Laatst bijgewerkt: 11 januari 2023
Iedereen heeft wel eens last van een droge hoofdhuid. Dit kan erg vervelend en storend zijn en kan op den duur zelfs pijn gaan doen. Een droge hoofdhuid kan veel oorzaken hebben. Het kan iets simpels zijn, bijvoorbeeld droge lucht in huis door het aanstaan van de verwarming, maar het kan ook het gebruik van verkeerde producten zijn. Gelukkig kun je in ieder geval eenvoudig iets doen tegen een droge hoofdhuid. In dit artikel vertellen we je hoe je die droge hoofdhuid tegen kunt gaan!
Het eerste dat je zult merken als je huid erg droog wordt, is dat je een jeukende hoofdhuid krijgt. Dit kan veroorzaakt worden door roos, maar in veel gevallen wordt het ook simpelweg veroorzaakt door een droge hoofdhuid. Dit kan door veel dingen ontstaan, bijvoorbeeld seizoenswisselingen, je voedingspatroon, allergieën of een te lage luchtvochtigheid. Schilfers zijn een symptoom van een droge hoofdhuid, waardoor mensen vaak meteen denken dat ze roos hebben. In de meeste gevallen is het echter geen roos, maar gewoon een droge huid. Anti-roos shampoo zal hier dus niet tegen helpen. Wat wel helpt tegen een droge hoofdhuid, is het gebruiken van een product dat de jeuk verzacht en de huid hydrateert. Ingrediënten die je vaak tegenkomt in dit soort producten zijn aloë vera, olijfolie, cacaoboter, havermeel, acai-extract en bosbessen extract. Daarnaast is het goed om niet te vaak je haar te wassen en om je hoofdhuid regelmatig te scrubben. Dit doe je met een scalp massager, een soort rubberen of siliconen borstel waarmee jij jouw hoofdhuid kunt masseren.
Maar hoe merk je dan dat je een droge hoofdhuid hebt en geen roos? Je wil natuurlijk wel zeker weten dat je echt geen roos hebt, anders ben je nog niet van de jeuk en de schilfers af. Ten eerste wordt een droge hoofdhuid veroorzaakt door een tekort aan talg, terwijl roos juist wordt veroorzaakt door een overschot aan talg. Daarnaast wordt roos vaak getriggerd door een soort schimmelinfectie, terwijl een droge hoofdhuid vaak de oorsprong vindt in leeftijdsfactoren of factoren uit de omgeving. Ten slotte zijn de schilfers die je ziet bij roos groter dan bij een droge hoofdhuid. Ook zijn schilfers bij een droge hoofdhuid veel droger dan bij roos. Blijf je toch twijfelen wat het probleem nu echt is? Dan is het verstandig om een huisarts te raadplegen.
Om een droge hoofdhuid te voorkomen, moet je zorgen dat jouw huid gezond blijft. Er zijn verschillende manieren waarop je hiervoor kunt zorgen. Ten eerste is het goed om je hoofdhuid regelmatig te hydrateren, bijvoorbeeld met een haarspray die de hoofdhuid kalmeert. Daarnaast raden we je aan een kritisch te kijken naar welke shampoo je gebruikt. Shampoos die veel sulfaten bevatten produceren veel schuim, maar kunnen ook je hoofdhuid irriteren. Ook is het verstandig om niet te vaak je haar te wassen. Hierdoor kan zowel je haar als je hoofdhuid erg droog worden. Over het algemeen is het genoeg om twee tot drie keer per week je haar te wassen. Mocht je veel sporten, dan kan het zijn dat het vaker nodig is. Ook de temperatuur van het water wanneer je doucht is belangrijk. Een warme douche is natuurlijk heerlijk, vooral in de winter, maar droogt ook je huid uit. Daarom is het verstandig om je haar te wassen met wat minder heet water. Mocht je geen probleem hebben met koud douchen, dan is dit eigenlijk het beste voor jouw hoofdhuid. Mocht je naast een droge huid ook erg droog haar hebben, dan kun je proberen dit op te lossen met haarolie. Oliën die je hiervoor kunt gebruiken zijn kokosolie, arganolie en abrikozenpitolie. Ten slotte kan het hoofdkussen waar je op slaapt invloed hebben op je haar en hoofdhuid. Katoen is eigenlijk geen ideaal materiaal voor een kussen, daarom kan het verstandig zijn om voor een kussen van bamboe te kiezen.