Welke crypto kopen?

Laatst bijgewerkt: 9 maart 2022

De wereld van cryptocurrency is er eentje die zich razendsnel ontwikkeld. De vraag ‘welke crypto moet ik kopen’ doet zich al gauw voor. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten cryptomunten die je kan aanschaffen. Voordat je hieraan begint, is het wel goed om te weten wat je doet. De vuistregel is altijd: leg nooit geld in dat je niet kan missen. Leg ook nooit geld in waar je binnen het jaar nog weer bij wil.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Veel keuze op crypto gebied

  Als je eraan zit te denken om cryptomunten te kopen, dan is het goed om je van tevoren een beetje in te lezen over de mogelijke risico’s. Want net als met iedere andere belegging of investering, is geld in crypto’s beleggen niet geheel zonder risico. Laten we beginnen met een korte uitleg over wat cryptocurrency precies is, voordat we doorgaan naar het stukje “welke crypto kopen”.

  Cryptocurrency is eigenlijk niet meer dan een denkbeeldige munt die bestaat uit een unieke reeks van cijfers en getallen. Deze code maakt het mogelijk dat de crypto’s kunnen bestaan. Voordat je we doorgaan naar hoe je kan bepalen welke crypto je gaat kopen, is het goed om te weten dat er inmiddels al een paar honderd van dit soort munten bestaan. De meest bekende hiervan is zonder twijfel de Bitcoin (BTC). Bitcoin is één van de eerste munten, en staat relatief gezien op een hoge koers ten opzichte van de andere munten. Ook de Ether (ETH) is een bekende in de familie van cryptocurrencies.

  Om crypto coins te kopen moet je eerst toegang hebben tot een markt. Op een dergelijke markt worden (afhankelijk van de markt) bepaalde munten verhandeld. Het is niet zo dat op iedere markt alle munten worden aangeboden. Dit verschilt sterk per munt en per markt. Een paar van die markten zijn bijvoorbeeld Bitvavo en Binance. Het is goed om eerst te bepalen in welke cryptomunt je wilt gaan handelen, voordat je de stap zet naar een markt.

  Crypto’s kopen

  Door alle heftige prijsschommelingen, die ook wel volatiliteit wordt genoemd, zijn sommige mensen erg rijk geworden door het handelen in crypto’s. Waarschijnlijk heb je zelf daarom regelmatig gedacht: welke crypto moet ik nu kopen? Dat is in principe best een lastige vraag om te beantwoorden. Het gaat er maar net om wat voor soort investeerder jij bent. In de grote lijnen zijn er 2 opties waar je voor kan kiezen, de grote bekende munten, en de altcoins.

  De bekende munten zoals Bitcoin, de Binance Coin en Solana zijn redelijk veilige investeringen. Dit komt doordat ze voorbij de twijfelachtige beginperiode zijn gekomen, en minder volatiel zijn. Toch komt het ook bij deze munten nog met grote regelmaat voor dat er enorme prijsschommelingen te meten zijn. Als je wilt weten welke crypto je moet kopen in 2022 zijn bovenstaande munten een redelijk veilige optie. Door de munt aan te schaffen via een markt, en deze een tijdje vast te houden kun je al gauw zien of je winst of verlies maakt. Het is goed om te letten op grote prijsdalingen. Die vinden op onverwachte momenten door het jaar heen plaats. Op het moment dat er een grote prijsdaling is, is het voor jou interessant om een munt in te kopen.

  Naast de grote munten die hierboven zijn genoemd, bestaan er ook zogeheten altcoins. Dit zijn kleine, zeer volatiele crypto’s die aan het begin van hun levenscyclus interessante dingen kunnen doen. Omdat dit type munt in het begin weinig kost per munt (vaak een fractie van een cent) is het een mooie manier om in te stappen. Het is echter wel een grote gok of de munt überhaupt gaat stijgen. Als je je afvraagt welke crypto je moet kopen, dan is het wellicht een interessante optie om voor een altcoin te gaan. Voorbeelden van dergelijke altcoins zijn de Avalanche (AVAX), de Boost Coin (BOOST) en bijvoorbeeld Cardano (ADA).

  Lees je goed in

  Voordat je bekijkt welke crypto je wilt kopen, is het echt heel raadzaam om je goed in te lezen op de desbetreffende munt. Het is namelijk zo dat iedere aanbieder van een cryptomunt een ander ontwikkelingsproces heeft. Als we kijken naar een ‘meme-coin’ zoals de Dogecoin, dan zit hier weinig innoverende techniek achter die de infrastructuur van de blockchain verbeterd. Men koopt deze coin omdat het wordt gezien als een grappig alternatief voor bestaande munten. Ook met zo’n munt kun je in een korte tijd relatief veel geld verdienen, maar het is maar de vraag of dit een duurzame manier is om over langere termijn je investering terug te verdienen.

  Een andere munt zoals Ubix heeft een goed team die allerlei extra toepassingen bedenken voor de blockchain. Welke crypto kopen is dan ook een lastige vraag, als je moet kiezen uit al die munten en al die achtergrondverhalen. Een munt als Ubix staat momenteel niet ontzettend hoog in de koersen, maar er is een sluimerende belofte dat deze munt over een aantal jaren veel geld waard is. Als je voor een paar euro een aantal munteenheden kan aanschaffen, die in de toekomst misschien net zoveel als Bitcoin waard zijn (gemiddeld zo’n 45.000 euro) dan heb je toch snel veel geld verdiend.

  Eindoordeel

  Het eindoordeel is dat wij je onmogelijk kunnen vertellen welke crypto je nu moet kopen. Het is namelijk sterk afhankelijk van je eigen beleggersprofiel en je persoonlijke voorkeuren. Ook je kennis en ervaring op het gebied van cryptomunten speelt een belangrijke rol. Toch kan het bijvoorbeeld weinig kwaad om voor maximaal 10 euro in een kleine munt te beleggen. Je kan dan op een veilige manier met een klein bedrag instappen. Als je je daarna voldoende op je gemak voelt om grotere bedragen in te zetten, is dat mogelijk.

  Veelgestelde vragen

  Welke crypto kopen in 2022?

  De keuze op het gebied van cryptomunten is enorm. Het enige wat wij kunnen zeggen is dat je je goed moet inlezen. Ook is het handig om een analyse te maken van je eigen beleggersprofiel. Op die manier kun je er achter komen op welk niveau jij moet instappen.

  Hoe bepaal je welke crypto je moet kopen?

  Het kopen van crypto’s blijft een beetje gokken. Je kan goed inkopen als er een dip is geweest, aangezien dan alle munten relatief laag staan. Op zo’n moment inkopen, en dan je munt een tijdje niet verkopen is een goede manier om het cryptolandschap te leren kennen.

  Hoe kan ik crypto’s kopen?

  Dat is sterk afhankelijk van welke crypto je wilt aanschaffen. Als je gaat voor een grote, bekende munt zoals Bitcoin, dan is het relatief gemakkelijk om de munt aan te schaffen. Je kan hiervoor verschillende apps downloaden, die het ieder op hun eigen manier mogelijk maken om deze munt te kopen. Een goede instap applicatie is Bitvavo.

  Disclaimer: wij geven geen financieel advies, maar proberen je alleen tips te geven over welke cryptomunten je kunt kopen in 2022. Voer voor crypto beleggingen altijd zelf onderzoek uit.

  Advertentie