Wat is fibromyalgie en wat kun je ertegen doen?

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2023

Fibromyalgie is een aandoening die onder deze naam misschien niet zo bekend is, maar de symptomen zal iedereen wel herkennen: pijn in de spieren en bindweefsel. Er was eerder weinig kennis over deze aandoening, maar dat is in de afgelopen jaren gelukkig wel veranderd. Dit betekent dat er meer bekend is over het voorkomen en behandelen van deze aandoening. In dit artikel vertellen we je er meer over!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is fibromyalgie?

  Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsel. Het is een chronisch pijnsyndroom dat vaak wordt gecategoriseerd als reuma. Het is een vorm van disfunctioneren van de neurotransmitters. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Zo’n 2% van alle volwassenen lijdt aan een vorm van deze pijnaandoening. De reden dat het vooral bij vrouwen voorkomt en minder snel bij mannen, is dat mannen zo’n 50% sneller serotonine aanmaken. Dit is een belangrijke stof in het proces van pijnverwerking. Fibromyalgie is eigenlijk niet zichtbaar op het lichaam, wat het lastig maakt om vast te stellen. Het wordt vaak omschreven als een intense spierpijn op meerdere plekken in het lichaam tegelijkertijd. 

  De symptomen van fibromyalgie

  Er zijn verschillende symptomen die wijzen op fibromyalgie. Denk bijvoorbeeld aan zweten, vermoeidheid, griep, gevoeligheid voor ontstekingen, darmklachten, gevoeligheid voor het weer en luchtvochtigheid en hypergevoeligheid. Het is een lastige aandoening om vast te stellen, aangezien het veel op andere aandoeningen kan lijken en er nog niet altijd genoeg kennis is om een goede diagnose te stellen. Er wordt vaak gewerkt met een vragenlijst, zodat er naar verschillende aspecte en mogelijke symptomen kan worden gekeken. Wil je meer weten over de symptomen van fibromyalgie? Bekijk dan de website van brein-medicijn, waar de aandoening uitgebreid toegelicht wordt. 

  Behandelingen voor fibromyalgie

  Er zijn verschillende behandelingen die ingezet kunnen worden als er sprake is van fibromyalgie. Behandelingen kunnen bestaan uit medicatie, massages en fysiotherapie. De medicijnen die vaak worden voorgeschreven zijn pijnstillers of slaapmiddelen, aangezien in slaap komen lastig kan zijn door de chronische pijn. Ook antidepressiva wordt steeds vaker voorgeschreven bij deze aandoening. Massages zijn goed voor de algemene ontspanning en de druk die de aandoening op de spieren uitoefent kan worden verminderd. Fysiotherapie werkt vooral verlichtend voor de klachten die bij fibromyalgie komen kijken. Ten slotte houden mensen met fibromyalgie vaak een bepaald dieet aan om de darmklachten die bij de aandoening kunnen komen kijken minimaal te houden. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden of verminderen van gluten in je dieet. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is fibromyalgie?

  Fibromyalgie is een chronische pijnaandoening in de spieren en het bindweefsel die vergelijkbaar is met reuma. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

  Wat zijn mogelijke behandelingen voor fibromyalgie?

  Fibromyalgie wordt vaak behandeld met een combinatie van medicatie, massages en fysiotherapie. Medicijnen die worden voorgeschreven zijn pijnstillers, slaapmiddelen en soms ook antidepressiva.

  Welke medicijnen werken bij fibromyalgie?

  Medicijnen die vaak worden toegepast bij deze aandoening zijn pijnstillers, slaapmiddelen en vandaag de dag ook steeds vaker antidepressiva.

  Advertentie