De prijs van een pakje sigaretten mei 8th, 2018 Nugevonden

De prijs van een pakje sigaretten


Home » Artikelen » De prijs van een pakje sigaretten
De prijs van een pakje sigaretten

De meeste mensen die stoppen met roken, doen dit om gezonder te gaan leven. Toch zijn er ook veel mensen die stoppen met hun verslaving door de prijs van een pakje sigaretten. Roken is door de jaren heen namelijk beduidend duurder geworden. Waar je enkele jaren geleden nog voor een paar euro een pakje sigaretten kon kopen, is dit tegenwoordig niet meer mogelijk. Meer over de prijs van een pakje sigaretten, lees je op deze pagina.

De prijs van roken

De prijs die je moet betalen om te kunnen roken, is afhankelijk van enkele factoren. Denk hierbij aan het merk dat je koopt en het grootte van het pakje dat je in de winkel haalt, maar natuurlijk ook van het aantal sigaretten dat je per dag rookt. Gemiddeld kost een pakje sigaretten met 20 tot 22 sigaretten 6,80 euro. Sommige sigaretten zijn iets goedkoper, andere sigaretten zijn iets duurder.

Rook je een pakje sigaretten per dag, dan betaal je hier dus 6,80 euro voor. Per week zijn je kosten in dit geval 47,60 euro. Per maand betaal je bijna 200 euro om je verslaving vol te houden. Rook je minder dan een pakje per dag, dan zijn je kosten uiteraard lager. Wel betaal je ook in dit geval een hoge prijs voor je verslaving: 6,80 euro per pakje sigaretten is namelijk niet niks.

De prijs van roken in het buitenland

Als roker in Nederland heb je dikke pech. Sigaretten zijn in ons land namelijk duurder dan in veel andere landen. Dit heeft te maken met de hoge accijns die de Nederlandse overheid per pakje sigaretten rekent. Om de rokende burger te stimuleren om te stoppen, wordt deze accijns alsmaar hoger. Dit betekent dat de prijs van een pakje sigaretten door de jaren heen aanzienlijk gestegen is en naar verwachting nog veel verder zal stijgen.

In de meeste Europese landen ben je niet veel goedkoper uit als je een pakje sigaretten haalt, namelijk 1 of 2 euro per pakje. In Oost-Europese landen is dit wel anders. Hier betaal je met gemak slechts 4 euro of zelfs minder voor een pakje sigaretten, ook van bekende merken als Marlboro. In Azië is roken nog goedkoper. Hier betaal je vaak slechts 1 of 2 euro voor een pakje sigaretten. Het goedkoopst rook je in Mongolië. Een standaard pakje Marlboro kost hier namelijk slechts 0,55 euro.

Overigens is Nederland niet het land met de hoogste sigaretten prijzen. Als je in Australië wil roken, betaal je hier bijvoorbeeld 20 tot 30 euro per pakje voor. In vergelijking met deze prijs, vallen de prijzen in Nederland nog best mee.

Tips om goedkoper te roken

Wil je (nog) niet stoppen met roken, maar vind je jouw verslaving wel echt te duur worden? Lees dan onderstaande tips om goedkoper te roken.

Rook shag

Als je shag rookt, rol je je eigen sigaretten. Hierdoor ben je veel goedkoper uit. De meeste mensen die shag roken, zijn de helft goedkoper uit dan mensen die hetzelfde merk sigaretten kopen. Ook handig: bij het rollen van een ‘sjekkie’, kun je zelf kiezen hoeveel tabak je erin doet. Door wat minder tabak te gebruiken, kun je nog meer geld besparen.

Gebruik een e-sigaret

De e-sigaret is niet alleen gezonder dan de gewone sigaret, maar bovendien iets goedkoper. Je moet eenmalig in een elektronische sigaret investeren om elektrisch te kunnen roken, maar hierna worden je kosten al snel lager. Toch vindt niet iedereen de e-sigaret even lekker. Houd er rekening mee dat je even moet wennen als je voor het eerst een e-sigaret rookt. De smaak van e-roken lijkt op de smaak van echt roken, maar is toch net iets anders.

Koop een slof sigaretten op vakantie

Ben je op vakantie in een land waar de sigaretten beduidend goedkoper zijn dan in Nederland? Dan kun je ervoor kiezen om een slof sigaretten mee naar huis te nemen. Dit kost je eenmalig even wat meer geld, maar hierna bespaar je per pakje een paar euro. Toch mooi meegenomen! Jammer alleen dat je slof sigaretten in een mum tijd weer op gaat. Met een slof sigaretten bespaar je daarom alleen geld op de korte termijn.

Het goedkoopste alternatief: stoppen!

Wil je echt een hoop geld besparen? Ga dan geen shag roken, koop geen e-sigaret en laat die slof sigaretten gewoon liggen op het vliegveld. Het goedkoopste alternatief van roken is namelijk: niet roken! Rook je een pakje per dag, dan bespaar je bijna 200 euro per maand door te stoppen met roken. Per jaar is de besparing bijna 2400 euro. Hier kun je een hoop leuke spulletjes van kopen…

Tip: download een app die bijhoudt hoeveel dagen je al gestopt bent met roken. Deze app berekent ook hoeveel geld je al bespaard hebt door met jouw verslaving te stoppen. Toch leuk om te zien, zeker als het je veel moeite kost om die sigaretten te laten liggen.