Hoe werkt crypto: alles wat je moet weten

Hoe werkt crypto: antwoorden op brandende vragen

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2022

Wat is cryptocurrency, hoe werkt het handelen in cryptomunten en wat is een blockchain? Als beginnende of semi-ervaren handelaar is het goed mogelijk dat je het antwoord op deze vragen nog niet helemaal hebt gevonden. Geen zorgen, want in dit artikel geven wij antwoord op de vraag: hoe werkt crypto? 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De betekenis van cryptocurrencies 

    Wat zijn cryptocurrencies? Cryptocurrencies is een verzamelnaam voor digitale valuta waar je mee kunt handelen. Net als andere valuta zoals de Euro of de Dollar. Cryptocurrencies worden verhandeld via een blockchain, en staan daardoor buiten het toezicht van centrale banken en overheden. De meeste cryptocurrencies worden ondersteund door ambitieuze projecten. Ontwikkelaars maken een coin op een blockchain om bijvoorbeeld milieuvervuiling tegen te gaan, de online veiligheid van burgers te verbeteren of een missie naar de maan te bekostigen. 

    Hoe werkt crypto trading?  

    Je kunt met crypto zowel speculeren op de koersverwachting met een CFD rekening en cryptovaluta via de beurs kopen en verkopen. Het handelen met een CFD rekening is voor ervaring handelaars de norm, maar beginnende handelaren kunnen hier nogal moeite mee hebben. Je kunt met een CFD als het ware speculeren op de waarde zonder de cryptovaluta te kopen. Je kunt dus inzetten op een koersstijging of daling en speculeert hiermee op een opwaartse of neerwaartse grafiek. 

    Meestal is er een hefboom gekoppeld aan een CFD rekening. Hierdoor kun je met een klein bedrag een groot bedrag inleggen. Dit is riskant, want hoe hoger de inleg hoe hoger de hefboom. Hoe hoger de hefboom, hoe groter de winst of verlies is. Als je de cryptomunten koopt op een beurs dan koop je echt een cryptomunt. 

    Dit is bijvoorbeeld het geval op platformen als Bitvavo of Bitcoin Meester. Je laad je account als het ware op met euro’s, ruilt deze om voor cryptomunten en wacht tot de tokens meer waard zijn. Heb je winst gemaakt? Dan kun je de winst eenvoudig uitbetalen en naar je bankrekening terugstorten. 

    Hoe werkt de crypto markt? 

    De cryptomarkt is dus gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet worden ontwikkeld of gecontroleerd door autoriteiten. In plaats hiervan maakt de cryptomarkt gebruik van een netwerk van computers. 

    Als je crypto koopt dan wordt er een digitaal eigendomsbewijs opgeslagen in de blockchain. Als je een munt vanuit de blockchain verstuurd dan wordt deze niet afgerond tot de code is geverifieerd en opnieuw is toegevoegd aan de blockchain. Dit gebeurt met een proces dat mining heet en wordt ook gebruikt om nieuwe crypto tokens te maken. 

    Blockchain in een notendop

    In een notendop is een blockchain een gedeeld digitaal register voor het opslaan van gegevens. Dit register bestaat uit de transactie geschiedenis op de blockchain en laat zien welke eigenaars een cryptomunt heeft gehad. 

    Deze transacties worden opgeslagen in blocks en elke nieuwe block vormt het begin van de chain. Op een blockchain zijn er unieke beveiligingsfuncties aanwezig die een normaal computerbestand niet heeft. Dit maakt de blockchain zo interessant voor bijvoorbeeld dApp ontwikkelaars. 

    Informatie over het minen van cryptomunten

    Mining betekent eigenlijk dat recente transacties worden gecontroleerd zodat er een nieuwe block toegevoegd kan worden aan de blockchain. Computers die actief minen controleren transacties uit een pool en controleren deze. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of je wel voldoende saldo hebt om een transactie af te ronden, net zoals de bank dat doet als je voor iets wilt betalen. 

    Als de controle is uitgevoerd en bevestigd dan wordt er een nieuw block aangemaakt. Hierbij worden geldige transacties in een nieuw block verzameld. Om de ketting te maken moet er een oplossing voor een complex algoritme gevonden. Als de koppeling is geslaagd dan wordt het block toegevoegd aan de blockchain en wordt er een update over het hele netwerk gezonden. 

    Dit is de reden van de grote schommelingen op de cryptomarkt

    Waarom de waarde van crypto zo kan schommelen? De waarde beweegt voornamelijk door vraag en aanbod. Deze vraag wordt beïnvloed door ontwikkelingen binnen projecten die achter een cryptocoin schuilen. 

    Ervaren handelaren kijken naar het aanbod, de marktkapitalisatie, de media, het verloop van een project en relevante wet- en regelgeving. Op basis van al deze punten maken handelaren een keuze om wel of niet in een munt te investeren.

    Actuele berichtgeving draagt bij aan de schommelingen op de cryptomarkt. Hiernaast hebben influencers een grote invloed op de schommelingen. Kijk bijvoorbeeld naar Elon Musk die de koers van $DOGE of $BTC met een tweet kan laten bewegen. Houd daarom altijd de berichtgeving rondom de coin waar je in investeert in de gaten. 

    Hoe werkt crypto trading het beste voor jou

    Hoe het traden in crypto voor jou het beste werkt is afhankelijk van je doelen. Als je wilt leven van handelen in crypto dan moet je je verdiepen in daytrading. Is het echter je bedoeling om een investering voor langere termijn te doen, dan is het belangrijk om naar de munten te kijken die potentie lijken te hebben op de lange termijn. Denk hierbij aan stabiele munten als Cardano, Bitcoin, Ethereum en Solana.  

    Veelgestelde vragen

    Wat is een spread in crypto handelen?

    De spread is het verschil tussen de verkoop- en de koopprijs. Als je een positie opent op de financiële markt dan zie je twee prijzen. Zet je in op een stijging van de koers, dan handel je tegen de koopprijs. Zet je in op een daling van de koers dan handel je tegen de verkoopprijs. De verkoopprijs ligt altijd iets onder de marktprijs. 

    Wat is een contract?

    Meestal worden cryptocurrencies in contracten verhandeld. Er worden partijen cryptomunten gebruikt om de omvang van transacties te normaliseren. Deze contracten zijn meestal erg klein en bestaan vaak uit een deel van de volledige waarde van de cryptomunt. Sommige munten worden in grotere contracten verhandeld. 

    Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Wij vertellen je alleen meer over de munten met een mooi project erachter. Als je ervoor kiest om te investeren in één van de munten die wij benoemen dan zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. 

    Advertentie