Goudbaren; Waarom je hier vandaag nog in moet investeren

Laatst bijgewerkt: 18 oktober 2023

Een goudbaar, ook wel bekend als een goudstaaf, is een fysieke vorm van goud die wordt gebruikt als een vorm van investering en waardeopslag. Het is een van de oudste en meest betrouwbare manieren om goud te bezitten en wordt al eeuwenlang wereldwijd erkend als een symbool van rijkdom en stabiliteit. In dit artikel gaat Doijer & Kalff dieper in op wat een goudbaar precies is, hoe het wordt geproduceerd en waarom het een aantrekkelijke investering kan zijn.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een goudbaar?

  Een goudbaar is een massief stuk goud met een zuiverheid die meestal varieert van 99,5% tot 99,99%. Dit betekent dat het vrij is van onzuiverheden en legeringen, en bijna puur goud bevat. Goudbaren kunnen verschillende gewichten hebben, variërend van enkele grammen tot kilo’s of zelfs nog meer, afhankelijk van de producent en de vraag van de markt.

  Productie van goudbaren

  De productie van goudbaren begint met het verkrijgen van ruw goud, meestal in de vorm van gouderts. Dit erts wordt vervolgens verwerkt en verfijnd om de zuiverheid te verhogen. Nadat het goud is verfijnd tot het gewenste niveau, wordt het gegoten in de vorm van een staaf en vervolgens gemarkeerd met informatie zoals het gewicht, de zuiverheid, de producent en een uniek serienummer.

  Waarom investeren in een goudbaar?

  Intrinsieke waarde: Eén van de belangrijkste redenen om te investeren in een goudbaar is de intrinsieke waarde ervan. Anders dan bij bijvoorbeeld aandelen, vertegenwoordigt een goudbaar tastbare waarde op zichzelf, los van economische omstandigheden of valutaschommelingen. Dit maakt het een waardevolle investering voor mensen die op zoek zijn naar stabiliteit en bescherming van hun vermogen.

  Bescherming tegen inflatie: Goudbaren fungeren als een effectieve bescherming tegen inflatie. Terwijl valuta in waarde kan dalen door inflatie, behoudt goud over het algemeen zijn waarde en kan het zelfs in waarde stijgen in dergelijke economische omstandigheden.

  Vergroting van je portfolio: Het bezitten van goudbaren is een uitstekende manier om je beleggings-portfolio te vergroten. Omdat goud doorgaans niet gecorreleerd is met andere activa, zoals aandelen en obligaties, kan het dienen als een waardevolle aanvulling die helpt om risico’s te spreiden.

  Conclusie:

  Een goudbaar vertegenwoordigt niet alleen een tastbare vorm van waarde, maar ook een eeuwenoud symbool van rijkdom en stabiliteit. Met zijn intrinsieke waarde en bescherming tegen inflatie is een goudbaar een aantrekkelijke investeringsoptie voor zowel ervaren beleggers als nieuwkomers op het gebied van investeren in edelmetalen. Het is echter altijd belangrijk om grondig onderzoek te doen en te overwegen om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je beslissingen neemt over het investeren in goudbaren.

  Bron: Doijerkalff.nl

  Advertentie