Dit zijn de duurzame crypto projecten die voor een betere wereld gaan zorgen

Laatst bijgewerkt: 9 maart 2022

2021 was voor veel cryptomunten een uitmuntend jaar. De waarde van verschillende munten schoot omhoog, maar de dalen waren aan het eind van het jaar net zo groot. In 2022 is het goed mogelijk dat de markt zich hersteld, en wanneer dit gebeurt dan zullen een aantal groene cryptomunten flink gaan stijgen. Deze verwachting wordt door experts niet zomaar uitgesproken, maar is gebaseerd op de toenemende aandacht voor milieuverandering. Inmiddels is duidelijk dat het minen van Bitcoin enorm veel energie vergt, en dat moet in 2022 anders. Dit zijn de milieuvriendelijke en duurzame crypto projecten die op dit moment mooie ontwikkelingen laten zien. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Dit is wat wij bedoelen met duurzame crypto

  Duurzame cryptomunten kunnen uit verschillende soorten crypto bestaan. Wij doelen in dit artikel op zowel munten die worden ondersteund door milieuvriendelijke projecten als munten die in vergelijking met Bitcoin zeer lage energieverbruiken laten zien. Milieuvriendelijke projecten zijn projecten die milieuvervuiling compenseren. Denk bijvoorbeeld aan het planten van bomen ter vergoeding van uitstoot door minen of projecten die volledig draaien rondom het verbeteren van de wereld. 

  Het minen van Bitcoin kost enorm veel energie. Door de veranderingen in de wereld staan alle overheden op scherp als het gaat om energie- en gasverbruik. Omdat de aandacht voor het milieu vanuit overheden meer aandacht krijgt, wordt de vraag naar groene cryptomunten ook gestimuleerd. Dat is goed nieuws voor de volgende munten. 

  Milieuvriendelijke crypto: Fantom ($FTM)

  De ontwikkelaars van Fantom claimen slechts 0,00000301 kWh per transactie te gebruiken. Dat is in vergelijking met Bitcoin zo’n 300 miljoen keer minder energie dat gebruikt wordt voor het afronden van één transactie. Het is echter lastig om te controleren of dit ook echt waar is. Fantom is een smart contract platform, waarbij blokken op de blockchain ontbreken. Hierdoor zijn transacties sneller afgerond. Door Fantom te kopen draag je bij aan het veiliger maken van het platform. Fantom is dus vooral milieuvriendelijk omdat zij weinig energie verbruiken tijdens transacties op hun netwerk. 

  Duurzame crypto munt voor in de toekomst: Cardano ($ADA) 

  Cardano is de munt die beweert het meest milieuvriendelijk te zijn. Jaarlijks gebruikt het volledige ADA netwerk 7 gigawattuur aan stroom. Het stroomverbruik komt hiermee ongeveer neer op hetzelfde verbruik van 6 miljoen gezamenlijke huishoudens. Dit is veel, maar Cardano doet ook iets terug voor de wereld. Tijdens de Cardano Summit 2021 heeft Cardano namelijk bekend gemaakt dat zij samen met Veritree ruim 1 miljoen bomen gaan planten. Op die manier proberen zij de uitstoot te compenseren.

  De groene cryptomunt Green Beli

  De Green Beli is de allereerste cryptomunt die gamen met geld verdienen én de aarde verbeteren combineert. Het platform is in principe één groot spel waar je aan kunt deelnemen door de munt te kopen en deze toe te voegen aan je wallet. Als je vervolgens inlogt en het Green Beli spel speelt, dan verdien je tijdens het spelen nieuwe tokens. 

  Met een deel van de opbrengst investeren de ontwikkelaars van de munt in projecten die duurzaamheid in de wereld stimuleren. Voor 2022 heeft het team grote plannen. Zo worden er NFT’s gelanceerd in het 2e kwartaal van 2022 en staat er voor het 4e kwartaal een Green Beli Scholarship Program op het programma. 

  Eco coin: de verbinding tussen de echte en digitale wereld

  Eco Coin is een munt die de digitale wereld en de echte wereld samenbrengt. Je kunt munten verdienen door duurzaam door het leven te gaan. Dit doe je door bijvoorbeeld op de fiets naar je werk te gaan of door je huis duurzamer te maken. Het aantal coins wordt bepaald door het buurtgemiddelde. Hoe beter de buurt gezamenlijk bezig is met duurzaam leven, hoe meer coins je ontvangt. 

  Wat duurzaam precies is bepalen de gebruikers zelf door te stemmen. Door je Eco Coin wallet te koppelen aan je telefoon kunnen duurzame acties geregistreerd worden. Heb je de thermostaat bijvoorbeeld ook gekoppeld, dan wordt hier informatie van gebruikt. 

  Eco Coin groeit ook door de community. Eco coin zegt namelijk dat er voor elke coin een daadwerkelijke boom op de wereld staat. Stel dat iemand dus 10 levende bomen op het erf heeft staan, dan kan deze persoon zich aanmelden bij het Eco Coin ecosysteem. De aanmelding staat gelijk aan tien munten in het volledige systeem, waarvan één munt naar de eigenaar van de bomen gaat. 

  Veelgestelde vragen

  Welke populaire crypto is een duurzame coin? 

  Ethereum wordt naar verwachting in 2022 een duurzame munt. Alhoewel Ethereum al jaren roept om over te stappen op het milieuvriendelijke Proof of Stake systeem, waarbij er minder energie wordt verbruikt, lijkt het erop dat 2022 het jaar wordt waarin Ethereum een overstap maakt. Als zij dit doen dan kan dat de markt flink op zijn kop zetten, omdat de coin door de grootte een enorme impact heeft op de uitstoot van de volledige cryptomarkt. 

  Waar kan ik nieuwe groene cryptomunten vinden? 

  Houd vooral het nieuws goed in de gaten. Hoe meer informatie je over groene munten verzameld, hoe sneller je erachter komt waar je de beste bronnen kunt vinden. Houd tegelijkertijd de dagelijkse nieuwe coins op Coinmarketcap in de gaten en onderzoek of één van deze coins bestempeld kan worden als een groene cryptocoin. 

  Wat zijn groene cryptomunten eigenlijk? 

  Groene cryptomunten kunnen munten zijn die op een milieuvriendelijke manier worden gemijnd en dus minder energie nodig hebben om te bestaan. Achter deze munten schuilt vaak een project dat zich richt op het tegengaan van klimaatverandering. Zo kunnen de ontwikkelaars van een munt bomen planten met de opbrengst of bijvoorbeeld meehelpen met het opruimen van de plastic soep in de Atlantische Oceaan. 

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Als je ervoor kiest om te investeren in één van de munten die wij benoemen dan zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. 

  Advertentie