Het maakt niet uit in wat voor soort bedrijf je actief bent, er zullen altijd klanten zijn die hun rekeningen niet willen betalen. Je stuurt facturen die worden genegeerd, belt die niet worden beantwoord en excuses? Je hebt ze allemaal gehoord. Wanneer een bedrijf in financiële nood raakt of om welke reden dan ook zijn facturen niet betaalt, ontstaat er een domino-effect. Alle leveranciers of bedrijven die met hen samenwerken, zullen worden beïnvloed wanneer hun facturen onbetaald blijven, en hoe langer die bedrijven zonder betaling blijven, hoe groter de gevolgen zullen zijn. Het gebruik van een incassobureau kan een grote hulp zijn voor bedrijven bij het bestrijden van betalingsachterstanden, waardoor er meer tijd overblijft om zich te concentreren op de groei en ontwikkeling van hun bedrijf.
Wanneer moet je een incassobureau inhuren?
- Nieuwe klanten reageren niet op je eerste poging om de vordering te incasseren.
- Je hebt een betalingsregeling afgesproken, maar de klant komt de betalingen niet meer na.
- Een klant ontkent volledig de verantwoordelijkheid voor de schuld.
- De klant klaagt over je bedrijf, product of dienst als excuus om niet te betalen.
- De klant heeft een lange geschiedenis van financieel onverantwoordelijk zijn.
- Je merkt dat je te veel tijd aan één klant besteedt, vaak ten koste van anderen.
- Je hebt een vermoeden dat een klant zijn facturen niet kan of wil betalen.
Als je hebt besloten een incassobureau in te huren, is het belangrijk om eerst je onderzoek te doen om te begrijpen wat het goede van het slechte scheidt. Het is ook belangrijk om een incassobureau te vinden dat ervaren, professioneel en bekend is met je branche. Niet elk bureau zal geschikt zijn!
6 tips voor inhuren van een incassobureau
- Vraag om verwijzingen. Een vriend of vertrouwde zakenpartner in je branche heeft mogelijk eerdere ervaringen gehad met een bedrijf dat je zou kunnen gebruiken. Bekijk ook de succesverhalen of getuigenissen op de websites van de bureaus die je bekijkt.
- Onderzoek het bureau. Kijk eens naar hun website en online aanwezigheid, wat promoten ze over hun diensten en zien ze er geloofwaardig uit?
- Kijk naar de prijzen. Biedt het bedrijf transparantie tijdens het incassoproces en baseert het zijn honorarium op het succes van de incasso? Hoe verhouden hun prijzen zich tot andere bureaus op de markt?
- Spreek met het bureau. Het is altijd een goed idee om de telefoon te pakken en met het bureau te praten over je problemen, zodat je precies weet wat de processen inhouden. Zij kunnen je vertellen hoe zij je leven gemakkelijker kunnen maken.
- Krijg vertrouwen in het incassobureau. Luistert het bureau naar je wensen en biedt het een portaalservice waar je kunt inloggen en de voortgang van je terugbetaling kunt volgen?
- Maak je niet te veel zorgen over de grootte van het incassobureau. Een groot, nationaal bedrijf past niet noodzakelijkerwijs beter dan een kleiner, lokaal bedrijf. Het hangt af van je behoeften, de sterke en zwakke punten van het bureau, zijn reputatie en zijn staat van dienst.