De voor- en nadelen van factoring

Laatst bijgewerkt: 29 september 2022

Ben je een ondernemer? Dan krijg je er mee te maken: mensen die lang wachten met het betalen van hun facturen. Ontzettend irritant natuurlijk, zeker als een opdracht is afgerond en je het geld nodig hebt voor een nieuw project. Gelukkig zijn hier oplossingen voor bedacht, maar zijn deze oplossingen wel zo voordelig?

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Alternatieve financieringsvorm voor ondernemers

  Een van de alternatieve financieringsvormen voor ondernemers is factoring. Bij deze vorm betaalt een derde partij de factuur direct uit aan jou, als ondernemer. Dat zorgt ervoor dat er meer geld direct in het laatje komt en je niet afhankelijk bent van betalingstermijnen. Erg gunstig als je dit geld nodig hebt voor een nieuw project, of in de privésfeer.

  Bij factoring worden jouw facturen dus direct uitbetaald, vaak al binnen 24 uur. Dit doet een derde partij: de factoringmaatschappij. Vaak nemen zij daarbij jouw debiteurenbeheer over. Dit betekent dat, mocht jouw crediteur te laat betalen, de derde partij ook de incassering regelt. Dit wordt de traditionele factoring genoemd. Hierbij betaal je een percentage over je omzet als factoring kosten. Het voordeel hiervan is dat jouw gehele administratie via het factoring bedrijf verloopt en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de administratie. Het nadeel is dat dit contract met de factoringmaatschappij je minder flexibiliteit geeft.

  Een niet traditionele vorm

  Naast de traditionele vorm van factoring is er ook nog American factoring. Bij American factoring betaal je kosten per factuur. Dit maakt het mogelijk om factoring in te zetten voor één factuur of één debiteur. Bijvoorbeeld bij een substantieel groter bedrag. Hierdoor is American factoring een stuk flexibeler, waarbij de regie grotendeels bij jou ligt. Je betaalt nooit te veel, omdat je enkel voor de kosten per factuur betaalt. Wel is de prijs per factuur vaak hoger vergeleken met een overeenkomst omtrent traditionele factoring.

  De grootste voor- en nadelen

  Factoring kent dus voor- en nadelen, zoals hierboven genoemd. Beide opties bieden mogelijkheden. De grootste voordelen van factoring betreffen:

  • Binnen 24 tot 48 uur beschikking over je geld;
  • Je klanten worden gecontroleerd op kredietwaardigheid. Hierdoor is de kans kleiner dat er een wanbetaler tussen zit;
  • Geen debiteurenbeheer meer, dus meer tijd voor het ondernemen;
  • Onterechte wanbetaling is verzekerd tegen faillissementsrisico.

  Ook zijn er enkele nadelen:

  • De factormaatschappij heeft veel inzicht in jouw onderneming, denk hier goed over na en kies een betrouwbare factoring partner;
  • Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van factoring;
  • Bij de traditionele factoring komt vaak een langdurige overeenkomst kijken.

  Advertentie