Nieuwe autoverzekering afsluiten: Hier moet je op letten!

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2023

Wordt jouw huidige autoverzekering wel ineens heel duur of past deze niet meer bij jouw situatie? Dan wordt het tijd om een nieuwe verzekering af te gaan sluiten. Dit is echter niet altijd even simpel. Het is soms lastig te zien wat nu eigenlijk het beste en meest voordelige alternatief is voor jouw situatie. In dit artikel zetten we een aantal dingen voor je op een rij waar je op moet letten als je een nieuwe autoverzekering af wil sluiten!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Welke dekking heb je nodig?

  Het is natuurlijk onzin om te betalen voor dingen die je niet nodig hebt of niet gebruikt. Bepaal daarom als eerste wat voor dekking je nodig hebt en wat hier wel en niet in hoeft te zitten. In Nederland ben je verplicht om een autoverzekering te hebben, maar hier hoeft volgens de wet alleen een WA-dekking in te zitten, de rest is optioneel. Heb je een private leaseauto, dan zit de verzekering hier vaak al bij. De WA-dekking zorgt ervoor dat schade die je aan de auto van iemand anders aanricht met jouw auto, gedekt is. Koop je een nieuwe auto, dan is het verstandig om een WA + Volledig Casco dekking te kiezen. Dan is eventuele schade aan je eigen auto ook verzekerd. Deze dekking wordt bij sommige aanbieders, waaronder Allianz Direct, ook wel All Risk genoemd. 

  Wat voor eigen risico wil je dragen?

  Het eigen risico dat je draagt, verschilt per aanbieder, maar in sommige gevallen kun je dit ook deels zelf bepalen. Gemiddeld ligt het standaard eigen risico tussen de 130 en 150 euro. Als je bereid bent een hoger eigen risico te dragen, kun je soms korting krijgen op je premie. Bij sommige aanbieders krijg je ook de mogelijkheid om een lager eigen risico aan te vragen, maar dat betekent dan wel dat je premie omhoog gaat. Schades die in de WA-dekking vallen zijn meestal vrijgesteld van eigen risico. Dat is echter niet bij iedere aanbieder zo, dus houd dit goed in de gaten. 

  Schadevrije jaren

  De opbouw van schadevrije jaren kan per aanbieder sterk verschillen. Het is dus verstandig om dit goed te vergelijken voordat je een keuze maakt. Ieder jaar waarin je geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Hiervoor krijg je een bepaalde korting op de premie van je autoverzekering. Claim je juist wel schade, dan kan het zijn dat je premie weer omhoog gaat. 

  Veelgestelde vragen

  Wat betaal je voor een goede autoverzekering?

  De kosten van een autoverzekering verschillen nogal. Het hangt onder andere af van de soort dekking, het aantal schadevrije jaren en jouw leeftijd. Gemiddeld kost een autoverzekering tussen de 40 en 100 euro per maand.

  Wanneer wordt een autoverzekering goedkoper?

  Je autoverzekering kan goedkoper worden als je meer schadevrije jaren opbouwt. Je krijgt dan korting op je premie. Ook als je een hoger eigen risico draagt, kan de premie omlaag gaan. 

  Wat houdt een WA-dekking in?

  Een WA-dekking is de verplichte standaard dekking voor een autoverzekering in Nederland. Het dekt de schade die je aan de auto van iemand anders toebrengt.

  Advertentie