5 HTP: wat is het, hoe werkt het en waar kun je het kopen?

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2022

Voor degenen die er nog nooit van gehoord hebben: 5 HTP is een metabool product dat ook wel bekend staat als 5-Hydroxytryptofaan. Het is een stofje dat het lichaam over het algemeen vanuit nature aanmaakt, dat ook als supplement gebruikt wordt door veel mensen voor verschillende doeleinden. Je kunt het supplement in verschillende vormen vinden: als capsule, in tabletvorm, in poedervorm en in sprayvorm. Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Overweeg je zelf 5 HTP in te gaan nemen? Dan geven we je graag alvast een groot deel van de informatie die je nodig hebt over dit supplement. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts voor gebruik!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is 5 HTP?

  5 HTP is dus een natuurlijke stof die door jouw lichaam zelf wordt aangemaakt. Vandaag de dag wordt het ook steeds populairder om als supplement te gebruiken. Onderzoek wijst namelijk uit dat dit supplement je mentale gezondheid en de kwaliteit van je slaap verbeterd. De stof 5 HTP is een voorloper van serotonine, wat een geluksstof is voor je brein. Serotonine wordt net als dopamine gelinkt aan een goed humeur. Mensen gebruiken het daarom als supplement om hun serotonine niveau een boost te geven. Lage serotonine niveaus staan in verband met depressie, angst, slaapproblemen, gewicht en andere gezondheidsproblemen. De stof in de supplementen wordt uit de Afrikaanse Griffonia simplicifolia plant gehaald. De stof kan enkel door je lichaam zelf worden aangemaakt of uit supplementen worden gehaald, je kunt het dus niet uit voedsel halen.

  5-HTP gebruiken om sneller in slaap te vallen

  5-HTP produceert serotonine, wat vervolgens weer omgezet kan worden in melatonine. Melatonine is een slaaphormoon dat een erg belangrijke rol speelt in je slaap. Dankzij dit hormoon ben je ‘s avonds moe en overdag actief. Met behulp van 5-HTP kun je dus zorgen dat de productie van melatonine in je lichaam wat wordt opgeschroefd. Naast het feit dat het zorgt dat je makkelijker in slaap valt, blijkt uit onderzoek ook dat 5-HTP zorgt voor minder nachtmerries en een afname van slaapwandelen. Dit komt doordat serotonine ook de angst vermindert, omdat het stofje je cortisol, het stresshormoon, verlaagt.

  Mogelijke bijwerkingen van 5-HTP

  Helaas hebben de meeste supplementen bijwerkingen, ook 5-HTP. Over het algemeen zijn dit geen ernstige dingen, maar het is altijd goed om hier rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om gebruik te maken van het supplement 5-HTP als je daarnaast ook medicijnen tegen depressie of slaappillen gebruikt. Deze medicijnen verhogen namelijk ook de productie van serotonine in het lichaam. Door dit te combineren met 5-HTP kun je in een gevaarlijke situatie komen. Als je te veel serotonine in je lichaam hebt, kan dat het serotonine syndroom veroorzaken. Dit syndroom kun je krijgen door twee medicijnen te nemen die serotonine verhogend zijn. Combineer dit soort medicijnen dus niet met supplementen als 5-HTP. Onder serotonine verhogende medicijnen vallen antidepressiva, pijnstillers waar je een recept voor nodig hebt en slaapmiddelen zoals diazepam.

  Ervaringen met 5-HTP

  Als je op internet gaat zoeken, vind je een hoop verschillende ervaringen met het supplement 5-HTP. Dat is natuurlijk ook logisch, want het effect van medicatie en supplementen kan per persoon nogal verschillend zijn. Het supplement wordt over het algemeen het meest toegepast bij een milde depressie. Aangezien er bijwerkingen kunnen zitten aan het gebruik van 5-HTP, is het altijd verstandig om eerst advies te vragen aan je huisarts. Zo weet je zeker dat je geen gevaar loopt op een serotonine overschot als je dit supplement gaat gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je altijd aan de maximaal aanbevolen dagelijkse dosis te houden. Als je het gebruikt om beter te kunnen slapen, is dit zo’n 100 tot 300 milligram, zo’n half uur tot drie kwartier voordat je gaat slapen. Probeer altijd met een zo laag mogelijke dosis te beginnen en verhoog dit pas als je zeker weet dat je anders geen of te weinig effect merkt.

  Waar koop je 5-HTP?

  Je kunt het supplement op veel verschillende plekken kopen, zoals drogisterijen en natuurwinkels. Een populaire winkel voor het aanschaffen van natuurlijke supplementen zoals 5-HTP is de gezondheidswinkel De Tuinen, die tegenwoordig Holland & Barrett heet. Je vindt het supplement ook in veel webshops, zoals superfoodsonline.nl of Body & Fit. Het kopen van dit soort natuurlijke middelen in een fysieke winkel heeft als voordeel dat je advies kunt vragen aan het personeel over het gebruik ervan. Het personeel van winkels zoals Holland & Barrett krijgt namelijk altijd een cursus over de producten die ze verkopen en hebben dus alle kennis die nodig is om je hiermee te kunnen helpen. Als je medicijnen gebruikt, raden we je aan om het gebruik van supplementen eerst met je huisarts of eventuele psychiater te bespreken. Zo loop je minder risico op een te hoog serotonine niveau in je brein.

  Griffonia complex 5-HTP

  Griffonia complex 5-HTP is een vorm van het 5-HTP supplement in capsulevorm. Het bevordert de geestelijke veerkracht en wordt gebruik voor het verbeteren van de gemoedstoestand. Het supplement bevat 100 milligram 5-HTP per capsule en is afkomstig uit de Griffonia simplicifolia plant uit Afrika. De maximaal dagelijks aanbevolen hoeveelheid Griffonia complex 5-HTP is één of twee capsules voor een volwassen persoon. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten, evenals de meeste natuurlijke gezondheidsmiddelen. Ook voor het gebruik van dit supplement raden we je aan om eerst te overleggen met een arts, vooral bij het combineren met andere medicijnen, bij een zwangerschap, ziekte of het geven van borstvoeding. 

  Veelgestelde vragen

  Waar koop je 5-HTP?

  Je kunt 5-HTP kopen bij drogisterijen, gezondheidswinkels en in gespecialiseerde webshops zoals superfoodsonline.nl en Body & Fit.

  Heeft 5-HTP bijwerkingen?

  Het gebruik van 5-HTP kan in sommige gevallen bijwerkingen hebben, vooral als je medicijnen gebruikt die serotonine verhogend zijn, zoals antidepressiva. Raadpleeg in dit geval altijd je arts voordat je 5-HTP gaat gebruiken.

  Voor wat voor klachten kun je 5-HTP gebruiken?

  Je kunt 5-HTP voor een hoop doeleinden inzetten, onder andere bij depressieve klachten, slaapproblemen of een laag libido.

  Advertentie