Een uitvaart regelen: Hier moet je aan denken!

Een uitvaart regelen: Hier moet je aan denken!

Laatst bijgewerkt: 24 mei 2023

Als je een uitvaart moet regelen, komt hier een hoop bij kijken. Dat kan erg lastig zijn, aangezien je tegelijkertijd natuurlijk ook aan het rouwen bent om het verlies van een naaste. Daarom is het altijd fijn als je hulp krijgt in deze moeilijke tijd. Door in dit artikel een aantal dingen op een rij te zetten waar je aan dient te denken bij het regelen van een uitvaart, hopen we je hierbij te helpen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Een uitvaartcentrum kiezen

    Het is natuurlijk belangrijk om contact op te nemen met een uitvaartverzorger, deze kan voor jou het uitvaartcentrum & uitvaart regelen. Op die manier geef je een groot deel van de zorgen uit handen en kun jij je focussen op andere dingen, waaronder het verwerken van jouw gevoelens. Check ook of de overledene een uitvaartverzekering had en wat voor soort verzekering dit was. In sommige gevallen wordt de uitvaart uitgevoerd door een uitvaartverzorger vanuit de verzekering van de overledene. Bedenk of je een locatie in gedachten hebt om de uitvaart te houden. Heb je hier geen strenge eisen in, dan kun je ook dit overlaten aan de uitvaartverzorger. 

    Akte van overlijden

    Een akte van overlijden is een schriftelijk bewijs van het overlijden van een persoon. Deze akte kun je verkrijgen via de gemeente na het aangeven van het overlijden. In de meeste gevallen wordt deze aangifte gedaan door de uitvaartverzorger, maar je kunt dit ook zelf doen. Het kan zijn dat je hier een machtiging voor nodig hebt, maar dat hangt af van jouw relatie tot de overledene. De akte van overlijden is nodig voor het regelen van een aantal zaken:

    • Toestemming: Toestemming van de gemeente voor het cremeren of laten begraven van de overledene. 
    • Melden van overlijden: Het melden van het overlijden van de persoon aan diverse instanties, waaronder de bank en de verzekeraar. 
    • Contracten opzeggen: Het opzeggen van bepaalde contracten, zoals een huurcontract of een leasecontract. 

    De inhoud van de uitvaart

    Uiteraard is het ook belangrijk om te bedenken hoe je de uitvaart in wil vullen. Wie gaat er iets zeggen of voorlezen tijdens de uitvaart en wie begeleidt deze? Welke muziek wil je afspelen tijdens de begrafenis? Neem de tijd om deze dingen te beslissen!

    Veelgestelde vragen

    Wat moet je allemaal regelen als iemand overlijdt?
    Als iemand overlijdt die dicht bij jou staat, zijn er een hoop dingen te regelen. Ten eerste de akte van overlijden, maar natuurlijk ook de uitvaart of crematie. Denk ook aan het opzeggen van verzekeringen en eventuele huurcontracten.

    Welke documenten zijn er nodig voor een crematie?
    Voor crematie is in ieder geval de akte van overlijden nodig, hiermee kun je bij de gemeente toestemming vragen om de overledene te laten cremeren. Daarnaast heb je natuurlijk een identiteitsbewijs nodig en een A-verklaring en een B-verklaring in een ongeopende envelop.

    Hoeveel dagen zitten er tussen overlijden en de uitvaart?
    Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden begraven of gecremeerd worden en niet later dan 6 dagen na het overlijden. 

    Advertentie