Diclofenac ontstekingsremmer en pijnstiller

Diclofenac ontstekingsremmer en pijnstiller

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Het medicijn diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers worden ook wel NSAID’s genoemd. Ze werken pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Je kunt dit medicijn gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking. Dat geldt bijvoorbeeld bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ofwel de ontsteking van gewrichten, de ziekte van Bechterew en Jicht, waarbij ook ontstekingen in gewrichten voorkomen. Het wordt daarnaast nog voor een hoop veelvoorkomende klachten gebruikt, zoals menstruatiepijn. Je kunt het op verschillende plekken kopen en in verschillende vormen. Diclofenac is vandaag de dag het meest gebruikte geneesmiddel in Nederland.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Welke bijwerkingen kan diclofenac met zich meebrengen?

    Diclofenac is een niet-sferoïdale ontstekingsremmer, een NSAID. Het werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en pijnstillend en kan dus bij veel aandoeningen gebruikt worden, zelfs bij koorts of menstruatiepijn. Mogelijke bijwerkingen van diclofenac zijn maagirritatie en darmstoornissen. Als je in het verleden ooit last hebt gehad van maagzweren of darmzweren, dan heb je meer kans op bijwerkingen aan de maag en darmen. Wij raden je in dit geval aan om een arts te raadplegen voordat je diclofenac gaat gebruiken. Dit geldt ook voor mensen met ernstige hartfalen, bekende hartklachten of mensen die een beroerte hebben gehad. Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor diclofenac dan jongeren en jongvolwassenen. Ouderen kunnen dus het best een zo laag mogelijke dosis gebruiken en een eventuele ongewenste werking meteen melden bij een arts.

    Wanneer gebruik je diclofenac en waar moet je rekening mee houden?

    Diclofenac wordt over het algemeen gebruikt als pijnstiller bij allerlei klachten en aandoeningen. In veel gevallen is het echter goed om diclofenac en paracetamol te overwegen. Paracetamol is namelijk een veiligere pijnstiller en werkt bij de meeste klachten voldoende. Daarnaast heeft het ook de minste bijwerkingen. Gevallen waarin een pijnstiller als diclofenac beter werken, zijn bijvoorbeeld ontstekingen waarbij je last hebt van pijnlijke zwellingen na een operatie of tandheelkundige ingreep. Het medicijn verhindert het pijnsignaal dat aan de hersenen door wordt gegeven. Daarnaast remt het ontstekingen, waardoor pijn, zwellingen en roodheid verminderen. Het pijnstillende effect begint een uur na het innemen van de pijnstiller. De werking houdt zo’n zes uur aan. Je kunt dit medicijn wel samen gebruiken met paracetamol, maar met andere medicijnen moet je voorzichtig zijn en kun je beter eerst advies vragen van een arts. Als je diclofenac gebruikt, mag je hierbij wel alcohol drinken. Het enige dat je in dit geval in de gaten moet houden, is dat alcohol de maag irriteert, net als deze pijnstiller. Hierdoor kun je dus eerder last krijgen van je maag. Probeer dus eerst met mate alcohol te drinken en schat zelf in of je hier veel last van zult krijgen.

    Hoeveel diclofenac mag je per dag innemen?

    Het is erg belangrijk dat je nooit meer diclofenac inneemt dan de maximaal aanbevolen dagelijkse dosering. Deze aanbevolen dosering is 150 milligram per dag voor volwassenen. Als je dus diclofenac tabletten van 50 mg gebruikt, mag je er drie per dag innemen, verdeeld over de dag. Bij ouderen is deze maximale dosis in de meeste gevallen lager. Bij kinderen ligt de maximale dosering echt een stuk lager, let hier dus goed mee op. De gebruikelijke dagdosis voor kinderen is 1,5 tot 3 milligram per kilo lichaamsgewicht, verdeeld over twee tot drie doses, in tabletvorm of als zetpillen. Je kunt de pijnstiller in verschillende vormen innemen: als omhulde tablet, als zetpil, als infuus, als tablet met vertraagde afgifte en als maagsapresistente tablet. Maagsapresistente tabletten zijn tabletten die tegen maagzuur kunnen.

    Wanneer moet je het medicijn innemen?

    Wanneer je diclofenac moet innemen, hangt af van de klachten waarvoor je het medicijn gebruikt. Als je last hebt van langdurige pijnklachten is het belangrijk om de pijnstiller consequent in te nemen. Op die manier hou je de pijn het beste onder controle. Als je last hebt van ochtendstijfheid bij reuma moet je de nacht van tevoren een tablet met vertraagde afgifte of een zetpil gebruiken. Bij Jichtaanvallen neem je de diclofenac tegelijkertijd in met de medicijnen die je neemt om Jichtaanvallen te voorkomen. Wanneer je last hebt van migraine, neem je de pijnstiller in zodra je een migraine-aanval voelt opkomen. Dan heeft dit het meeste effect. Als je dit medicijn gebruikt, mag je wel gewoon autorijden. Met het drinken van alcohol moet je voorzichtig zijn, aangezien je dan sneller last kunt krijgen van je maag. Er zijn geen voedingsmiddelen waar je verder rekening mee hoeft te houden.

    Waar kun je diclofenac kopen?

    Je kunt de pijnstiller diclofenac kopen bij drogisterijen, zoals de Etos en de Kruidvat. Het medicijn is echter wel alleen in kleine hoeveelheden verkrijgbaar zonder recept. Bij de Kruidvat kun je diclofenac krijgen als gel en als tabletten. Aan de tabletten is ook kalium toegevoegd. Bij de Etos vind je diclofenac als gel en als filmomhulde tabletten. Als je een hogere dosis wil, of de pijnstiller in een andere vorm wil gebruiken, moet dit dus via de huisarts en de apotheek. Het medicijn kan vergoed worden door een basis zorgverzekering wanneer je het bij de apotheek haalt met een recept van de huisarts. Bij drogisterijen betaal je zo’n vier euro voor een pak van 20 tabletten van 12,5 milligram. Als je diclofenac bij een drogisterij als de Etos koopt, kun je dit niet vergoed krijgen. Je kunt ook tabletten bij de apotheek krijgen zonder recept, maar wel met een maximale sterkte van 25 milligram. Een hogere dosis dan dit, heb je echt een recept van de huisarts nodig. 

    Veelgestelde vragen

    Waar kun je diclofenac kopen?

    Je kunt de pijnstiller kopen bij drogisterijen, maar wel alleen in een kleine hoeveelheid. Voor een hogere dosis moet je een recept hebben van de huisarts. Je kunt het medicijn niet krijgen bij supermarkten.

    Is diclofenac gevaarlijk?

    Diclofenac is van zichzelf niet gevaarlijk, maar het innemen van een te hoge dosis kan wel gevaarlijk zijn. Raadpleeg voor de zekerheid altijd eerst een arts, vooral bij het combineren met andere medicijnen.

    Heeft diclofenac bijwerkingen?

    Diclofenac kan als bijwerking maagirritatie of darmstoornissen veroorzaken. Als je een gevoelige of zwakke maag of darmenstelsel hebt, raadpleeg dan een arts voor het gebruik van de pijnstiller.


    Advertentie