Dit zijn de mogelijke gevolgen als je geen inboedelverzekering hebt afgesloten?

Laatst bijgewerkt: 1 april 2023

In Nederland kun je verschillende woonverzekeringen afsluiten. Dit zijn verzekeringen die betrekking hebben op jouw woning. Een voorbeeld van zo’n verzekering is een inboedelverzekering. Omdat je niet verplicht bent om je inboedel te verzekeren, besluit je misschien om deze verzekering links te laten liggen. Verstandig is dit niet, want het niet afsluiten van een inboedelverzekering kan grote gevolgen hebben. Helaas zijn veel mensen zich hier niet bewust van. Om jou het nut van deze verzekering in te laten zien, zetten wij hier een aantal mogelijke gevolgen op een rijtje als je geen inboedelverzekering hebt afgesloten.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Schade aan de inboedel is je eigen verantwoordelijkheid

  Een inboedelverzekering dekt schade aan de losse spullen in huis door onverwachte gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan storm, brand, inbraak of water. Omdat de dekking overeenkomsten vertoont met een opstalverzekering, denk je misschien niet dat je een inboedel en opstalverzekering af moet sluiten. Toch is dit wel aan te raden, want een opstalverzekering heeft namelijk alleen betrekking op het huis zelf en alles wat hieraan vast zit. Meubels, elektrische apparaten en andere losse spullen in huis vallen niet binnen de dekking van deze verzekering.

  Beschadigt je tv door water? Of is het grootste deel van jouw meubilair verloren gegaan door een brand? Dan heeft het geen zin om een claim in te dienen bij een verzekeraar als je jouw inboedel niet verzekerd hebt. Je krijgt dan namelijk geen geld uitgekeerd. Je draait in dat geval zelf op voor de schade. Als de schade groot is, kunnen de kosten hoog oplopen. Afzonderlijk zijn losse spullen misschien niet heel veel waard, maar samen vertegenwoordigen ze vaak een behoorlijke waarde. Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan wordt de schade vergoed door jouw verzekeraar.

  Geleende spullen zijn niet verzekerd

  Als je spullen geleend hebt van iemand anders, ben je hier waarschijnlijk extra zuinig op. Je wilt ze immers in goede staat weer teruggeven. Helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Geleende spullen kunnen bijvoorbeeld beschadigen door een inbraak. Met een inboedelverzekering hoef jij dan geen zorgen te maken, want schade aan geleende spullen is bij de meeste verzekeraars meeverzekerd. Heb je geen verzekering afgesloten voor de losse spullen in huis? Dan moet je de kosten om schade aan geleende spullen te verhelpen uit eigen zak betalen.

  Verzekeraar keert niets uit bij schade door eigen schuld

  Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, kan het voorkomen dat je zelf schade aanricht aan losse spullen in huis. Zo stoot je tijdens het stofzuigen misschien tegen de televisie aan, waardoor er een barst in het scherm komt. De kosten voor reparatie of vervaging van de tv worden niet vergoed als je jouw inboedel niet verzekerd hebt. Met een inboedelverzekering is het overigens ook geen uitgemaakte zaak dat je een vergoeding ontvangt. Dit is namelijk alleen het geval als je schade door eigen schuld hebt meeverzekerd.

  Sluit online een inboedelverzekering af

  Zie je inmiddels in dat het behoorlijk nadelig kan zijn als je geen inboedelverzekering hebt? Dan besluit je misschien toch om ook zo’n verzekering af te sluiten. Hier hoef je niet mee te wachten, want bij de meeste verzekeraars kun je online een inboedelverzekering afsluiten. Je kiest simpelweg hoe je jouw inboedel wilt verzekeren, vult een aantal gegevens in en verstuurt je aanvraag. Als je dit gedaan hebt, zijn de losse spullen in je woning vrijwel direct verzekerd.

  Advertentie