan heb je dus meer voor je geld dan alleen een gerstekorrelvrij gezicht!

  Gerstekorrels bij baby’s

  Ook bij baby’s komen gerstekorrels voor, best vaak zelfs. Ruim de helft van alle baby’s heeft wel eens last van een gerstekorrel. Bij een baby ontstaat een gerstekorrel vaak omdat de talgkliertjes nog onrijp zijn en dus nog niet helemaal goed werken. Het wordt daarom lastiger voor de huid om keratine af te voeren en dus raken de klieren sneller verstopt. Ze komen dus vooral voor bij pasgeboren baby’s en vaak rond de neus. Over het algemeen gaan de gerstekorrels bij baby’s na een paar weken gewoon weer weg en hoef je hier dus niets voor te doen. Zodra de klieren zich beter ontwikkelen kan de keratine wel afgevoerd worden en verdwijnen de verstoppingen. Bij volwassenen is dit helaas vaak niet meer aan de orde en zullen gerstekorrels dus ook niet vanzelf weggaan. Er zijn ouders die het gebied met gerstekorrels bij de baby insmeren met olie om de huid te hydrateren. Als je dit gaat doen moet je echter wel opletten, want het kan zijn dat de gevoelige babyhuid hier nog niet goed tegen kan. Ook moet je opletten wat voor soort olie je gebruikt. Kies bijvoorbeeld niet voor een olie die snel een allergische reactie zou kunnen veroorzaken.

  Veelgestelde vragen

  Kun je een gerstekorrel zelf verwijderen?

  Ja, je kunt dit zelf doen met behulp van een steriele naald. Er kunnen echter wel risico’s aanzitten, zoals het ontsteken van de gerstekorrel of het ontstaan van pigmentvlekken.

  Zijn gerstekorrels gevaarlijk?

  Nee, gerstekorrels kunnen eigenlijk geen kwaad en als ze niet ontstoken zijn heb je er ook geen last van. Mensen halen ze alleen weg om cosmetische redenen.

  Wat is de oorzaak van gerstekorrels?

  De oorzaak van gerstekorrels is het verstoppen van de talgklieren of zweetklieren bij een droge huid.

  Advertentie