Een incassobureau inschakelen: hoe werkt het?

Een incassobureau inschakelen: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2023

Als je als ZZP’er of freelancer werkzaam bent, heb je vast wel eens meegemaakt dat je facturen te laat werden betaald. Dat is voor een keer natuurlijk niet zo erg, maar als dit steeds vaker voorkomt, of een klant betaalt na een herinnering of twee nog steeds niet, dan kan het nodig zijn om verdere stappen te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een incassobureau. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk en wanneer kun je een incassobureau in gaan schakelen? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat doet een incassobureau? 

    Een incassobureau int schulden in de opdracht van een bedrijf of ondernemer. Degene die een schuld aan jou heeft, heeft dan geen contact meer met jou, maar alleen met het incassobureau. Dit wordt dus helemaal van je uit handen genomen, zodat jij je er niet meer druk over hoeft te maken. De klant betaalt dan niet meer alleen de schuld terug, maar ook de kosten die jij in principe maakt aan het incassobureau. Dat is natuurlijk erg handig als je een klant hebt die maar niet betaalt. Maar we kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wanneer incassobureau inschakelen een goed idee is en wanneer je beter nog even kunt wachten. 

    Wanneer schakel je een incassobureau in? 

    Wanneer schakel je als ondernemer nu een incassobureau in? Dit hangt een beetje af van om wat voor klant het gaat. Is de debiteur een bedrijf? Dan kun je in principe direct na het vervallen van de uiterste betaaldatum van de factuur een incassobureau inschakelen. Als een debiteur een consument of particulier is, is het een ander verhaal. Aangezien het meestal om een bedrijf zal gaan bij ondernemers, gaan we daar nog even verder op in. Wordt een factuur niet voor de uiterste betaaldatum betaald, dan stuur je eerst een herinnering. Wordt er niet ingegaan op de herinnering en is de factuur nog steeds niet betaald, dan kan er een tweede herinnering gestuurd worden. Hierna gaat dit over op aanmaningen, wat betekent dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor de wachttijd van de schuldeiser. Blijft de betaling na een aanmaning of twee nog steeds uit, dan is het verstandig om een professioneel incassobureau in te schakelen, zoals Billincasso. Gaat het om een consument die jou geld verschuldigd is, dan is een aanmaning verplicht. Bij een bedrijf is dit niet verplicht, maar meestal wordt dit toch gedaan. 

    Veelgestelde vragen

    Wanneer incassobureau inschakelen?

    Je kunt een incassobureau inschakelen als jouw klant na meerdere herinneringen en zelfs een aanmaning nog steeds jouw factuur niet betaald heeft. Eventueel kan dit eerder, mocht het vaker voor zijn gekomen dat de klant niet betaalt.

    Wat doet een incassobureau?

    Een incassobureau int schulden bij bedrijven of particulieren in opdracht van een schuldeiser. Zij nemen al het contact van de schuldeiser uit handen en regelen alles tot de betaling binnen is.

    Wat kost een incassobureau?

    De incassokosten zijn afhankelijk van de aantal uren werk die een incassobureau in de opdracht steekt. Over het algemeen worden die kosten door de wanbetaler betaald, niet door de schuldeiser.

    Advertentie