Cryptomarkt stort in: waarom en wat te doen?

Cryptomarkt stort in: waarom en wat te doen?

Laatst bijgewerkt: 9 maart 2022

De cryptomarkt is een zeer volatiele markt waar per dag van alles kan gebeuren. Op een goede dag resulteert dit in winsten maar op een slechte dag hebben de schommelingen op de markt een negatief effect op de waarde van je cryptomunten. Deze koersdalingen horen erbij, maar als je net begint met handelen in crypto dan is het logisch dat je niet goed weet hoe je op deze dalingen moet reageren. De cryptomarkt stort in, maar waarom is dat eigenlijk zo? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De cryptomarkt stort in: zo reageer je het beste 

    Dat de cryptomarkt instort is een terugkomend fenomeen en nodig om de grafiek op gang te houden. In de cryptowereld wordt een aanhoudende dalende koers een bear market genoemd. 

    Tijdens deze periodes worden grote stijgingen in het verleden structureel gecorrigeerd om de groei van de waarde de stimuleren. Het is ook goed mogelijk dat het instorten van de markt wordt veroorzaakt door actuele berichtgeving. Denk bijvoorbeeld aan de huidige oorlog in Oekraïne, China die investeert in een eigen digitale munt of onzekerheden in Noord-Korea. Berichtgeving heeft ook een negatief effect op de markt. Op sommige dagen kan de koers maar liefst 25% tot 50% dalen. 

    Als de cryptomarkt instort dan heb je waarschijnlijk de neiging om al je cryptocurrency te verkopen, voordat er niets meer over is. De kans dat de waarde van je portefeuille naar 0 zakt is erg onwaarschijnlijk. Daarom is het in de meeste gevallen slimmer om de cryptomunten niet te verkopen tijdens een bear market. Doe altijd goed onderzoek naar de munt waarin je investeert en maak op basis van zelfgemaakte analyses een keuze. 

    De cryptomarkt stort in door externe factoren

    De koers van de cryptomarkt wordt ook beïnvloed door verschillende externe factoren. Denk hierbij niet alleen aan de actuele berichtgeving maar ook aan berichten van mensen met veel invloed en grote bedrijven. Toen Elon Musk bijvoorbeeld in 2021 besloot om Bitcoin in de Tesla shop te accepteren, kreeg de waarde van de Bitcoin een enorme boost. 

    Een ander voorbeeld is de Dogecoin. In de community van deze cryptomunt zijn verschillende influencers en artiesten aangesloten, waaronder Snoop Dogg en Elon Musk. Wanneer deze mensen over specifieke cryptomunten praten dan heeft dit een positief effect op de koers. 

    Andersom is het echter ook zo dat de koers negatief beïnvloed kan worden door berichten vanuit deze hoeken. Als we bijvoorbeeld weer naar de Bitcoin in 2021 kijken dan zul je zien dat de koers na een flinke stijging ook een daling meemaakte. Dit kwam omdat Elon Musk eind 2021 besloot om Bitcoin toch niet te accepteren in de Tesla shop. 

    Een leidraad voor kopen of verkopen tijdens koersdalingen

    Koersdalingen duren vaak een aantal dagen, gemiddeld 3 tot 5 dagen na een flinke stijging. Deze daling is nodig om de koers op de lange termijn te laten groeien. Wees niet bang voor grote dalingen. Op een slechte dag kunnen cryptomunten tot wel 20% of meer zakken, maar na deze daling is het goed opletten of de markt zichzelf stabiliseert. 

    Maakt de koers na een daling een zijwaartse beweging, dan is het goed mogelijk dat de koers voor een paar weken op hetzelfde niveau blijft hangen. Als de koers gaat herstellen dan zul je een dagelijkse stijging van circa 0,3% tot 2% per dag zien. 

    Een slimme aanpak om grote verliezen tijdens een bear market te voorkomen is om ongeveer 25% van winst in Bitcoin of een andere stabiele munt te investeren. Als de markt corrigeert dan profiteer je hiervan en als de koers verder zakt dan heb je een spaarpotje opgebouwd waarmee je kunt bijkopen. 

    Door cryptomunten op het laagste moment in te kopen is het mogelijk om mooie rendementen te behalen. Of je beter kunt kopen of verkopen is afhankelijk van de cryptomunten die je bezit. Kijk daarom goed naar de ontwikkelingen waar het team achter de munt zich op richt. 

    Termijncontracten hebben invloed op de koers

    Termijncontracten, ofwel futures, zijn contracten waar mensen in kunnen handelen. Bij het sluiten van een future maken twee partijen afspraken over de prijs. Op het moment dat de prijs wordt bereikt dan wordt het contract gesloten en de winst uitbetaald. Dit is te vergelijken met het instellen van een take profit op de gewone markt. 

    Als termijncontracten aflopen dan is het niet verplicht om de waarde daadwerkelijk uit te betalen. De winst of het verlies is echter wel gekoppeld aan het termijncontract, waardoor de waarde blijft schommelen. Dit betekent dat het aflopen van termijncontracten niet direct de oorzaak is van het instorten van de cryptomarkt. Het kan wel een factor zijn die kan meespelen als dalingen sneller gaan dan verwacht. 

    Wanneer termijncontracten aflopen dan zal de koers zich meestal binnen 3 dagen herstellen. Raak daarom niet in paniek als je normale cryptomunten bezit, want de daling zal op een gegeven moment gecorrigeerd worden met een stijgende lijn.

    Veelgestelde vragen

    Wat moet ik doen bij extreme koersdalingen? 

    Bij koersdalingen is het logisch dat de waarde van je volledige portefeuille omlaag gaat. Onthoud goed dat deze koersdalingen er gewoon bij horen. Door een kritische analyse te maken kun je bepalen wanneer de koers op het hoogtepunt staat. Door cryptomunten op dit moment te verkopen en meer munten in te kopen als de koers laag is, kun je cryptomunten met korting kopen 

    Kan crypto volledig verdwijnen?

    Het is theoretisch gezien mogelijk dat crypto volledig verdwijnt, maar hiervoor moet er een hoop gebeuren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat crypto volledig verdwijnt als de hele wereld besluit om crypto tegelijk in de ban te stoppen. Daarom is het belangrijk om de actuele berichtgeving, maar ook de actuele wet- en regelgeving in de gaten te houden. 

    Welke tips kan ik volgen tijdens koersdalingen?

    Raak vooral niet in paniek! Het is niet vreemd als het instorten van de cryptomarkt voor klamme handjes zorgt, maar je kunt op deze momenten het beste even niet naar je portefeuille kijken. Wacht af tot de koersen weer aantrekken en houd periodiek het nieuws in de gaten om erachter te komen wat er aan de hand is.

    Disclaimer: wij geven geen financieel advies, maar proberen je enkel tips te geven over hoe je kunt reageren op dalende koersen op de cryptomarkt. Voer voor beleggingen altijd zelfonderzoek uit. 

    Advertentie