Hoe verzeker je je als zzp’er voor aansprakelijkheid?

Laatst bijgewerkt: 27 april 2023

Heb je onlangs de stap gemaakt van werken in loondienst naar werken als zzp’er? Dan moet je er zelf voor zorgen dat je goed verzekerd bent. Veel zzp’ers verzekeren zich voor arbeidsongeschiktheid. Dit is een goede stap, maar het is ook verstandig om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Helaas weet niet iedere ondernemer hoe zij dit doet. Daarom vertellen wij je hier hoe je je als zzp’er verzekert voor aansprakelijkheid.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Sluit een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af

  In Nederland kun jij je voor van alles en nog wat verzekeren. Zo kun je onder meer een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, sluiten de meeste Nederlanders hem wel af. Heb je ook zo’n verzekering afgesloten? Denk dan niet dat deze ook schade dekt die je met jouw bedrijf bij anderen veroorzaakt, want dat is niet het geval. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade die ontstaat als je aan het werk bent. Als jij jezelf ook hiervoor wilt verzekeren, moet je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

  Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

  Wie denkt dat iedere zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde is, heeft het mis. Als zzp’er kun je namelijk een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het is handig om te weten wat beide verzekeringen inhouden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarom staan we hieronder kort stil bij deze verzekeringen.

  – Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  Veroorzaak je tijdens het uitoefenen van je beroep schade bij een klant? Dan word je hier mogelijk aansprakelijk voor gesteld. Om te voorkomen dat je de kosten voor het vergoeden van deze schade uit eigen zak moet betalen, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering dekt ook schade die veroorzaakt wordt door een product dat je maakt of levert. Als zzp’er ben je niet verplicht om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid, maar je kunt er eigenlijk niet omheen. Steeds meer opdrachtgevers eisen namelijk een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

  – Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
   
  Wie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kan ervoor kiezen om deze uit te breiden met één of meerdere aanvullende dekkingen. Beroepsaansprakelijkheid is hier een voorbeeld van. Ben je als zzp’er betrokken bij grote projecten of adviseer je anderen? Dan is het verstandig om een AVB uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de hoge kosten bij schadeclaims die voortkomen uit een beroepsfout die jij gemaakt hebt. Voor bepaalde beroepen is deze verzekering overigens verplicht, zoals architecten en advocaten.

  Aansprakelijkheidsverzekering aanvragen

  Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering krijgt, wil een verzekeraar eerst weten met wie ze te maken hebben. Daarom moet je eigenlijk altijd eerst een offerte aanvragen. Op deze manier willen verzekeraars wat meer over jou en je bedrijfsactiviteiten te weten komen. Gelukkig kun je dit tegenwoordig bijna overal online regelen. Als je alle stappen doorlopen hebt, buigt een verzekeraar zich hierover. Vervolgens is het wachten tot je een aanbod op maat ontvangt.

  Advertentie