Ben jij als ondernemer voorbereid op tegenslagen? 

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2024

Als ondernemer loop je meer risico’s dan wanneer je in dienst van een werkgever bent. Voor veel mensen is dit juist een van de aantrekkelijke kanten omdat risico’s ook spannende uitdagingen met zich meebrengen. Toch is het belangrijk dat je realistische uitdagingen aangaat en dat je geen dingen doet waar je later spijt van zult krijgen. Een van de onderwerpen waar maar een klein deel van de ondernemers zich mee bezighoudt, zijn verzekeringen. Met een goede verzekering kun je heel veel problemen voorkomen. Helaas zien veel ondernemers een verzekering als een extra kostenpost. Dat is jammer want een verzekering is juist bedoeld om je heel veel kosten te besparen. Wij laten je daarom zien welke twee maatregelen je kunt treffen om jezelf een hoop problemen te besparen. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Brengt je beroep inherente risico’s met zich mee? 

  Het ene beroep brengt meer risico’s met zich mee dan het andere. Als je altijd vanuit huis en digitaal werkt, is de kans klein dat je je klant schade berokkent. Werk je echter altijd op locatie bij de klant, dan kan het gebeuren dat je schade veroorzaakt. Stel bijvoorbeeld dat je schilder bent en terwijl je ijverig staat te sauzen, stoot je je ladder om en valt je pot met verf over de parketvloer van de klant. Dit levert je een forse kostenpost op waar je niet op had gerekend. Voor dergelijke situaties kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met deze polis ben je verzekerd tegen dergelijke ongevallen en kun je contact opnemen met je verzekeraar om de schade van de klant te laten vergoeden. Daarmee zorg je ervoor dat de schade zo snel mogelijk hersteld kan worden en kun je alsnog een goede indruk op je klant maken. Het is namelijk niet erg om fouten te maken, het wordt vervelend wanneer je ze niet kunt oplossen. Zorg er daarom altijd voor dat je een goede verzekering voor dergelijke situaties hebt. 

  Heb jij genoeg buffer voor wanneer je ineens ziek wordt? 

  Een tweede risico waar ondernemers zich niet altijd bewust van zijn, is wat er gebeurt als zij langdurig ziek worden. Iedereen weet dat wanneer je een tijdje niet kunt werken, je een buffer achter de hand moet hebben, zodat je je vaste lasten een tijdje kunt blijven betalen. Maar wat als je maanden, of misschien wel jaren ziek wordt? Ben je dan nog in staat om van je reserves te leven? Voor de meeste mensen geldt dat dit niet het geval is. Daarom kun je je ook hiertegen verzekeren. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Ga je voor lage kosten, dan kun je eerst een broodfonds verzekering afsluiten. Dit is een groep bestaande uit mensen die iedere maand geld inleggen. Wordt iemand van de groep ziek, dan kan het geld van de pot gebruikt worden om de vaste lasten te betalen. Let wel, dit kan echter maar voor een bepaalde periode. Daarna moet je overstappen op een AOV die jaren kan lopen. 

  Sluit een AOV af voor wanneer je langdurig ziek wordt

  Wanneer je niet meer gebruik kunt maken van het broodfonds, kun je alsnog geld krijgen wanneer je een AOV hebt afgesloten. Deze uitkering kan doorgaan tot aan je pensioen, het is maar net wat je wilt. Wil je weten wat voor jou de beste oplossing is? Dan kun je altijd even contact opnemen met een adviseur van je verzekeringsmaatschappij. Deze kan naar je financiële huishouding kijken en bepalen welke maatregelen je kunt treffen voor tijden waarin het allemaal wat minder gaat. Zo voorkom je dat je problemen nog groter worden. 

  Advertentie