3 dingen waar je op moet letten als je facturatie uitbesteed als MKB

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2023

Het kan voor je bedrijf zeer aantrekkelijk zijn om je facturatie aan een extern bureau uit te besteden. Door je facturatie of hele administratie uit te besteden, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken, en verklein je de kans op eventuele problemen. Door dit te doen maak je wat tijd vrij voor andere cruciale bedrijfszaken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe artikelen, het vergroten van het klanttevredenheid of het lanceren van marketinginitiatieven om nieuwe klanten te trekken. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  We zullen allereerst duidelijk uitleggen wat factoring is. Bij factoring verkoop jij als ondernemer als het ware je facturen aan een factoringbedrijf. Zij betalen deze facturen binnen 48 uur aan jou en zij gaan vervolgens het geld bij jouw klant innen. Hierdoor heb jij je geld vrijwel direct op je rekening staan en hoef je je geen zorgen te maken over of en wanneer er geld in het laatje komt.

  Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is als je je facturatie uitbesteedt. Factoring is namelijk intrigerend voor zowel grote organisaties als kleine en middelgrote ondernemingen. Kleinere en middelgrote bedrijven verwaarlozen vaak het opstellen van een factuur, waardoor de levering van facturen aan klanten vertraging oploopt. De klanttevredenheid kan daaronder lijden en dat moet je juist vermijden.

  Let goed op jouw eigen debiteurenbeheer

  Zelfs een ondernemer die gelooft dat zijn debiteurenbeheer goed op orde is, kan nog een paar handige tips oppikken. Je zult zeker ontdekken dat er meer mogelijk is na een snelle analyse door een professional. Het beheer van debiteuren is zo essentieel voor de bedrijfsvoering dat expertise nodig is. Bijna elk MKB zal baat hebben bij het inhuren van een derde partij die deskundig is op dit gebied. Factoring voor het MKB zal altijd de effectiviteit van de facturatie en betaling verbeteren. Vooral als je waarde hecht aan de uitbreiding van je bedrijf. De grote meerderheid van de bedrijven beschikt niet over de interne middelen, zoals personeel of financiële kennis om dit te bereiken. 

  Hoeveel wil je uitbesteden?

  Het uitbesteden van je debiteurenadministratie via een factoringbedrijf kan nog steeds een fantastische keuze zijn als je moeite hebt met het delegeren van taken. Een factoringbedrijf past de handelingen en interacties met consumenten volledig aan jouw voorkeuren en werkwijze aan. Uiteraard is er geen probleem als je daarbij advies nodig hebt. Je kunt ook een klein deel van je kredietbeheer uitbesteden. Bovendien kun je ook vaak eenmalig van de diensten gebruikmaken. Laat bijvoorbeeld van een bepaalde klant de factuur overnemen om te zien of het bevalt. Je kunt ook aanvullende diensten onderzoeken als je denkt dat het je bedrijf vooruit helpt. 

  Kijk naar de kosten

  Wil je weten hoeveel het kost om je debiteurenbeheer uit te besteden? Als je besluit facturen te innen via factoring halen de meeste factoringbedrijven de vergoeding uit het bedrag dat voor de betreffende factuur wordt betaald. De prijs voor eventuele aanvullende diensten varieert vaak volgens precieze handelingen. Tijdens een afspraak kunnen de bedrijven je vaak meer informatie verstrekken. 

  Advertentie