Ongeval tussen twee fietsers

Ongeval tussen twee fietsers

Laatst bijgewerkt: 24 januari 2023

Een ongeval tussen twee fietsers is meestal een ongeval tussen twee gelijke verkeersdeelnemers. Wat betekent dat voor de bewijslast en het claimen van schadevergoeding? En zijn de regels hetzelfde bij een ongeval tussen een gewone fiets en een elektrische fiets? U leest het in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Aangereden door een andere fietser

    U rijdt op het fietspad als u plotseling wordt aangereden door een fietser die door rood reed. In deze situatie is de andere fietser aansprakelijk voor uw letselschade. Om uw schade ook echt vergoed te krijgen, is het belangrijk dat u de gegevens van de tegenpartij opschrijft. U kunt hierbij denken aan de naam, het adres, het telefoonnummer en de verzekeringsgegevens van de fietser. Het gaat hier om de gegevens van zijn aansprakelijkheidsverzekering, als hij die heeft afgesloten.

    Daarnaast is het belangrijk dat u bewijsmateriaal verzamelt door:

    • Omstanders om hun gegevens te vragen, zodat zij op een later moment een getuigenverklaring kunnen afleggen over wat er precies is gebeurd
    • Foto’s te maken van de verkeerssituatie, uw verwondingen en schade aan uw fiets en eventueel andere persoonlijke eigendommen
    • Direct naar uw huisarts of het ziekenhuis te gaan om uw verwondingen te laten behandelen

    Al deze vormen van bewijsmateriaal zijn belangrijk voor het claimen van uw schadevergoeding.

    Schuld ligt bij beide fietsers

    Stel dat u haaientanden over het hoofd zag en de andere fietser een stopbord negeerde, waardoor u met elkaar in botsing bent gekomen. Dan heeft u beiden schuld aan het ongeval, maar ook beiden recht op een gedeeltelijke vergoeding van uw schade. Ook in deze situatie is het belangrijk dat u bewijsmateriaal verzamelt in de vorm van gegevens van getuigen, foto’s van de situatie en uw schade en een notitie in uw medisch dossier na uw bezoek aan een arts.

    Aangereden door een elektrische fiets

    Fietsers zijn zwakke verkeersdeelnemers tegenover motorrijtuigen, omdat ze in een botsing met een gemotoriseerd voertuig ernstig gewond kunnen raken. Elektrische fietsen met trapondersteuning vallen volgens de wet ook onder motorrijtuigen. Een gewone fietser heeft daardoor vrijwel altijd recht op schadevergoeding na een botsing met een elektrische fiets. Zelfs als de bestuurder van de gewone fiets het ongeluk zelf heeft veroorzaakt.

    Dader gaat er na het ongeluk vandoor

    Stel dat u door de aanrijding over het stuur van uw fiets vliegt, maar de bestuurder van de elektrische fiets zoeft er gewoon vandoor. Dat is een klap in uw gezicht. Helaas komt dit vaak voor. In deze situatie kunt u schadevergoeding claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U kunt hier terecht, omdat de dader is doorgereden na de aanrijding en de elektrische fiets onder de motorrijtuigen valt. Dat is een van de vereisten om een schadeclaim in te kunnen dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

    U moet dan wel nog aan twee andere harde eisen voldoen:

    1. U moet minstens één getuige hebben die kan verklaren wat er precies is gebeurd.
    2. U moet direct aangifte doen van het ongeval.

    Is er niemand op straat die heeft gezien wat er is gebeurd? Dan kunt u onderzoeken of er camera’s op de plek van het ongeval staan gericht. U kunt ook aan winkeliers in de buurt vragen of zij de aanrijding toevallig hebben zien gebeuren.

    Dader is onverzekerd

    Ook wanneer de bestuurder van de elektrische fiets onverzekerd is, kunt u bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht. Ook in deze situatie geldt dat u:

    • Minstens één getuige moet hebben van het ongeval
    • Aangifte moet doen bij het politiebureau

    U mag in deze situatie ook binnen 14 dagen aangifte doen als u de gegevens van de tegenpartij heeft genoteerd.

    Schadevergoeding claimen na ongeluk als fietser

    Als een andere fietser een verkeersfout maakt en u aanrijdt, heeft u recht op schadevergoeding. Om uw schadevergoeding te claimen, kunt u gratis hulp inschakelen van een jurist. U heeft als slachtoffer namelijk altijd recht op gratis juridische hulp bij letselschade. De buitengerechtelijke kosten van uw jurist moeten ook door de verzekeraar of het Waarborgfonds worden vergoed. Kies altijd voor een jurist die ervaring heeft met het behandelen van fietsongevallen. JBL&G heeft veel ervaring met dit soort ongevallen en helpt u graag bij het claimen van de maximale schadevergoeding.

    Advertentie