Alles wat je moet weten over rechtsbijstand voor particulieren - Nugevonden

Alles wat je moet weten over rechtsbijstand voor particulieren

Laatst bijgewerkt: 16 november 2023

Particulieren kunnen zich in Nederland voor van alles en nog wat verzekeren, waaronder voor rechtsbijstand. Omdat dit niet verplicht is, denk je misschien dat je geen rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Veel mensen weten bovendien niet wat deze verzekering precies dekt. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je niet inschatten of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt of niet. Zonde, want hierdoor krijg je mogelijk spijt dat je deze verzekering links hebt laten liggen. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten over rechtsbijstand voor particulieren.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Waarom verzekeren voor rechtsbijstand?

    Veel Nederlanders zien een conflict als een ver-van-mijn-bedshow. Toch is de kans relatief groot dat je er zelf in verzeild raakt. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een conflict als je ruzie hebt met de aannemer die de verbouwing van je woning uitvoert. Dit is ook het geval als je werkgever je in jouw ogen ten onrechte ontslagen heeft. In de genoemde voorbeelden volgt er mogelijk een rechtszaak. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn vaak niet mals. Daarbij komt dat je ook nog juridische hulp in moet schakelen, wat het alleen nog maar duurder maakt. Met een rechtsbijstandverzekering hoef jij je hier geen zorgen over te maken, want rechtshulp bij conflicten is dan verzekerd.

    Dekking verschilt per situatie

    Als je niet beter weet, denk je misschien dat een rechtsbijstandverzekering voor iedereen hetzelfde is. De basisdekking van veel verzekeraars komt in grote lijnen inderdaad overeen. Zo ben je onder meer verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak of als je verdacht wordt van een overtreding in het verkeer waarbij iemand overlijdt of gewond raakt.

    Bij de meeste verzekeraars blijft het alleen niet beperkt tot de basisdekking. Je dient deze namelijk uit te breiden met minimaal één aanvullende module. Omdat verzekeraars verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden, verschilt een rechtsbijstandverzekering per situatie. Vaak kun je kiezen uit modules met betrekking tot verkeer, consument & wonen, werk & inkomen en fiscaal & vermogen.

    Zo verzeker jij je voor rechtsbijstand

    Wie inziet dat een particuliere rechtsbijstandverzekering toch wel handig is, wil misschien niet langer wachten met het afsluiten hiervan. Gelukkig hoeft dit ook niet, want bij de meeste verzekeraars kun je tegenwoordig online een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Via de website dien je makkelijk en snel een aanvraag in. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het doorlopen van een aantal simpele stappen. Vul de benodigde gegevens in en kies de aanvullende dekking(en) waarmee jij je particuliere rechtsbijstandverzekering uit wilt breiden. Zorg dat je weet waar je precies voor verzekerd bent met de verschillende dekkingen. Op deze manier voorkom je dat je niet goed verzekerd bent voor juridische hulp.

    Wachttijd, wat is dat?

    Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan denk je misschien dat je direct verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict. Helaas is dit niet altijd het geval, want je kunt te maken krijgen met een wachttijd. Als hier sprake van is, heb je in de eerste maanden na het afsluiten van deze verzekering nog geen recht op juridische hulp. Is er sprake van een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer of letselschade? Dan geldt een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Je verzekeraar zorgt dan dat je direct juridische hulp krijgt en dekt bovendien de kosten die hieraan verbonden zijn.

    Advertentie