Bewegen waar mogelijk, aanpassen waar nodig

Laatst bijgewerkt: 14 oktober 2022

Ook als de jaren langzaam maar zeker een beetje beginnen te tellen, is het belangrijk om in beweging te blijven. Bewegen is goed voor je conditie en je gezondheid, en zorgt bij de meeste mensen ook voor mentaal een beter gevoel dan wanneer zij een veel passiever leven zouden leiden. De kans is echter wel groot dat je ook zal merken dat met het vorderen der jaren het bewegen steeds een beetje lastiger gaat. Het is dan ook zaak om je beweging slim te kiezen; bewegen waar mogelijk, aanpassen waar nodig.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Iedereen heeft er last van

  Mensen blijven tegenwoordig tot op steeds hogere leeftijd vitaal en volop meedoen in de maatschappij. Een mooie ontwikkeling, die we te danken hebben aan onze steeds beter wordende gezondheid en langere levensverwachting. Dat ouderen steeds vitaler en langer gezond blijven, betekent echter nog niet dat zij geen last krijgen van kwaaltjes, zeker niet als het om bewegen gaat. Vrijwel iedereen zal merken dat het bewegen op latere leeftijd lastiger gaat dan in de jongere jaren het geval was.


  Dat is niet zo vreemd. Bewegen is iets dat je heel je leven doet. Je gewrichten en spieren worden iedere dag opnieuw gebruikt. En iets dat je iedere dag gebruikt, dat gaat slijten. Dat geldt met name voor je gewrichten, waar de slijtage vaak duidelijk in te zien is. Daar valt niet zo heel veel aan te doen, het is een gevolg van hoe het menselijk lichaam nu eenmaal werkt.


  Daardoor is het goed mogelijk dat bepaalde bewegingen naarmate de jaren vorderen steeds lastiger gaan. Traplopen is daar een goed voorbeeld van. Je gebruikt hierbij alle gewrichten in je benen, en moet ook nog eens steeds op één been je gewicht dragen, terwijl je de stap naar boven of beneden zet. Best pittig! Het is daarom helemaal niet vreemd om een traplift te overwegen, ook niet als je verder nog hartstikke fit en vitaal bent. Op handicare-trapliften.nl zie je dat je zeker niet de enige bent die deze keuze maakt. Door een beweging die je veel moeite en misschien zelfs pijn kost weg te nemen uit je leven, houd je meer energie over om te bewegen op een manier die wél bij je past.

  Hoe beweeg jij?

  Op latere leeftijd genoeg blijven bewegen draait dus om het weglaten van bewegingsvormen die niet meer goed gaan, en te blijven genieten van manieren van bewegen die goed bij je mogelijkheden passen. Welke dat zijn kan per persoon verschillen, afhankelijk van mogelijkheden en voorkeuren. Wandelen doen veel mensen graag, maar mocht je dat nog goed af gaan is hardlopen natuurlijk ook een optie. Fietsen, zwemmen, tuinieren; allemaal manieren om lekker in beweging te blijven. Mogelijkheden genoeg, dus!

  Advertentie