Een praktische gids voor het plannen van een uitvaart

Laatst bijgewerkt: 13 februari 2024

Het is iets waar je vaak weinig denkruimte voor hebt als er een dierbare is overleden: het plannen van de uitvaart. Door vooral praktisch te kijken naar welke stappen er ondernomen moeten worden, kan dit helpen om het proces te vereenvoudigen en te structureren. Zo krijg je als nabestaanden meer rust in het rouwproces. Daarom bespreken we in deze gids een aantal praktische zaken over hoe je eenvoudig een betekenisvolle uitvaart kan organiseren.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Papierwerk als eerste stap

  Een van de belangrijkste schakels bij het regelen van een uitvaart is communicatie. Door dit helder en duidelijk te doen voorkom je misverstanden en wordt er een uitvaart geregeld waar iedereen tevreden mee is. Om te starten is het daarom goed om samen met de direct betrokken familieleden gezamenlijk door te spreken wat er gedaan moet worden en wat de wensen zijn. Vaak is het overigens zo dat de overleden persoon al een goede begrafenisverzekering heeft afgesloten, waardoor er veel al geregeld is.

  Helaas komt het ook voor dat het overlijden van iemand onverwachts is, wat vaak betekent dat er nog meer geregeld moet worden. Belangrijke zaken die hoe dan ook moeten worden afgehandeld zijn het testament, verzekeringspolissen en andere financiële zaken. Door deze gegevens allemaal samen te brengen heb je de eerste belangrijke stap gezet. 

  Een uitvaart kiezen die aansluit bij de wensen

  Het regelen van een uitvaart staat altijd in het teken van veel keuzes maken. Op welke locatie vindt de uitvaart plaats? Welke muziek en bloemen wil je bij de uitvaart hebben? En wie gaat bijvoorbeeld een speech houden? Het is bij al deze keuzes belangrijk om rekening te houden met de wensen en voorkeuren van de overledene, die vaak zijn vastgelegd in de uitvaartverzekering. Zeker bij een DELA uitvaartverzekering worden deze zaken netjes en met respect geregeld en hoef je als nabestaanden daardoor een stuk minder keuzes te maken. Na alle keuzes te hebben gemaakt kan je je gaan focussen op het opstellen van een draaiboek over de planning van de dag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit zijn ook zaken waar een begrafenisondernemer uitstekend bij van dienst kan zijn. 

  Geldzaken en administratie

  Een laatste belangrijke stap zijn de financiële en administratieve regelingen van de uitvaart. Dit houdt in dat je een budget hanteert om vervolgens verschillende dienstverleners – uitvaartondernemer, locatie en de catering – in te huren en de betalingen te organiseren. Ook zal je eventuele verzekeringen nog moeten spreken over het afhandelen van juridische procedures. Door al deze zaken tijdig en met steun van anderen te regelen, is een goed georganiseerde uitvaart gegarandeerd. 

  Advertentie