Lijfrente: wat is het en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2023

Iedereen wil een fijn en onbezorgd pensioen. De basis hierin ligt vooral in het creëren van genoeg budget om daadwerkelijk te kunnen genieten nadat je stopt met werken. Het kan namelijk lastig zijn wanneer je maandelijkse inkomsten ineens een stuk lager zijn dan dat je gewend bent; je verdient nu eenmaal niet hetzelfde gedurende de tijd dat je werkt en wanneer je met pensioen bent. Binnen het pensioen-concept is lijfrente een veelgebruikte term. Toch weten velen niet wat het nu precies inhoudt en wat het voor hen kan betekenen. Wil jij graag meer weten over lijfrente, of ben je geïnteresseerd in het extra opbouwen van pensioen? Lees dan even verder.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Zo werkt pensioen

    Het begrijpen van de werking van het pensioenstelsel helpt bij het vergaren van kennis over lijfrente. In de basis krijgt iedereen een AOW-pensioen. Dit pensioen wordt uitgekeerd door de overheid aan iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Daarnaast kun je via het bedrijf waar je werkt extra pensioen opbouwen. Als werknemer draag je periodiek een bedrag af aan jouw werkgever, die op zijn beurt een bedrag afdraagt aan een pensioenfonds. Vanuit dat pensioenfonds wordt uiteindelijk een bedrag aan jou uitgekeerd nadat je stopt met werken, ter aanvulling op het AOW-pensioen. Daarnaast heb je vrijwillige pensioenaanvulling. Onder deze manier van pensioenopbouw valt lijfrente. Lijfrente gaat als volgt in zijn werk: je sluit een lijfrente af bij een bank of verzekeraar. Er is een breed aanbod aan lijfrenten, waardoor er voor ieder wat wils is. In de basis komt het echter op hetzelfde neer; je spaart een bedrag, waarna je voor een bepaalde tijd een vaste uitkering hebt gedurende jouw pensioen.

    Lijfrente en pensioensparen

    Bij lijfrente betaal je in de opbouwfase periodieke premies aan de bank of aan de verzekeraar. Hoe frequent je deze premies afdraagt, hangt af van wat je zelf wilt, maar de meesten kiezen voor maandelijkse betaling. De opbouw is belastingvrij en gezien het feit dat je zelf betaalt, krijg je de mogelijkheid deze premies van je belastingaangifte af te trekken. Dit kan echter alleen bij voldoende jaarruimte, oftewel het maximale bedrag dat je per jaar mag gebruiken om pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Bij voldoende jaarruimte mag je dan ook de gehele inleg van dat jaar aftrekken van de belastingaangifte. Mocht je de lijfrente eerder nodig hebben dan het vooraf afgesproken moment, wordt er gesproken over afkoop. Je ontvangt het gehele bedrag, maar moet rekening houden met loonheffingen, die kunnen oplopen tot bijna 50%. Daarnaast krijg je hier ook extra belasting overheen. De beste optie is dan ook om lijfrente op te bouwen en dit te laten staan, tenzij het echt niet anders kan.

    Advertentie