Wat is de Fear And Greed Index?

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022

Als je een cryptobelegger bent, is de kans groot dat je de Crypto Fear and Greed Index bent tegengekomen op sociale media of in het nieuws. Deze index is een hulpmiddel dat investeerders en handelaren helpt de Bitcoin en Crypto markt vanuit een sentimenteel perspectief te peilen. In dit artikel lees je meer over de Fear and Greed Index voor crypto. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is de Fear and Greed Index voor crypto?

  Deze index identificeert de mate waarin de markt overdreven angstig of overdreven hebzuchtig wordt. Vandaar dat hij de Fear and Greed Index heet. Als de Fear and Greed Index waarde laag is, kan dit een signaal zijn dat de cryptokoers zal stijgen. Als de index waarde hoog is, kan dit erop wijzen dat de cryptokoers binnenkort lager zal gaan.

  Het idee achter deze index is dat wanneer de markt over het algemeen overdreven angstig is, dat erop kan wijzen dat Bitcoin op dat moment goedkoop/ondergewaardeerd is en een goede koopkans zou kunnen bieden.

  Het omgekeerde geldt ook, dus als de Fear and Greed Index signaleert dat marktdeelnemers extreem hebzuchtig zijn, kan dat erop wijzen dat de prijs van Bitcoin te hoog is boven zijn intrinsieke waarde en zou het een goed moment kunnen zijn om te verkopen.

  De index genereert een enkel getal, tussen 1 en 100, waarbij 1 aangeeft dat de cryptomarkt in een toestand van extreme angst verkeert (wat betekent dat mensen verkopen,) terwijl aan het andere eind van het spectrum 100 aangeeft dat de markt een extreme mate van hebzucht ondergaat (wat betekent dat mensen kopen).

  Een vuistregel is dat wanneer de indexwaarde op 1 staat, dit over het algemeen correleert met een koopkans. Dit komt omdat het getal 1 wijst op “extreme angst” in de markt, wat betekent dat mensen bang zijn om op dit moment te kopen, en de prijs kan leeglopen omdat mensen wegblijven of verkopen uit angst dat de crypto in waarde gaat dalen. 

  Aan de andere kant, als de index 100 aangeeft zou dat gezien worden als “extreme hebzucht” en over het algemeen geïnterpreteerd worden als een verkoopsignaal. Zie dit als een stormloop van mensen die tegen elke prijs in een hete markt proberen te komen. 

  Dit omdat ze in een razendsnelle stijging willen stappen zoals beleggers zagen met meme aandelen in 2021. Als de prijzen snel stijgen, is er kans dat ze scherp omkeren en even snel dalen.

  Hoe de Fear and Greed Index crypto berekend wordt

  Hoe komt men dan tot het uiteindelijke getal? Er zijn meerdere factoren die de uiteindelijke output beïnvloeden, zoals: 

