Vermogensbelasting 2022: dit moet je erover weten

Laatst bijgewerkt: 8 augustus 2022

Vermogensbelasting, vermogensrendementsheffing, spaartaks. Hoe je het ook wil noemen, één ding staat vast: het is een omstreden onderwerp. Tegenwoordig leveren je spaarcenten al weinig op en dan moet je er ook nog belasting over afdragen. Voor veel spaarders voelde dit onredelijk, wat ook bevestigd is door de Hoge Raad in december 2021. Zij keurden de berekening van de vermogensbelasting af, waardoor de fiscus nu werkt aan een nieuwe wetgeving. In dit artikel duiken we verder in op de vermogensbelasting. Want hoe zit het nu precies met de vrijstelling vermogensbelasting 2022 en het berekenen hiervan?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Vermogensbelasting in een notendop

  Vermogen is alles wat je bezit, waaronder beleggingen en spaarrekeningen. Mocht je een vakantiehuisje in het buitenland hebben, dan telt dit ook mee in je vermogen. Eventuele schulden werken juist de andere kant op en worden van je vermogen afgehaald. Waarom is de Belastingdienst geïnteresseerd in je vermogen? Nou, ze kijken naar de rendementen die je theoretisch zou kunnen behalen. Hiervoor wordt de term ‘fictief rendement’ gebruikt. De Belastingdienst doet namelijk de aanname dat je verdient aan je eigen vermogen.

  Lang niet iedereen betaalt vermogensbelasting. Dit is alleen van toepassing als jouw totale vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt. In 2021 lag deze grens op €50.000 en in 2022 is het iets hoger: €50.650. Dit is een forse verbetering ten opzichte van 2020 toen de vrijstelling nog op €30.846 lag. Alles wat boven de grens uitkomt en een – weliswaar fictief – rendement oplevert, is hetgeen waar je de vermogensbelasting over betaalt. Je betaalt dus geen belasting over vermogen, maar over het rendement op je vermogen. De Belastingdienst noemt dit box 3-inkomen.  

  Hoe hoog is de vermogensbelasting 2022?

  De vermogensbelasting 2022 is gelijk aan die van 2021, namelijk 31% over het totaal behaalde fictieve rendement. Bij het kijken naar vermogen gaat de fiscus uit van een verdeling tussen beleggingen en spaargeld. Daarnaast worden ook eventuele schulden meegenomen. 

  Hoeveel spaargeld mag je hebben in 2022?

  Jaarlijks geef je het vermogen op in de aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je in box 3, inkomen uit sparen en beleggen. Het is niet zo dat al je vermogen belast wordt. De fiscus werkt met een heffingsvrij vermogen. De vrijstelling vermogensbelasting 2022 ligt op maximaal €50.650. Dit is het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Heb je een fiscaal partner? Dan zijn de gezamenlijke vermogens onbelastbaar tot €101.300. Natuurlijk mag je meer spaargeld hebben, maar over alles wat boven de vrijstelling vermogensbelasting 2022 ligt betaal je belasting over. 

  Hoe werkt vermogensbelasting 2022?

  Voordat we deze vraag beantwoorden, is het goed om te weten dat je vermogensbelasting 2022 berekenen niet waterdicht is. De nieuwe wetgeving is in de maak, dus de regels zijn nog niet helemaal duidelijk.

  Wel heeft de Belastingdienst op hun website aangegeven hoe de nieuwe berekening van box 3-inkomen tot stand komt.
  Stap 1. Bereken je vermogen. Dit is opgebouwd uit drie delen: sparen plus beleggen (=bezittingen) min schulden.
  Stap 2. Bereken het fictieve rendement. Ieder jaar wordt per soort vermogen (sparen, beleggingen en schulden) een rendementspercentage vastgesteld. Je kunt deze percentages teruglezen op de website van de Belastingdienst. Reken met deze percentages het rendement van je spaargeld en beleggingen uit en tel deze bij elkaar op. Trek vervolgens het rendement op de schulden hiervan af.
  Stap 3. Bereken het rendementspercentage. Deel het totaal fictieve rendement van stap 2 door het totale vermogen van stap 1 en vermenigvuldig het met 100. Dat geeft je het rendementspercentage.
  Stap 4. Trek van je totale vermogen de vrijstelling vermogensbelasting 2022 af en je hebt het belastbaar vermogen. Ook wel ‘grondslag sparen en beleggen’ genoemd. Vermenigvuldig dit met het rendementspercentage en je hebt het ‘voordeel uit sparen en beleggen’. Over dit voordeel betaal je 31%, je vermogensbelasting. 

  Gaan de cijfers je een beetje tollen? Begrijpelijk, je vermogensbelasting 2022 berekenen is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig zijn er allerlei online tools beschikbaar om je te helpen. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze rekentool van de onlinebank Knab. Maar vaar niet blind op deze hulpmiddelen. Ze doen een aanname en er bestaat een kans dat ze ernaast zitten vanwege de snel veranderende regels. Uiteindelijk is de Belastingdienst de enige die je vermogensbelasting 2022 definitief kan berekenen. 

  Hoeveel belasting betaal je over 100.000 euro spaargeld?

  Stel, je hebt 100.000 euro spaargeld en verder geen beleggingen of schulden. Wat kun je dan verwachten als het gaat om de vermogensbelasting 2022 berekenen? Omdat op Prinsjesdag pas alle belastingplannen bekend worden gemaakt kan er niet met volle zekerheid gezegd worden hoeveel belasting je precies gaat betalen. Maar je kunt wel een inschatting maken. In ieder geval kun je de vrijstelling vermogensbelasting 2022 (50.650 euro) van het totale spaargeld aftrekken. Op de overgebleven 49.350 euro past de Belastingdienst in 2022 een negatief rendementspercentage toe van -0,01%. Je rendement is daarmee -5 euro en 31% daarvan is -1,55 euro. De fiscus betaalt jou dus. 

  Nogmaals, deze berekening gaat ervan uit dat je alleen spaargeld op een spaarrekening hebt staan zonder beleggingen. Vroeger ging de Belastingdienst ervan uit dat vermogens altijd verdeeld werden tussen sparen en beleggen. Ze hanteerden hiervoor een fictieve verdeling. Dit komt te vervallen: er wordt nu gekeken naar de werkelijke verdeling. 

  Veelgestelde vragen

  Wat valt niet onder mijn vermogen?

  Er zijn een aantal zaken vrijgesteld van vermogensbelasting zoals je hypotheek, je auto en je pensioen.

  Als ik duurzaam ga beleggen, levert dit een voordeel op?

  Duurzaam beleggen in 2022 levert hoogstwaarschijnlijk belastingvoordelen op. Je hebt namelijk recht op een hogere vrijstelling vermogensbelasting 2022.

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder vermogensbelasting ga betalen?

  Naast groene beleggingen is beleggen via lijfrente ook een manier om minder vermogensbelasting te betalen. Pensioenbeleggen is namelijk vrijgesteld.

  Maken mijn crypto-opbrengsten onderdeel uit van mijn vermogen?

  Ja, investeerders in crypto moeten dit opgeven als vermogen in box 3. Maar als je vooral inkomen krijgt vanuit ‘minen’ (en dus hoge kosten hebt), dan zal het belast worden in box 1.

  Advertentie