De toekomst van crypto: dit zijn de verwachtingen voor 2022

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022

Er gebeurd een hoop op de cryptomarkt in 2022. Er is inmiddels duidelijk dat het minen van cryptomunten een flinke impact heeft op het milieu. Hiernaast scherpen overheden over de hele wereld de regels aan op gebied van belastingheffing over crypto investeringen. Het is daarom goed mogelijk dat de toekomst van crypto er anders uitziet in vergelijking met de afgelopen jaren. Hoe de toekomst van crypto er volgens ons uitziet ontdek je in dit artikel. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De toekomst van crypto: kan papieren geld verdwijnen?

  Dat geld met de tijd veranderd is een feit. We zijn van het ruilen van spullen overgestapt op munten, en van munten op papieren geld waarna bankpassen en creditcards tot leven werden gewekt. Het is dus niets meer dan natuurlijk om op een gegeven moment te veranderen van betaalmiddel, en het lijkt erop dat crypto door steeds meer mensen geadopteerd wordt. De cryptomarkt is enorm volatiel waardoor de schommelingen groter zijn dan op de normale financiële markt. Het is daarom lastig om op de lange termijn voorspellingen te doen. 

  De toekomst van crypto ziet er rooskleurig uit

  Cryptocurrency wordt door steeds meer mensen geadopteerd. Het lijkt er dan ook op dat crypto in de toekomst relevant blijft. Het is alleen wel belangrijk om de actuele wet- en regelgeving in de gaten te houden. Nu de aandacht voor cryptocurrency groter wordt, nemen overheden namelijk steeds vaker maatregelen om te kunnen controleren wie crypto bezit. 

  De Nederlandsche Bank registreert bijvoorbeeld welke exchanges er in Nederland actief zijn en wie de klanten zijn. Het niet aangeven van je crypto bezittingen in Nederland kan daardoor verregaande gevolgen hebben. 

  Digitaal geld is de toekomst. Steeds meer landen richten zich namelijk op de ontwikkeling van digitale valuta. Denk bijvoorbeeld aan China die door de oorlog in Oekraïne zeer grote stappen maakt. 

  Door de enorme keuze aan cryptomunten is het vaak lastig om te bepalen welke munt potentie heeft. Ruim 90% van alle cryptomunten is niet interessant voor investeerders, maar de 10% die overblijft kan ervoor zorgen dat er hoge rendementen behaald kunnen worden. 

  Het grote voordeel van cryptocurrency is dat ze op een gedecentraliseerde blockchain worden geregistreerd. Hierdoor is er geen controle op wie welke coins bezit en vervalt de bemoeienis vanuit banken. 

  Crypto en de Belastingdienst 

  Omdat digitale valuta steeds sneller groeit en steeds meer mensen cryptomunten bezitten, houdt de Belastingdienst de ogen goed open. Exchanges die zijn aangesloten bij de Nederlandsche Bank moeten hun klanten registreren en verifiëren met behulp van een identiteitsbewijs. Omdat de exchanges in bezit zijn van naw-gegevens, is de kans groot dat de belastingdienst op de hoogte is van het aantal cryptomunten die jij in je portfolio bewaart. 

  Voor de aangifte van 2021 is het daarom erg belangrijk om de cryptomunten die je bezit aan te geven. Je neemt hiervoor de waarde op 1 januari in het jaar van aangifte, in dit geval dus 2021. Tel de waarde van al je cryptomunten bij elkaar op en vergeet dit bedrag niet in te vullen tijdens de jaarlijkse aangifte. 

  Het is om verschillende redenen belangrijk om crypto aan te geven bij de belastingdienst. Allereerst kan het je een boete opleveren als je dit niet doen. Ten tweede zorgt het aangeven van crypto voor minder problemen wanneer je winst wilt uitbetalen. Stel dat een munt bijvoorbeeld enorm stijgt en je een flink bedrag kunt uitbetalen, dan kan de Belastingdienst aan de aangifte zien dat je in crypto handelt waardoor grote transacties verklaard kunnen worden. 

  NFT’s en stablecoins 

  In 2021 werden NFT’s ineens heel populair. Dit zijn onvervangbare digitale eigendomscertificaten die gekoppeld zijn aan een digitaal object. Dit kunnen bijvoorbeeld berichten, tekeningen en gifjes zijn. Nu NFT’s steeds populairder worden is het ook mogelijk om bijvoorbeeld muziek via NFT’s uit te brengen. 

  Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om in vastgoed te investeren via NFT’s. In principe kunnen NFT’s gekoppeld worden aan allerlei soorten digitale producten, en zijn dus niet alleen beperkt tot de kunstzinnige plaatjes die verspreid worden op social media. 

   Stablecoins zijn als betaalmiddel interessant als we kijken naar de toekomst van crypto. Bitcoin is daarentegen minder geschikt als betaalmiddel omdat de koers enorm schommelt. Hierdoor kan de waarde snel veranderen, en dat is bij betaalmiddelen niet handig. 

  Het is in een volatiele markt namelijk zomaar mogelijk dat een product binnen enkele seconden 20% duurder wordt. Stablecoins worden daarentegen gekoppeld aan fiatgeld, zoals de euro en de dollar. Omdat stablecoins de koers van de gekoppelde fiat volgen is het mogelijk om deze munten wél als betaalmiddel in te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is Tether ($USDT).

  Veelgestelde vragen

  Is het nog winstgevend om in crypto te investeren? 

  Ja, het is nog steeds winstgevend om in crypto te investeren. Afhankelijk van het beschikbare budget kun je kiezen uit verschillende cryptomunten. Heb je veel te besteden? Overweeg dan om te investeren in Bitcoin of Ethereum. Is je spaarpot minder groot, dan is Cardano of VeChain een mooie aanvulling op je portfolio. Doe echter altijd zelf onderzoek om erachter te komen welke munt in de toekomst relevant blijft. 

  Welke crypto heeft de toekomst? 

  cryptomunten met de meeste potentie zijn volgens ons: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Binance Coin, Shiba Inu, Chainlink, Polkadot, Litecoin, Stellar en Fantom. Elke munt wordt ondersteund door een stabiel project. Kijk naar de verschillende projecten en ontwikkelingen vanuit het development team om erachter te komen welke munt het beste bij jou past.  

  Welke crypto zal snel stijgen? 

  Volgens diverse experts is het mogelijk dat Shiba Inu op een later moment in 2022 de kans krijgt om flink te stijgen. De ontwikkelingen die het team afgelopen jaar heeft doorgevoerd zorgen in 2022 voor een grotere betrouwbaarheid. De verwachting is daarom dat de coin snel kan gaan stijgen, maar wanneer dit gebeurd is nog de vraag. Blijf het actuele crypto nieuws in de gaten houden om erachter te komen hoe het ervoor staat met $SHIB. 

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies, maar is informatief bedoeld. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen.

  Advertentie