  • Volatiliteit: De index vergelijkt volatiliteit en max drawdowns (een drawdown is een waardedaling) met de 30-daagse en 90-daagse gemiddelde volatiliteit en drawdown getallen. Hogere volatiliteit wordt als angstig beschouwd en verhoogt de uiteindelijke output. De volatiliteit vertegenwoordigt 25% van de indexwaarde.
  • Momentum/volume: De index meet het huidige momentum en volume van de bitcoin markt. Ook hier afgezet tegen de 30-daagse en 90-daagse gemiddelden. Hoog volume en momentum worden als negatieve maatstaven gezien en verhogen de uiteindelijke indexopbrengst. Momentum/volume vertegenwoordigt 25% van de indexwaarde.
  • Sociale media: De index spoort vermeldingen en hashtags voor bitcoin op, en vergelijkt ze met historische gemiddelden. Hogere vermeldingen en hashtags worden geïnterpreteerd als grotere marktbetrokkenheid en leiden tot een verhoging van de uiteindelijke index output. Sociale media vertegenwoordigen 15% van de indexwaarde.
  • Enquêtes: De index voert wekelijks grote, marktbrede enquêtes uit. Gewoonlijk zijn er 2.000-3.000 deelnemers aan elke enquête. Enthousiastere enquêteresultaten stuwen de index hoger, wat erop wijst dat de markt hebzuchtig is. Enquêtes vertegenwoordigen 15% van de waarde van de index.
  • Bitcoin dominantie: De index meet de dominantie van bitcoin in de totale markt. Hoe hoger de bitcoin dominantie, hoe banger de markt – zoals geïnterpreteerd door de index. Naarmate alternatieve munten marktaandeel winnen, handelt de markt moedig en niet angstig. Hoe lager de bitcoin dominantie, hoe hebzuchtiger de markt wordt. Dominantie vertegenwoordigt 10% van de waarde van de index.
  • Google Trends: De index telt de Google trendcijfers mee in de eindwaarde. Hoe hoger de zoekinteresse voor cryptocurrency wordt; hoe groter de hebzucht op de markt wordt. Google trends vertegenwoordigen 10% van de indexwaarde.

  Het gebruik van de Fear And Greed Index

  De Fear and Greed Index staat op een eenvoudige schaal van 0 tot 100 en heeft dienovereenkomstige kleurcodering waarbij 0 rood is en 100 groen. Is de score rood en dicht bij nul? Dan duidt dit op extreme angst en kan erop wijzen dat veel Bitcoin ($BTC) beleggers te bezorgd zijn dat de prijs verder zal dalen. Is de score groen en dicht bij 100? Dan wijst dit op extreme hebzucht en kan erop wijzen dat veel beleggers in bitcoin overenthousiast zijn over de prijs van Bitcoin. 

  De Fear And Greed Index kan nuttig zijn voor crypto beleggers en handelaars

  Inzicht in de scores van de Index kan de scherpzinnige belegger een gelegenheid bieden om te kopen als de markt overdreven angstig is en te verkopen als de markt uiterst hebzuchtig is. Daardoor kunnen ze hun investeringsbeslissingen mogelijk verbeteren.

  Deze indicator zou rode cijfers tonen en ‘extreme angst’ aangeven wanneer het marktsentiment extreem negatief is. Het zou groene cijfers en ‘extreme hebzucht’ tonen wanneer het sentiment en het marktmomentum extreem positief zijn.

  De Fear and Greed Index kan dus fungeren als een nuttig emotioneel beheersinstrument. Het stelt de belegger in staat zijn eigen emoties te scheiden van de rest van de markt en elke irrationele reactie op plotse prijsbewegingen en marktvolatiliteit te vermijden. 

  Veelgestelde vragen

  Wat is de schaalverdeling van de Fear and Greed Index? 

  De crypto Fear and Greed Index wordt in vijf verschillende categorieën verdeeld van angst tot hebzucht: 
  • Extreme angst: een score van 0 tot en met 24
  • Angst: een score van 25 tot en met 49
  • Neutraal: een score van 50
  • Hebzucht: een score van 51 tot en met 74
  • Extreme hebzucht: een score van 75 tot en met 100

  Is de BTC Fear and Greed Index betrouwbaar?

  De Bitcoin Fear and Greed Index helpt tot op zekere hoogte om de toestand van de algemene cryptomarkt te begrijpen. Je moet het zien als een van de instrumenten om het sentiment te bepalen. 
  Hoewel de Fear and Greed index het huidige sentiment weergeeft, is het geen volledig accurate voorspeller van toekomstige marktbewegingen, maar het is wel een handig hulpmiddel om koop- en verkoopkansen te bevestigen. Gebruik de index dus zeker niet als het enige argument voor een koop of verkoop.

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Het artikel is geschreven vanuit persoonlijke ervaring en de inhoud is informatief. Investeer nooit in crypto zonder zelf onderzoek te doen. 

  Advertentie