Investeren in vastgoed met weinig geld mei 22nd, 2018 Nugevonden

Investeren in vastgoed met weinig geld


Home » Artikelen » Investeren in vastgoed met weinig geld
Investeren in vastgoed met weinig geld

Als je jouw spaargeld op je spaarrekening laat staan, gebeurt hier niet zo veel mee. De spaarrente is namelijk historisch laag en dit betekent dat wel heel veel geld moet hebben om hier een aantrekkelijk bedrag aan rente mee te kunnen verdienen. Gelukkig kun je jouw vermogen ook op andere manieren voor je laten ‘werken’. Zo kun je er ook voor kiezen om ergens in te investeren, zodat je hopelijk op de lange termijn geld kunt verdienen met jouw investering.

Een investering die het bijna altijd goed doet, is een investering in vastgoed. Maar hoe kun je in vastgoed investeren als je niet zo veel geld hebt? Dat lees je in dit artikel. Ook krijg je op deze pagina wat meer algemene informatie over het investeren in vastgoed.

De voordelen van investeren in vastgoed

Een investering in vastgoed brengt enkele voordelen met zich mee. Ten eerste heeft een investering in vastgoed een hoger rendement dan vele andere investeringen. Dit komt omdat je met een investering in vastgoed op twee manieren geld verdient. Je verdient niet alleen geld met de huur die je ontvangt door het pand te verhuren, maar je kunt ook geld verdienen als je het pand op het juiste moment weer verkoopt. Gaat het goed met de woningmarkt en verkoop je jouw vastgoedinvestering? Dan kun je hier een flinke winst mee maken. Ook dit hoort bij het rendement van je investering.

Verder heb je minder last van inflatie als je in vastgoed investeert. Spaar je geld, dan heb je wel veel last van inflatie. Door de inflatie is jouw spaargeld simpelweg minder waard. Echter, de huurprijzen zijn gekoppeld aan de inflatie. Als de inflatie hoog is, gaan jouw huurprijzen ook omhoog en dit betekent dat je niet minder geld verdient door de verandering in het prijspeil.

Tot slot is een investering in vastgoed fiscaal interessant. Als je niet in het beleggingspand woont, wordt dit pand namelijk gezien als investering. Volgens het Nederlandse belastingstelsel valt jouw beleggingspand in dit geval in box 3. Je geeft alleen de netto waarde van de woning op bij de aangifte inkomstenbelasting en je bent klaar. Fiscaal gezien is het dan ook een aantrekkelijke investering.

In vastgoed investeren met een klein vermogen

Heb je niet zo veel geld op je spaarrekening staan? Dan kan het lastiger zijn om in vastgoed te investeren, maar het is zeker niet onmogelijk. De beste manier om in vastgoed te investeren als je wat minder geld hebt, is door geld te lenen bij de bank. Natuurlijk krijg je niet zomaar een lening, maar met een goed verhaal kun je zeker een krediet krijgen van de bank. Dit krediet kun je, eventueel samen met je spaargeld, gebruiken om een beleggingspand te kopen.

Heb je een vermogende vriend(in), een rijk familielid of een kennis met een hoop geld? Dan kun je ook geld van hem of haar lenen om in vastgoed te investeren. Houd er wel rekening dat het lenen van geld voor problemen kan zorgen. Je zal niet de eerste zijn die ruzie krijgt om geld met een goede vriend(in), een familielid of een kennis.

Leen je geld van een vriend(in), een familielid of een kennis? Sluit dan altijd een overeenkomst met elkaar af. In deze overeenkomst beschrijf je jouw eigen rechten en plichten, maar ook de rechten en plichten van de kredietverlener. Ook schrijf je bijvoorbeeld in de overeenkomst welke rente je betaalt, wanneer je de lening terug moet betalen en ga zo maar door. Steek veel tijd en energie in het opstellen van de leenovereenkomst, want alleen met een goede overeenkomst kun je op een verstandige manier geld lenen van een particulier.

Kopen in onverdeeldheid

Heb je niet zo veel geld om in vastgoed te investeren? Dan kun je geld lenen, maar je kunt ook een pand kopen met de zogeheten ‘kopen in onverdeeldheid’ methode. Volgens deze methode ben je in beginsel niet de volledige eigenaar van het pand in kwestie. Je stelt de huidige eigenaar van het pand namelijk voor om voor 75 procent eigenaar van het pand te worden. Voor de overige 25 procent blijft de verkoper gewoon de eigenaar van het pand. Je spreekt met de verkoper af wanneer je de overige 25 procent van het pand koopt. Op dit moment ben je wel de volledige eigenaar van het beleggingspand.

Als je een beleggingspand koopt volgens deze methode, hoef je ‘slechts’ 75 procent van de woningwaarde te betalen of te lenen. Als je met de huidige eigenaar afspreekt dat je het pand direct kunt verhuren, verdien je meteen geld met jouw investering. Dit geld kun je gebruiken om later de overige 25 procent van het pand te betalen. Hierna ben je volledig eigenaar van het pand en kun je de huurinkomsten in je zak steken.

3 tips om in vastgoed te investeren

Of je nu naar de bank gaat om geld te lenen of een vriend(in), familielid of kennis aanspreekt voor financiële middelen: het is belangrijk om een goede en verantwoorde investering te doen. In onderstaande tips lees je hoe je op de juiste én meest verantwoorde manier in vastgoed kunt investeren.

Tip 1: ga niet over je budget heen

Als je niet zo veel spaargeld hebt, is het onmogelijk om een villa te kopen. Ook niet met een lening van de bank of een lening die je bij een particulier hebt afgesloten. Houd rekening met je maximale budget als je in vastgoed gaat investeren. Heb je geen miljoenen op de bank, dan zal je het toch met een sober appartement of een klein rijtjeshuis moeten doen.

Tip 2: koop op het juiste moment

Idealiter koop je een pand voor 10 tot 20 procent onder de marktwaarde. Hoe lager de prijs van het pand dat je koopt, des te gemakkelijker je hier winst mee kunt maken en des te hoger deze winst is. Door op het juiste moment te kopen, kun je jezelf een flinke winst garanderen. Investeer bijvoorbeeld in vastgoed als het slecht gaat met de woningmarkt en de prijzen wat lager zijn. Of investeer in vastgoed als je een verkoper tegenkomt die snel van zijn of haar pand af wil, bijvoorbeeld omdat hij of zij twee hypotheken moet betalen en dit niet meer kan opbrengen.

Tip 3: neem je beleggingspand goed onder de loep

Voor je een pand koopt, kijk je niet alleen naar de staat van het pand, het oppervlak van het pand en de prijs die je voor het beleggingspand moet betalen. Je onderzoekt bijvoorbeeld ook de directe omgeving van het pand.
Het is bijvoorbeeld erg waardevol om de toekomstige bouwplannen in de directe omgeving onder de loep te nemen. Ligt jouw beleggingspand nu nog in een groene omgeving, maar wordt hier over enkele jaren een vuilstort gebouwd? Dan is jouw investering over enkele jaren beduidend minder waard. Houd hier rekening mee. Alleen door de omgeving van het beleggingspand goed te onderzoeken, kun je bepalen of jouw belegging wel of geen goede investering is.