Zo vind jij de beste zorgverzekering

Laatst bijgewerkt: 20 september 2022

Wanneer je in Nederland woonachtig bent en 18 jaar of ouder bent, dan ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekeraar mag je om wat voor reden dan ook, los van fraude of betalingsachterstanden niet weigeren. Om uiteindelijk te bepalen voor welke zorgverzekeraar je kiest, is het aan te raden je hier eerst goed in te verdiepen. Hoewel het natuurlijk gemakkelijk is om ook te kiezen voor dezelfde verzekeraar als je ouders, hoeft dit niet altijd de beste keuze te zijn. Je ouders zijn natuurlijk een heel stuk ouder, waardoor ze misschien wel bewust voor een bepaalde verzekeraar hebben gekozen. Om ervoor te zorgen dat jij de beste verzekering kiest, hebben we een aantal tips voor je.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Welke zorg heb je nodig?

  Het kan natuurlijk heel goed zijn dat wanneer je net 18 bent, je nog niet direct zorg nodig hebt. Toch is het wel verstandig hier vast over na te denken. Sport je veel? Dan is het aan te raden om een verzekeraar te kiezen die een aantal extra fysio behandelingen in het basispakket heeft zitten. Heb je medicatie tegen bepaalde aandoeningen, zorg er dan voor dat jouw verzekeraar deze kosten dekt. Helaas is het niet altijd mogelijk om alles vanuit het basispakket te dekken. Hiervoor zijn er daarom ook aanvullende verzekeringen af te sluiten. Ook hierbij is het zaak te kijken naar wat voor jou het beste uitkomt.

  De maandelijkse premie

  Hoewel iedere verzekeraar een basispakket aanbiedt dat moet voldoen aan de door de overheid gestelde eisen, zitten er wel degelijk verschillende in de premies. Het kan dus heel goed zijn dat je bij de ene verzekeraar maandelijks een paar euro meer betaald, dan bij de ander. Je zorgverzekeringen vergelijken loont dus. De reden waardoor dit komt, heeft vaak te maken met eventuele extra’s. Wanneer je bij de ene leverancier het minimale aantal behandelingen krijgt en bij een ander twee meer, dan kan het best verstandig zijn om voor een paar euro meer per maand daarvoor te kiezen. De kosten die je zelf moet voldoen bij eventuele extra behandelingen liggen dan vaak hoger dan de hogere premie.

  De hoogte van het eigen risico

  Iedereen heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit is ervoor bedoeld dat de kosten voor zorg enigszins betaalbaar kunnen blijven. Toch heb je de mogelijkheid om dit eigen risico te verhogen met 500 euro. Wanneer je hiervoor kiest, scheelt je dit vaak maandelijks 15 tot 20 euro op de te betalen premie. Vooral wanneer je jong bent en dus weinig tot geen gebruik maakt van de zorg, kan het verstandig zijn om dit te doen. Zo houd je wat extra geld over, waarmee je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon kunt halen. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat je de kosten van het eigen risico wel apart zet, zodat je deze wanneer het nodig is, wel kunt voldoen. Vaak bieden verzekeraars je overigens ook de mogelijkheid om dit eigen risico in termijnen te betalen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je in één keer een flink bedrag hoeft op te hoesten.

  Advertentie