De meerwaarde van HR voor bedrijven

Laatst bijgewerkt: 13 september 2023

Human Resources, vaak afgekort tot HR, is geen vreemde term voor wie al een beetje ervaring heeft met de zakelijke wereld. Veel beginnende ondernemers weten echter niet goed wat het betekent of inhoudt en vooral, wat het belang van HR is voor een bedrijf. Wil je daar meer over weten? Hier krijg je een antwoord op veelgestelde vragen over HR.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is HR?

  Zoals de term Human Resources al een beetje doet vermoeden, heeft HR vooral te maken met het beheren van zogenaamde menselijke productiemiddelen. Werknemers dus. Men spreekt in Nederland en België ook wel van personeelszaken, maar de term Human Resources en de afkorting HR behoren intussen al helemaal tot het gewone taalgebruik.

  HR vormt in zekere zin de verbinding tussen de onderneming en de mensen die er werken. Het belangrijkste doel? Zorgen dat alle bedrijfsdoelen behaald worden door de productiviteit en samenwerking tussen werknemers te verbeteren. Tot de functies van het HR-management behoren onder andere:

  • Het personeelsbeleid opstellen en toepassen
  • De bedrijfscultuur bewaken en beschermen
  • Functieomschrijvingen opstellen
  • De juiste specialisten aanwerven en opleiden
  • Beginnende werknemers opleiden
  • Personeel belonen en evalueren
  • Personeelsadministratie uitvoeren

  Daarnaast staan HR-medewerkers in voor het oplossen van conflicten tussen werknemers en zorgen ze voor verantwoorde werkomstandigheden.

  Waarom is Human Resource Management belangrijk?

  Vroeger werd HR vaak gezien als een niet zo belangrijk onderdeel van de onderneming en in feite was de doorsnee bedrijfsleider dit segment liever kwijt dan rijk. Dit kwam vooral doordat er heel wat administratie bij kwam kijken. Het algemene beeld was dat HR er wel moest zijn, maar in feite weinig bijdroeg aan het succes van de onderneming.

  Natuurlijk beseffen de meeste ondernemers tegenwoordig dat het tegendeel waar is. De productiviteit, tevredenheid en werkomstandigheden van medewerkers zijn immers essentieel om echt succesvol te worden. 

  Een uitstekend personeelsbeleid heeft enkele belangrijke voordelen. Zo zorgt het ervoor dat werknemers tevreden zijn met hun salaris, maar vooral als het gaat om de balans tussen werk en privéleven. Het personeel voelt zich welkom en thuis in de onderneming en medewerkers zijn daadwerkelijk gemotiveerd om hun best te doen.

  De gevolgen daarvan spreken voor zich:

  • Een productieve werkomgeving
  • Minder uitval en ziekteverzuim
  • Werknemers blijven trouw aan de onderneming
  • Betere bedrijfsresultaten 

  Kortom, investeren in HR is een must als je het beste uit je onderneming wilt halen.

  De juiste HR-dienst vinden voor jouw bedrijf

  Precies de goede HR-dienstverlener vinden, dat is niet altijd gemakkelijk, maar wel belangrijk. Zeker als je wilt dat je bedrijf in goede banen loopt. Gelukkig bestaan er services als HR Navigator, die je helpen bij de zoektocht naar de beste HR-oplossing voor jouw situatie. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden!

  Advertentie