Drie tips bij het investeren in goud

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2023

Overweeg je om een deel van je (spaar)geld te investeren? Dan denk je er misschien niet direct aan om goud te kopen. Bij beleggen denken veel mensen namelijk al snel aan aandelen, obligaties of cryptomunten. Toch is het wel degelijk interessant om te investeren in goud. Door de jaren heen heeft dit edelmetaal namelijk bewezen een waardevolle belegging te zijn. Ook in economisch mindere tijden behoudt goud over het algemeen zijn waarde. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan wil je zelf misschien wel investeren in goud. Om jou een handje te helpen zetten we hier drie tips voor het investeren in goud op een rijtje.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Kies voor fysiek goud

  Wanneer je wilt investeren in goud ontdek je al snel dat er verschillende mogelijkheden zijn. Je kunt onder meer goudbaren, gouden munten of gouden sieraden kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om goudcertificaten te kopen of te investeren in aandelen van goudmijnbouwbedrijven. Omdat je het goud niet fysiek in je bezit krijgt, vind je de laatste twee opties misschien het meest interessant. Toch raden wij je aan om voor fysiek goud te kiezen als je wilt investeren in goud. Je krijgt het goud dan daadwerkelijk in je bezit, iets wat niet het geval is als je investeert in goudcertificaten of aandelen koopt in goudbedrijven.

  Besluit je uiteindelijk om te investeren in fysiek goud? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de opslag van dit edelmetaal. Omdat goud kostbaar is, is het niet verstandig om het in de keukenla of kledingkast op te bergen. Inbrekers kunnen het dan immers makkelijk meenemen als ze bij jou thuis inbreken. Berg goud daarom altijd op in een kluis. Heb je zelf geen kluis en wil je er zelf geen een kopen? Laat het edelmetaal dan opslaan in de kluis van bijvoorbeeld een bank. Op deze manier weet je zeker dat jouw goud veilig is. 

  2. Zoek uit of goud een keurmerk heeft

  Veel mensen denken al snel dat het om echt goud gaat als iets een gouden kleur heeft. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Koop goud daarom nooit voordat je zeker weet dat het edelmetaal een keurmerk heeft. Als goud voorzien is van een keurmerk weet je namelijk dat het om echt goud gaat. Verwacht niet dat het keurmerk van goud goed te zien is, want dat is niet het geval. Vaak heb je een vergrootglas nodig om het keurmerk op bijvoorbeeld een goudbaar te ontdekken. Voor goudbaren kunnen overigens verschillende keurmerken gebruikt worden. Zorg er daarom voor dat je weet welke goud keurmerken er allemaal zijn en wat ze betekenen voordat je investeert in dit edelmetaal.

  3. Koop goud niet bij de eerste beste aanbieder

  Ga je voor het eerst investeren in goud? Dan start je jouw zoektocht waarschijnlijk op het internet. Als je hier iets als ‘goud kopen’ intypt, krijgt je een groot aantal resultaten. Richt je alleen niet tot de eerste beste aanbieder die je tegenkomt. Hier is de kans namelijk groot dat de goudprijs inkoop vele malen hoger ligt dan elders. Koop goud daarom het liefst bij een goudexpert. Hier betaal je namelijk altijd een eerlijke prijs voor jouw goud. Daarbij komt dat zo’n partij alleen echt goud verkoopt, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je opgelicht wordt.

  Advertentie