Freelance of interim opdrachten vinden: Dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 15 augustus 2023

Ben je net begonnen als freelancer en ben je op zoek naar nieuwe opdrachten? In het begin kan het vinden van nieuwe klanten of opdrachten een behoorlijke uitdaging zijn, veel freelancers lopen hier tegenaan. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de kans op nieuwe opdrachten voor jezelf kunt vergroten. In dit artikel geven we je een aantal tips om je op weg te helpen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Actief aanwezig zijn op social media 

  Wil je als ZZP’er een interim opdracht vinden? Dan is het belangrijk dat je actief bent op diverse social media kanalen, met name op LinkedIn. Dat LinkedIn het belangrijkste netwerk is, is natuurlijk logisch. Het is immers hét zakelijke social media platform. Zorg dat je voor platforms kiest die relevant zijn voor de doelgroep die jij wil bereiken. De meest populaire social media netwerken voor zakelijke doeleinden zijn momenteel LinkedIn, Facebook, TikTok en Instagram. Je kunt social media gebruiken om te adverteren, maar organische content is vaak nog belangrijker. Dit is namelijk de manier waarop je interactie kunt ontlokken met jouw doelgroep en je expertise kunt laten zien. Als je laat zien dat je verstand hebt van je vak, zul je eerder ingehuurd worden door een bedrijf. 

  Lid worden van een business club

  Als je net voor jezelf begint, heb je vaak nog niet zo’n groot netwerk. Wil je een nieuwe freelance opdracht vinden? Dan kan een groot netwerk je hier goed bij helpen. Een effectieve manier om je netwerk te vergroten als beginnende ondernemer is je aansluiten bij een business club. Zo’n club organiseert regelmatig netwerkborrels die je de kans geven om met ondernemers bij jou in de buurt te praten. Als iemand je persoonlijk kent, zullen ze eerder geneigd zijn om je een opdracht aan te bieden. Daarnaast kun je brainstormen en zo misschien goede ideeën opdoen voor content. Mensen zijn vaak een beetje terughoudend als het om netwerkborrels gaat, omdat ze er een bepaald beeld bij hebben. In werkelijkheid zijn netwerkborrels veel minder formeel dan veel mensen denken. Komt er een keer geen opdracht uit, dan heb je het in ieder geval wel gezellig gehad!

  Veelgestelde vragen 

  Hoe vind je freelance opdrachten?
  Er zijn diverse manieren om freelance opdrachten te vinden, maar een erg effectieve manier is het vergroten van je netwerk door je aan te sluiten bij een business club en netwerkborrels bij te wonen.

  Hoeveel geld mag je verdienen zonder inschrijving bij KvK?
  Je mag per jaar maximaal 1800 euro omzet maken met je onderneming als deze niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Ga je over die grens heen, dan is het belangrijk dat jij je inschrijft, met name om belastingtechnische redenen.

  Hoe bepaal ik mijn uurtarief als freelancer?

  Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor werk je doet, maar er is een wettelijk minimumloon voor ZZP’ers. Dit kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Zorg dat je een uurtarief altijd exclusief BTW noemt aan potentiële klanten.

  Advertentie