Apenpokken: wat is het + F.A.Q. | Informatie van Nugevonden

Apenpokken: alles wat je over dit virus moet weten

Laatst bijgewerkt: 27 juli 2022

We zijn het coronavirus nog niet vergeten of de volgende mogelijke pandemie staat voor de deur. Met de komst van Apenpokken in Nederland vragen veel mensen zich af wat Apenpokken precies zijn, hoe je ze herkent en hoe besmettelijk de pokken precies zijn. Je ontdekt er meer over in dit artikel. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat zijn Apenpokken (monkeypox)

    Apenpokken is een virusinfectie die vooral bij knaagdieren in Midden-Afrika en West-Afrika voorkomt. In het Engels noemen ze de Apenpokken monkeypox. Zo nu en dan kan springt het virus over op de mens en lijkt op het waterpokkenvirus. Hier werd in de jaren 70 een vaccin voor gemaakt, waarna het waterpokkenvirus met succes werd uitgebannen.

    Als je bang bent voor een nieuwe pandemie dan hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Volgens wetenschappers is een nieuwe pandemie zeer onwaarschijnlijk, maar op dit moment is er nog te weinig informatie over de Apenpokken om hier meer over te vertellen. Voorlopig is het dus, net als in de coronacrisis, een kwestie van cijfers bijhouden om de ontwikkelingen te kunnen monitoren. 

    Apenpokken en zwangerschap

    De Apenpokken zijn vooralsnog niet gevaarlijk voor vrouwen die zwanger zijn of hun ongeboren kinderen. Bij kleine kinderen is het verloop van de ziekte niet ernstig en wordt er een volledig herstel binnen twee tot vier weken verwacht. Je hoeft dus niet direct contact te maken als je Apenpokken bij kleine kinderen ontdekt. Zijn jullie echter net terug van vakantie uit Afrika of ben je in contact geweest met mensen met Apenpokken, dan is de kans groot dat je ook besmet raakt. In alle andere gevallen gaat het meestal om de gewone waterpokken en hier zijn kinderen tegen ingeënt. 

    Let op: als je kinderen en pasgeborenen in huis hebt met een auto-immuunziekte, dan is het wel belangrijk om de huisarts in te schakelen. Het ziekteverloop kan ik dit geval namelijk wel gevaarlijk zijn.

    Vaccin tegen Apenpokken

    De cijfers van besmettingen met Apenpokken lopen in rap tempo op. Daarom pleiten wetenschappers momenteel voor het zo snel mogelijk vaccineren tegen Apenpokken. Hiervoor worden de vaccins tegen waterpokken gebruikt. Is jouw kindje nog niet gevaccineerd, dan is dit het beste moment om toch te laten vaccineren. Op die manier ben je namelijk niet alleen beschermt tegen een ernstig ziekteverloop bij Apenpokken, maar ook bij waterpokken.  

    Apenpokken symptomen

    Vermoed je dat je besmet bent met Apenpokken, dan kun je op de eerste symptomen letten. Je krijgt last van symptomen die doen denken aan griep. De meest voorkomende symptomen zijn in het begin van het ziektebeeld:

    • hoofdpijn
    • koorts
    • spierpijn
    • vermoeidheid
    • rillingen
    • gezwollen lymfeklieren. 

    Een paar dagen na de besmetting krijg je last van blaasjes. De blaasjes vertonen zich allereerst op het gezicht, maar verspreiden daarna over het hele lichaam. De blaasjes drogen, net als bij waterpokken, vanzelf uit voordat ze verdwijnen.  

    Apenpokkenvirus gevaarlijk

    Het Apenpokkenvirus lijkt op dit moment niet gevaarlijk te zijn voor gezonde mensen. Heb je echter een onderliggende aandoening of is je immuunsysteem verzwakt, dan kun je wel flink last krijgen van de Apenpokken. Je kunt enkele weken ziek blijven, maar het virus verdwijnt na verloop van tijd vanzelf uit het lichaam. 

    Wie krijgt Apenpokken?

    Iedereen kan de Apenpokken krijgen, maar als je in aanraking bent geweest met mensen die al besmet zijn of net uit Afrika komen, dan heb je een grotere kans op een besmetting. Kleine kinderen lijken weinig last te hebben van het virus. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door intiem contact met andere mensen. Je bent besmettelijk totdat de korstjes van de huid afvallen. In de meeste gevallen duurt dit twee tot drie weken. Probeer de korstjes niet van de huid af te krabben. Het is namelijk mogelijk dat je het virus hierdoor verder verspreid én het zorgt voor littekens op de plekken van de Apenpokken. Door er zo goed mogelijk vanaf te blijven en de wonden te laten helen, is de kans hierop vele malen kleiner. 

    Hoe weet je of je Apenpokken hebt?

    Om erachter te komen of je besmet bent geraakt, kun je aan je contacten vragen of zij ook last hebben van symptomen. Let in het begin van de besmetting op griepverschijnselen en houdt goed in de gaten of de koorts niet te hoog oploopt. Blijf tijdens een besmetting zoveel mogelijk thuis en raak vooral geen andere mensen aan. Zo voorkom je dat je het virus verspreidt en kun je bovendien beter tot rust komen. Als je ziek bent is rust essentieel om zo snel mogelijk beter te worden. Je lichaam is immers hard bezig met ziektekiemen en virussen bestrijden! 

    Waar komen de Apenpokken vandaan?

    Apenpokken komen vooral voor in West- en Midden-Afrika. Het is een virus dat van dier op mens overgebracht kan worden. Dit wordt een zoönose genoemd. De ziekte heeft op dit moment weinig invloed op mensen, maar konijnen kunnen er wel goed ziek van worden. Van honden en katten is tot nu toe niet gebleken dat zij vatbaar zijn voor het virus of besmet kunnen worden door mensen. Heb je echter een konijn in huis als huisdier, dan moet je wel goed oppassen met contact tijdens een besmetting. 

    Veelgestelde vragen

    Zijn Apenpokken besmettelijk?

    Ja, Apenpokken zijn besmettelijk. Tot nu toe worden de Apenpokken vooral aangetroffen bij mannen die seksueel contact hebben met mannen. Het is door intiem contact echter altijd mogelijk om besmet te raken. Een vaccinatie tegen waterpokken zorgt ervoor dat je minder last hebt van de Apenpokken, waardoor de kans op overlijden door het virus kleiner is. 

    Hoe zien Apenpokken eruit?

    De Apenpokken lijken op waterpokken, maar zijn iets groter dan waterpokken. Waterpokken beginnen meestal op de romp, maar Apenpokken beginnen in het gezicht, rond de anus of de schaamstreek en verspreiden daarna over de rest van het lichaam. Het is ook goed mogelijk dat de blaasjes zich niet verspreiden. Je bent niet meer besmet of besmettelijk als de korstjes van de blaasjes vanzelf loslaten. 

    Wat is het verschil tussen waterpokken en Apenpokken?

    Een groot verschil tussen waterpokken en Apenpokken zijn de plekken waarop ze zich voor het eerst laten zien. Bij waterpokken is dit de romp, bij Apenpokken het gezicht. Apenpokken zijn bovendien minder besmettelijk en verschijnen ook op de voetzolen en handpalmen. Bij waterpokken gebeurt dit niet.

    Advertentie