Laatst bijgewerkt: 25 september 2023
Schulden hebben is een groeiend probleem binnen de Nederlandse maatschappij. Het alsmaar toenemen van huishoudens die hun maandelijkse lasten nog maar met moeite kunnen betalen, is sinds 2020 alleen maar toegenomen. Dit laatste is niet zo verwonderlijk, aangezien in maart 2020 de wereldwijde pandemie zijn intrede deed, wat de prijzen van vele levensmiddel alsmaar opjoeg. Nadat de rust weer terug leek te keren begin 2022, diende zich vrijwel direct een nieuwe onverwachtse situatie aan: de energiecrisis. Nadere uitleg wat dit betekende en betekent aan lastenverzwaring voor de gemiddelde burger tot op dit moment is overbodig.
Er zijn diverse vormen van schulden hebben. Iemand die een persoonlijke lening afsluit voor de aankoop van een nieuwe auto heeft een heel ander type schuld dan iemand die de maandelijkse rekeningen niet meer kan betalen. De ene schuld betreft een verantwoorde en doelbewuste lening die is aangegaan voor een (luxe) product, waar de andere schuld een ernstiger karakter kent, doordat het iets zegt over iemands financiële status: de rekeningen niet meer kunnen betalen. Het is natuurlijk ernstig indien je de maandelijkse rekeningen niet meer kunt betalen, want hoe eindigt deze situatie, welk financieel toekomst perspectief heb je in zo’n geval?
Volgens het Nibud heeft 42% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar in ieder geval eenmaal te maken gehad met betalingsproblemen. Daarnaast heeft 14% van de Nederlandse huishoudens een roodstand bij de bank, maandelijks tot permanent. Deze cijfers laten een diepliggend probleem zien; door de gestegen prijzen – en lonen die daarbij zijn achtergebleven – kunnen bepaalde groepen Nederlanders niet langer probleemloos aan hun maandelijkse verplichtingen voldoen.
Het hebben van schulden werkt in vele aspecten van iemands leven door, vooral wanneer er geen verandering in zicht is binnen de eigen financiële situatie. Oplossingen kunnen zijn:
Het is in ieder geval altijd aan te raden om íets te gaan doen, al is het maar afbetalingsregelingen te treffen. Daarbij kost bijvoorbeeld rood staan bij de bank ook nog eens extra geld maandelijks in de vorm van rente. Probeer de roodstand iedere maand iets verder terug te dringen en schaal het rood mogen staan zoveel mogelijk terug, zodat er niet meer rood gestaan mag worden bij de bank.
Huishoudens die even door een financieel lastige tijd gaan, maar waar verbetering in zicht is, kunnen ook kiezen voor een persoonlijke lening, om de lastige tijd te overbruggen en niet nodeloos rood te staan bij de bank. Rood staan op de betaalrekening is immers meestal duurder dan de keuze voor een persoonlijke lening.