Hoe wordt de premie van een autoverzekering berekend?

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2024

Het afsluiten van een autoverzekering is een verplichte stap voor iedere autobezitter. Zonder verzekering mag je niet rijden op de openbare weg. Maar hoe wordt eigenlijk de premie van een autoverzekering berekend? In dit artikel vertellen we je welke factoren invloed hebben op de premie, zodat je begrijpt wat je betaalt. Lees dus snel verder.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Type dekking en eigen risico

  Een van de belangrijkste factoren die de premie van je autoverzekering beïnvloeden, is het type dekking dat je kiest. Een WA-verzekering is goedkoper dan een uitgebreidere verzekering. Daarnaast speelt ook het eigen risico een rol. Hoe hoger het eigen risico van de polis, hoe lager over het algemeen je premie zal zijn. Om de kosten van je autoverzekering te beperken, kun je dus letten op de dekking en het eigen risico.

  Persoonlijke gegevens en rijgedrag

  Verzekeraars kijken ook naar persoonlijke zaken bij het berekenen van de premie. Factoren zoals leeftijd, geslacht en woonplaats zijn allemaal van invloed op de hoogte van de premie. Zo kunnen jongere bestuurders en mensen die in drukke stedelijke gebieden wonen vaak een hogere premie verwachten dan oudere bestuurders in rustigere gebieden. Dat heeft alles te maken met risico. Bij jongere bestuurders in drukke steden is het risico op schade nu eenmaal hoger dan bij meer ervaren bestuurders in rustige gebieden.

  Het type auto en beveiligingssystemen

  Het type auto dat je rijdt en de aanwezigheid van beveiligingssystemen kunnen ook een rol spelen bij het bepalen van je premie. Snelle sportauto’s en luxe modellen worden doorgaans komen met hogere premies vanwege het risico op en de kosten van diefstal en schade. Auto’s met geavanceerde beveiligingssystemen zoals alarmsystemen, startonderbrekers en track-and-tracesystemen juist in aanmerking komen voor korting op de premie. Voor iedere auto geldt dus een andere premie.

  Schadevrije jaren en bonus-malus

  Een van de belangrijkste factoren die gebruikt wordt bij het berekenen van de premie van een autoverzekering is het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je korting op de premie zal zijn. Dit wordt ook wel het bonus-malussysteem genoemd, waarbij je premie daalt naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt. Het hebben van veel schadevrije jaren verlaagt je premie aanzienlijk. 

  Claim je schade, dan nemen je opgebouwde schadevrije jaren juist af. Er kunnen meerdere schadevrije jaren afgetrokken worden als je een keer schade claimt en je kunt zelfs in de min komen. Dit heeft een flinke invloed op je premie, dus bij kleine schades die niet erg ingrijpend zijn, kun je ervoor kiezen om geen claim in te dienen bij je verzekeraar. Zo voorkom je dat je maandelijkse premie toeneemt. Uiteraard kun je wel alsnog de schade laten repareren, maar je doet dit dan op eigen kosten.

  Advertentie