Private Lease Auto in 2022 - Nugevonden.nl

Alles wat je moet weten over private lease in 2022

Laatst bijgewerkt: 18 oktober 2022

Een auto leasen is een populair alternatief voor het kopen van een auto. Met private lease rijd je als particulier een nieuwe auto voor een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Dit betekent dat wanneer je het contract beëindigt, je de auto weer moet inleveren. Je draagt bij private lease alleen de kosten van brandstof. Alle andere kosten van het onderhoud van de auto zijn in de maandprijs berekend. Dit is alles wat je moet weten over private lease in 2022.

Klik hier om het laatste aanbod van private lease auto’s te bekijken. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is private lease precies?

    Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto in ruil voor een vast maandbedrag. Tijdens de private lease periode is de auto niet van jou, waardoor je ook de kosten van onderhoud, de verzekering, de wegenbelasting en afschrijvingskosten niet hoeft te dragen. Je bent alleen zelf verantwoordelijk voor het voltanken of het opladen van je auto. In de meeste gevallen kies je voor een leaseperiode van 12 tot 60 maanden. Als de leaseperiode is afgelopen dan lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Hierna kies je een nieuwe leaseauto of laat je het contract aflopen. Private leasen van een auto heeft verschillende voor- en nadelen. 

    Wat zijn de voordelen van private lease? 

    De voordelen van private lease zijn divers, maar het is slim om vooraf onderzoek te doen naar de leasemaatschappij. Elke leasemaatschappij heeft namelijk specifieke voorwaarden, zoals een maximum op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Dit zijn de grootste voordelen van het rijden in een private leaseauto. 

    Allereerst betaal je per maand een vast bedrag om in de auto te mogen rijden. Dit zorgt ervoor dat je bij schade, ongelukken of onderhoud niet voor onverwachte kosten komt te staan. Je bent geen groot bedrag kwijt voor de aankoop van een auto, maar betaald maandelijks om de auto te mogen gebruiken. Bij private lease heb je ook niet te maken met een aanbetaling of het betalen van een slotsom aan het einde van het leasecontract. Loopt het leasecontract af? Dan lever je de auto weer in. Je hoeft de auto dus niet te verkopen of in te ruilen en krijgt hierdoor niet te maken met waardevermindering. 

    Wat zijn de nadelen van privé leasen? 

    Private lease van een auto brengt in sommige gevallen ook nadelen met zich mee. Het eerste nadeel heeft te maken met de contractduur. Ga je een financiële verplichting aan voor een specifiek aantal maanden, dan is het bij de meeste leasemaatschappijen niet mogelijk om het contract eerder te beëindigen. Ga je dus bijvoorbeeld verhuizen naar het buitenland, dan kun je niet zomaar onder het contract uit. Hiernaast is de auto niet van jou, maar van de leasemaatschappij. Je profiteert als rijder dus niet van eventuele restwaarde. 

    Ga je aan de slag met private lease, dan valt het je vast op dat er een maximaal aantal kilometers per jaar wordt aangegeven. In de meeste gevallen begint het maximum bij 10.000 kilometers per jaar. Rij je meer dan 10.000 kilometers per jaar, dan betaal je hier extra voor. Hoeveel je extra betaalt is afhankelijk van de leasemaatschappij. Heb je schadevrije jaren opgebouwd, dan blijven deze staan. Maar bij private lease is het mogelijk dat de no-claim korting vervalt. Of dit het geval is, is afhankelijk van de verzekeraar. 

    Over de verschillen tussen privélease en zakelijke lease 

    Zakelijke lease en privélease lijkt veel op elkaar. Je betaalt bij het zakelijk leasen van een auto ook een maandbedrag, onderhoudskosten komen voor rekening van de leasemaatschappij en als er iets misgaat dan kun je rekenen op vervangend vervoer. Hiernaast krijg je bij zakelijke lease vaak een tankpas, zodat je geen bonnen hoeft te bewaren voor het tanken. Dit zorgt er ook voor dat de kilometerstand goed wordt bijgehouden. Tijdens het betalen voor brandstof is het met een tankpas namelijk mogelijk om direct te kilometerstand in te toetsen. Op die manier blijft de kilometerregistratie sluitend. 

    Het grote verschil tussen privélease en zakelijke lease is dat je bijtelling moet betalen op basis van de CO2-uitstoot. Dit loopt op van 4% voor energiezuinige en elektrische auto’s tot 25% voor relatief veel uitstoot. Bij zakelijke lease betaal je alleen de bijtelling, waardoor het maandelijkse bedrag zeer laag kan uitpakken. Het nadeel is echter dat hier vaak een maximaal aantal kilometers aan wordt gehangen. Rij je meer met de zakelijke leaseauto dan betaal je bij. Sommige werkgevers bieden echter een zakelijke leaseauto aan die je ook voor privéritten mag gebruiken. In dit geval zijn het aantal kilometers per jaar onbeperkt en hoef je niet voor extra kilometers te betalen. 

    Veelgestelde vragen 

    Wat is het verschil tussen financial lease en private lease?

    Het belangrijkste verschillen tussen financial lease en private lease, is dat de auto bij financial lease na afloop van het contract jouw eigendom is. Bij private lease is dit niet het geval en geef je de auto terug aan de aanbieder van het leasecontract. Financial lease is in feite een vorm van afbetaling waarbij je de kosten voor onderhoud zelf draagt. 

    Is private lease voordeliger dan een auto kopen?

    In de meeste gevallen is private lease voordeliger, omdat alle kosten van onderhoud worden gedekt door de aanbieder van het leasecontract. Je draagt alleen zelf de kosten van brandstof, maar als de auto een onderhoudsbeurt nodig heeft dan draag je deze kosten niet. Hetzelfde geldt voor de verzekering en wegenbelasting.  

    Wat moet je verdienen voor private lease? 

    Je inkomen is niet leidend wanneer aanbieders kijken naar je private leaseaanvraag. Het gaat om de balans tussen je inkomsten en uitgaven. Als deze balans in orde is, dan is de kans groot dat een aanvraag wordt goedgekeurd. De meeste leasemaatschappijen berekenen dit vrijblijvend voor je. 

    Advertentie