Alles wat je wilt weten over de schuldsanering

Laatst bijgewerkt: 18 juni 2020

Als je niet meer in staat bent om je vaste lasten te betalen of als je niet meer kunt voldoen aan schulden of betalingsverplichtingen dan kun je een beroep doen op de schuldsanering. Dit is een wet die is ontstaan om mensen in deze situaties te kunnen helpen. Als je beroep doet op deze regeling zul je al het geld dat bij je binnenkomt af moeten staan om je schulden te kunnen betalen. Om rond te komen krijg je een bedrag om bijvoorbeeld eten te kopen. Hoeveel geld je krijgt hangt af van jouw specifieke situatie. Een gezin heeft bijvoorbeeld meer geld nodig dan iemand die maar alleen is. Dat geld heet leefgeld. Het is geld om van te leven.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De Sociale Dienst of de Kredietbank zal eerst je problemen analyseren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er een andere weg is om van je schulden af te komen. Zo kun je soms ook een betaalplan maken om je schulden af te lossen. Als er geen andere uitweg meer gevonden kan worden kom je terecht in de schuldsanering. In dit artikel lees je alles over wat je precies kunt verwachten van deze regeling en hoe je er zo snel mogelijk uit kunt komen om je leven weer op de rails te krijgen.  

  De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

  De WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) is een regeling waarmee het mogelijk is om binnen 36 maanden van je schulden af te zijn waardoor je met een schone lei weer verder kan met je leven. Een bewindvoerder zal voor je bepalen wat je moet doen en controleert dit ook. Je bent gebonden aan zeer strenge regels. Je bent namelijk verplicht om zoveel mogelijk inkomsten binnen te halen en als je geen baan hebt moet je solliciteren. Je mag niets uitgeven aan dingen die niets te maken hebben met je dagelijks levensonderhoud en je mag al helemaal geen nieuwe schulden maken.

  De wet is ontstaan om mensen te helpen uit de schulden te komen in een korte tijd. Als dit niet gebeurt blijven mensen vaak hun hele leven met schulden rondlopen en dat is natuurlijk iets wat je absoluut niet wilt. Doorloop je dit traject succesvol? Dan ben je van je schulden af en kun je met een schone lei beginnen. In de rest van dit artikel zal dieper in worden gegaan op hoeveel je te besteden hebt en wat je kunt verwachten van de schuldsanering. Ook zal worden besproken hoe je er het snelste uit komt en wie niet in aanmerking komt voor deze wet.

  Wanneer kom je in de schuldsanering?

  De rechter moet voor jou bepalen of je wel of geen recht hebt om in de schuldsanering terecht te komen. Er zal eerst worden gekeken of je uit je schulden kunt komen door middel van minnelijke schuldsanering voordat wordt overgegaan op wettelijke schuldsanering. Bij minnelijke schuldsanering wordt geprobeerd om regelingen te treffen met je schuldeisers. Dit is op vrijwillige basis en dat betekent dat schuldeisers niet verplicht zijn om mee te gaan in deze regelingen. Gaan ze akkoord met een betalingsregeling, dan kun je op die manier je schulden aflossen. Als er geen akkoord is dan wordt er  bij de rechtbank een verzoek tot de wettelijke schuldsanering ingediend. Er zijn ook een aantal richtlijnen voor. Zo moeten je schulden te goeder trouw ontstaan zijn en je moet bereid zijn om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Als de rechter bepaalt dat je toegelaten wordt tot de schuldsanering en zul je je moeten houden aan veel strenge regels.

  Wat je kunt verwachten van de schuldsanering

  Zoals al gezegd kun je in de schuldsanering strenge regels verwachten. Zo heb je een sollicitatieplicht en moet je er alles aan doen om zoveel mogelijk inkomsten te genereren om je schulden af te kunnen lossen. De sollicitatieplicht vervalt wanneer je arbeidsongeschikt bent. Al je beslissingen gaan via je bewindvoerder. In principe gaat tijdens dit traject het meeste van je geld meteen naar het aflossen van je schulden. Er wordt wel een bedrag vastgesteld waar je dingen zoals je huur en eten van kunt betalen. Op basis van jouw situatie wordt bepaald hoe hoog je leefgeld gaat worden. Dit kun je gemakkelijk zelf berekenen op de website van Bureau WSNP. Dan weet je in elk geval wat je kunt verwachten. Al het geld dat boven dit bedrag binnenkomt gaat naar de bewindvoerder en die zorgt ervoor dat het geld bij de schuldeisers terecht komt. Het traject duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar en als je dit hele proces goed doorloopt heb je de kans dat een deel van je schulden kwijtgescholden wordt. Hierna kun je schuldvrij en met een schone lei beginnen met de rest van je leven.

  Hoe je uit de schuldsanering komt

  De schuldsanering is absoluut geen pretje en je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk weer uit zodat je door kunt gaan met je leven. Gelukkig zijn er manieren om hier snel weer uit te komen. Ten eerste kun je het traject succesvol doorlopen. Dit is de gemakkelijkste manier. Volg alle regels, kom alle afspraken na en zorg dat je veel geld verdient om af te lossen. Als de bewindvoerder vindt dat je gedrag goed is geweest dan worden al je restantschulden kwijtgescholden. Daarnaast is er nog een tweede manier om snel van je schulden af te zijn en dat is om meer af te lossen. Als je ergens nog een spaarpotje hebt of als mensen je kunnen helpen kun je altijd een wat groter bedrag aflossen dat wettelijk voor je is bepaald. Gebruik elke cent die je kunt vinden om af te lossen. Het zoeken van een baan die beter betaalt of waar je meer uren kunt maken is ook een optie. Daarnaast kun je zelfs een eigen bedrijfje beginnen of spullen verkopen om wat extra af te kunnen lossen.  

  Uitzonderingen op de schuldsanering

  Je hebt niet altijd recht op de schuldsanering. Er zijn een aantal uitzonderingen en gevallen waarin je minder kans krijgt op deze regeling. Als je bijvoorbeeld veel boetes hebt of als je schulden zijn ontstaan door fraude of verslaving mag je geen beroep doen op de schuldsanering. Ook kom je niet in aanmerking als je de afgelopen 10 jaar al in de schuldsanering hebt gezeten. Ook ben je verplicht eerst het minnelijk traject te doorlopen voordat je een verzoek tot wettelijke schuldsanering kunt doen. Elke situatie wordt individueel beoordeeld op basis van jouw omstandigheden. Van tevoren valt dus niet te bepalen wat de uitspraak van de rechter zal zijn. Wees altijd eerlijk en open, dan maak je de meeste kans op een positieve uitspraak. Wie weet ben jij over 3 jaar schuldvrij.

  Advertentie