Laatst bijgewerkt: 4 juli 2022
Door de hogere gasrekening en de exploderende prijs van fossiele brandstoffen, denken steeds meer mensen er over na om zonnepanelen aan te schaffen. Daar waar de terugverdientijd in het verleden al gauw opliep naar een vijftien jaar, daar ben je tegenwoordig met vijf tot zeven jaar klaar. Duurzame zonne-energie is daarom rendabeler dan ooit.
Het is bijna onmogelijk om niet te merken dat de energierekening van mensen met een gasgestookte cv-ketel enorm is toegenomen. Het is vandaag de dag duidelijk dat duurzame energie een voorsprong heeft op fossiele brandstoffen. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen zich afvragen of zonnepanelen niet een rendabel en voordelig alternatief zijn voor hun huidige energieverbruik. Een steeds grotere groep is hiervan inmiddels overtuigd. Daarvan zien ze elk jaar het bewijs op hun eindafrekening van hun energiemaatschappij, die is na het plaatsen van zonnepanelen met tientallen procenten naar beneden gegaan.
Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn meerdere opties mogelijk. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice is online veel informatie te vinden, welk type zonnepaneel voor jouw als energieverbruiker het beste van toepassing is. Kijk bij de aanschaf niet alleen naar de prijs, maar neem in je vergelijk ook hoe de panelen geproduceerd zijn, wat de opbrengst is en of ze wel aan alle internationale milieustandaarden voldoen.
Hoewel de overheid vanaf 1 juli tot en met 31 december de btw op de energierekening gaat verlagen van 21 naar 9 procent, gaat die daarna waarschijnlijk weer omhoog. Voor een gemiddeld huishouden zal dat een meevaller van ongeveer 250 euro zijn.
Voor wie zonnepanelen aanschaft is er echter nog een andere btw-meevaller. De Belastingdienst ziet je namelijk als energieleverancier, dus als het ware als een kleine ondernemer. De zonnepanelen zijn dan een investering met btw. Je bent dus niet alleen consument van energie maar ook producent. Hoe mooi is dat. Je bent niet alleen afnemer van je eigen zonne-energie, maar levert ook stroom terug aan het net. Je mag dus de btw op de installatiekosten en de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen.
En of het nog niet mooi genoeg is kun je op de investeringen van veel duurzame besparingsmaatregelen dit jaar geen 20 maar 30 procent terugkrijgen. Daaronder valt ook een voordelige lening die je via de gemeente waarin je woont kunt krijgen. Deze zogeheten duurzaamheidslening varieert van 2500 tot 25.000 euro. Met dit gunstige rentetarief kun je dus geld lenen om je huis energiezuinig te maken. Je kunt dit besteden aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie of dubbele beglazing of HR++ glas. Je moet dan wel minimaal twee van die maatregelen nemen. Maar het aanschaffen van een warmtepomp met deze lening is ook mogelijk.
Voor sommige huiseigenaren zal de stap naar een warmtepomp misschien nog te vroeg komen. Mede ingegeven omdat hun huidige cv-ketel nog niet afgeschreven is. Voor hen is er een alternatief in de vorm van een hybride warmtepomp. Dit model werkt samen met de bestaande cv-ketel. De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet deze om naar warmte voor je woning. Hoe aangenaam is dat, niet alleen voor jezelf maar ook voor de hoogte van je energierekening. Bij een optimale besparing kan die wel afnemen met ongeveer 60 procent.