Hoeveel vierkante meter kantoorruimte heeft mijn bedrijf nodig? 

Laatst bijgewerkt: 11 januari 2024

Als je net begint met je eigen bedrijf is het vaak nog wel mogelijk om al je werkzaamheden vanuit huis uit te voeren, zeker als je nog geen mensen in dienst hebt. Ga je op een gegeven moment uitbreiden en wil je ook personeel in dienst nemen, dan is het natuurlijk prettiger om toch iets van kantoorruimte te hebben. Het kan best lastig zijn om geschikte kantoorruimte te vinden, zeker als je nog niet zo’n goed beeld hebt van wat je eigenlijk nodig hebt. In dit artikel geven we je tips om in te schatten hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw bedrijf!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Welke richtlijnen zijn er vanuit de wet? 

  Ten eerste is het goed om te weten dat er vanuit de wet bepaalde richtlijnen zijn voor het kiezen van een kantoorruimte voor je bedrijf. De Nederlandse Norm heeft een aantal voorwaarden vastgelegd waaraan een werkplek moet voldoen. De normen hangen af van het aantal personen dat er in de kantoorruimte komt te werken, de werkzaamheden die er uitgevoerd worden en de apparatuur die hiervoor nodig is. Voor iedere werkplek die langer dan 2 uur wordt gebruikt op de meeste dagen is minimaal 4 vierkante meter ruimte nodig. Dat is exclusief de meubels, zoals een bureau en bureaustoel. Ben je benieuwd wat er in jouw omgeving te vinden is aan kantoorruimte? Vind en vergelijk kantoren via speciale vergelijkingswebsites, zoals Deskfinder. 

  Waar moet je rekening mee houden als je een kantoor gaat zoeken? 

  Het is natuurlijk belangrijk dat je goed in je hoofd hebt voor hoeveel personen je een kantoorruimte zoekt. Dit kan het aantal mensen zijn dat momenteel voor je werkt, maar als je van plan bent om in de nabije toekomst het team uit te breiden, is het goed om hier alvast rekening mee te houden. Het zou immers zonde zijn als je na een aantal maanden alweer moet verhuizen omdat je meer ruimte nodig hebt. We raden aan om minimaal 7 vierkante meter per persoon te rekenen. Dat is dan alleen de werkruimte, je hebt uiteraard ook ruimte nodig voor een kantine of een eventuele ontvangstruimte. Wil je ook vergaderruimtes hebben op kantoor? Voor een vergaderruimte is het wettelijk advies 2 vierkante meter per persoon!

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel m2 kantoorruimte per persoon Arbo?
  Volgens de wet moet er in ieder geval 4 m2 per persoon beschikbaar zijn, exclusief het meubilair. Zo zit je dus al snel op 7 m2 per persoon. En dat is dan alleen de werkruimte.

  Hoeveel ruimte heb je nodig achter je bureau?
  Je moet minimaal 1 meter ruimte achter je bureau hebben, maar het is aangeraden om minimaal 1,2 meter ruimte open te laten achter ieder bureau.

  Waar moet een werkplek op kantoor aan voldoen?
  Het is belangrijk dat iedere medewerker genoeg ruimte heeft om te werken, ergonomisch kan werken en alle benodigdheden binnen handbereik heeft. Daarnaast moet een kantoor goede verlichting hebben en een aangename temperatuur om te werken. 

  Advertentie