Geld verliezen met crypto

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022

Geld verliezen met crypto is nooit leuk, maar de schade kan beperkt worden als je weet hoe je moet reageren op een koersdaling. Wees gerust, want het is bijna onmogelijk om al het geld dat je in cryptocurrency investeert te verliezen. Het is echter wel mogelijk om je inleg te verliezen. Hoe dat precies zit en hoe je de verliezen kunt beperken ontdek je in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Meer geld verliezen met crypto dan je hebt ingelegd

  Het is niet mogelijk om al je geld te verliezen als je in crypto investeert, tenzij de munt die je hebt gekozen frauduleus is en volledig onderuit gaat of zelfs verdwijnt. Je kunt dit voorkomen door vooraf goed te onderzoeken welke munten potentie hebben om in de toekomst stabiel te blijven. Het is wel mogelijk om meer geld te verliezen met crypto dan je hebt ingelegd. 

  Stel dat je € 50,- in crypto hebt geïnvesteerd en de koers met 50% zakt in een week. Dan is jouw € 50,- nog € 25,- waard. Zakt de koers nu weer met 50% dan houdt je € 12,50 over. Andersom geldt dit ook. Als de prijs met 50% stijgt dan heb je € 75,-. Omdat de schommelingen op de cryptomarkt enorm zijn is het verstandig om crypto nooit te verkopen met verlies. Ook niet als je bijvoorbeeld inzet op daytraden, omdat de koers na een dip vaak binnen 3 tot 5 dagen hersteld. Het is daardoor zonde om cryptomunten te verkopen met verlies. 

  Zo voorkom je dat je geld verliest met crypto

  In een notendop is het verstandig om crypto nooit te verkopen met verlies. Op die manier voorkom je dat je geld verliest met crypto, maar kan het wel een tijd duren voordat je winst kunt uitbetalen. Het is bij sommige cryptomunten goed mogelijk om per dag rendementen van 5% tot 8% te behalen. Tijdens hele spannende dagen is een winst (of verlies) van 50% niet ongewoon. Als je begint met investeren in cryptocurrency is het dus belangrijk om te begrijpen dat grote verliezen en grote winsten goed mogelijk zijn door de hevige schommelingen in waarde. 

  Doe altijd je eigen onderzoek voordat je investeert in cryptomunten

  Investeren in cryptomunten gaat gepaard met een goed onderzoek. Kijk niet alleen naar de waarde en het handelsvolume, maar ook naar het project achter de munt. Door de ontwikkelingen van dergelijke projecten nauw in de gaten te houden kun je inschatten of een cryptomunt op de lange termijn ook interessant is. 

  Handelen in crypto met een hefboom

  Een hefboom zorgt ervoor dat je met een lage inleg kunt handelen in crypto, terwijl de waarde van de positie velen malen groter wordt. Stel dat je € 100 in crypto investeert tegen een hefboom van 1:50, dan is de belegging 50 keer de waarde waard. In feite is de positie die je opent dus € 5000 waard. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld een hele Bitcoin in te kopen met een hefboom. Als de waarde vervolgens stijgt dan is de winst ook hoger, maar andersom is dit ook het geval. Daalt de waarde van de Bitcoin, dan kun je flinke bedragen verliezen, afhankelijk van de hoogte van de inleg en de actieve hefboom. 

  Maak je gebruik van een hefboom, dan leen je in feite geld van de broker. Je merkt hier helemaal niets. Het bedrag dat je inlegt dient als onderpand en de rest wordt voorgeschoten. Als je nu winst maakt dan is de winst volledig voor jou, maar als je geld verliest dan gaat dit van het saldo af. Je moet het verloren geld dus terugbetalen aan de broker. Hierdoor is het weer mogelijk om meer geld te verliezen dan je in eerste instantie in crypto hebt geïnvesteerd. Wil je voorkomen dat je verlief te groot wordt? Dan is het verstandig om een stop loss in te stellen. Hierbij geef je aan bij welke prijs je een positie automatisch wilt sluiten. Reken hiervoor uit hoeveel procent je maximaal wilt verliezen en trek dat van de prijs af waarop je de munt gekocht hebt. 

  Veelgestelde vragen 

  Kan ik crypto kopen met een lening? 

  Ja het is mogelijk om crypto te kopen met een lening, maar dit is niet altijd verstandig. Als je bijvoorbeeld een lening afsluit van € 500,- maar de koers daalt, dan is het mogelijk dat de inleg dus minder waard wordt. Je houdt in dit geval minder geld van het geleende bedrag uit, maar je moet de lening wel terugbetalen. Over persoonlijke leningen betaal je ook rente. Investeren in crypto met geleend geld is dus geen slim idee. Investeer liever kleine bedragen in munten met een lage waarde om toch te kunnen investeren in cryptocurrency. 

  Kan ik al mijn geld verliezen met crypto? 

  cryptocoins altijd een kleine waarde hebben en niet helemaal op 0 kunnen uitkomen. Is de coin waarin je investeert een frauduleuze munt? Dan zie je een hele grote stijging binnen enkele minuten, waarna al het geld weer uit de munt wordt gehaald. Dit zorgt ervoor dat investeerder hun inleg verliezen, terwijl de ontwikkelaars ervandoor gaan met het opgehaalde geld. Dit gebeurde eind 2021 met de cryptocoin Squid Game, die door de gelijknamige Netflix hit binnen 24 uur enorm veel verkocht werd. De coin tikte een waarde aan van ruim € 100,- en zakte binnen een half uur weer terug naar € 0,-. 

  Hoe beperk ik de risico’s bij handelen in crypto?

  Je beperkt de risico’s bij handelen in crypto door alleen te investeren wat je kunt missen. Door niet meer te investeren dan je kunt verliezen, is het geen ramp als de investering die je hebt gedaan geen gewenste resultaten oplevert. Natuurlijk is het jammer als crypto geen winst oplevert, maar als je ervoor zorgt dat je niet je hele vermogen investeert dan kan er weinig mis gaan. Probeer hiernaast niet te verkopen op het moment dat je verlies draait, maar bewaar de munt totdat deze weer meer waard is dan de inleg. Zo voorkom je dat je geld verliest met crypto. 

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies, maar is informatief bedoeld. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele verliezen.

  Advertentie