Ben ik bijziend, verziend of allebei? Word wegwijs in de wereld van lenzen

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2023

Lenzen bestaan in veel soorten en maten. Niet gek als je beseft dat ruim zes op de tien mensen in Nederland een bril of lenzen nodig heeft om scherp te kunnen zien. Toch kan het nog best een zoektocht zijn om de juiste lenzen te vinden voor jouw ogen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Mensen verschillen nu eenmaal van elkaar, maar hoe kom je er dan achter welke lenzen bij jouw ogen passen? Hoewel een bezoekje aan de opticien nooit kwaad kan, leggen we in deze blog uit welke soorten lenzen er onder meer bestaan.

  Maakt het uit wat voor lenzen je draagt?

  Dag-, week- en maandlenzen kun je respectievelijk een dag, week of maand dragen. Terwijl je daglenzen na één dag weg kunt gooien, moet je de week- en maandlenzen aan het einde van elke dag schoonmaken met lenzenvloeistof en in een bewaardoosje bewaren voor de volgende dag. Week- en maandlenzen zijn om deze reden ook een stuk goedkoper dan daglenzen. Daarentegen zijn daglenzen hygiënischer. Zo kan het helpen om op reis, bij hooikoortsklachten of tijdens het sporten daglenzen te dragen, zodat je de volgende dag weer nieuwe, schone lenzen kunt indoen. Mochten de lenzen namelijk vies of beschadigd raken, dan is het niet erg dat je de lenzen niet meer hoeft te dragen.

  Bijziendheid en verziendheid

  Los van de vraag of je dag-, week- of maandlenzen draagt, is het belangrijk om lenzen op de juiste sterkte te kopen. Kun je het van dichtbij allemaal niet meer zo goed zien, dan ben je verziend en heb je lenzen met een plussterkte nodig. Heb jij juist scherp zicht van dichtbij, maar wordt het in de verte wazig? Dan ben je bijziend en heb je lenzen op minsterkte nodig. Tegenwoordig hebben mensen op steeds jongere leeftijd een bril of lenzen nodig voor bijziendheid, omdat we met zijn allen meer en meer naar beeldschermen turen. Je ogen wennen aan de korte afstand waaraan ze zich moeten aanpassen, waardoor de bolling van je oog aangetast wordt.

  Kan ik bijziend en verziend tegelijk zijn?

  Hoewel het doet voorkomen dat je alleen bijziend of alleen verziend bent, kun je wel degelijk last hebben van beide. Het heeft dan geen zin om lenzen te dragen op ofwel min- ofwel plussterkte, omdat je het dan alsnog veraf of dichtbij niet goed kunt zien. De opticien biedt daarom multifocale lenzen aan, die beide sterktes in één lens combineren. Op die manier zul jij het te allen tijde goed zien op welke afstand dan ook, omdat de lens corrigeert voor bijziendheid én verziendheid. Ideaal dus als je vermoed dat je het op meerdere afstanden niet meer goed kunt zien!

  Lenzen met een cilinder

  Heb jij lenzen aangeschaft, maar heb je het idee dat ze niet goed zitten? Mogelijk heb je dan astigmatisme, wat betekent dat jouw oog ovaalvormig is in plaats van rond. Doorgaans zijn lenzen ontworpen voor mensen met ronde ogen, omdat de meeste mensen een rond oog hebben. Desondanks kan het heel goed dat jouw ogen ovaalvormig zijn, waardoor het dragen van reguliere lenzen niet prettig is. Contactlenzen met cilinder (ook wel torische lenzen genoemd) corrigeren astigmatisme, zodat jij weer zonder problemen scherp kunt zien. Net als multifocale lenzen worden lenzen met een cilinder als dag-, week- en maandlenzen aangeboden en kun je online lenzen bestellen met cilinder.

  Advertentie