Zitten we in een crypto bubbel?

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2022

Veel mensen mag zich zorgen om het feit dat de cryptomarkt aan het crashen is. Sommigen maken zich zelfs zorgen over een crypto bubbel. En niet geheel onterecht, want bitcoin is 40% duurder dan een jaar geleden en andere cryptomunten hebben prijsstijgingen tot wel 18.000% gezien. Een situatie waarin de prijzen van activa veel hoger zijn dan de onderliggende waarde kan een crypto bubbel rechtvaardigen. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Ontdek het in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een crypto bubbel? 

  Een bubbel is een term die de laatste jaren in de financiële media losjes in het rond gegooid wordt om alles te beschrijven. Dit varieert van de huizenmarkt tot aandelen. 

  Nu de Federal Reserve triljoenen in de economie pompt, de korte rente op federale fondsen laag houdt als reactie op de COVID-19 crisis en de cryptokoersen kelderen, vragen steeds meer beleggers zich af of we met een crypto bubbel te maken hebben.

  Crypto koersen enorm gestegen

  Digitale valuta’s zoals bitcoin en ethereum, de twee grootste cryptocurrencies naar marktwaarde, hebben sinds 2019 bliksemsnelle stijgingen gekend. Hierdoor zijn bepaalde beleggers gaan denken dat de hele cryptomarkt een enorme speculatieve crypto bubbel is.

  Een van de redenen waarom mensen zich tijdens de pandemie waarschijnlijk op cryptocurrencies stortten, is omdat ze 24/7 van overal ter wereld verhandeld kunnen worden. Dit betekent dat het liquide en gedecentraliseerde activa zijn die niet afhankelijk zijn van een enkele centrale bank of overheid. 

  Ook begonnen veel grootschalige institutionele beleggers tijdens de pandemie blootstelling aan cryptomarkten toe te voegen. Grote legendarische beleggers als Paul Tudor Jones en grote multinationals begonnen te investeren in de cryptomarkt. Daarnaast hielp het concept van FOMO, of Fear Of Missing Out, om de prijzen van de cryptomarkt naar nieuwe recordhoogten te stuwen.

  Maar nu we de pandemie achter ons laten, vragen veel beleggers zich af of de snelle opkomst van de cryptomarkten gewoon een product was van een overmaat aan liquiditeit in het financiële systeem. Aangezien veel crypto geen onderliggende waarde heeft, vrezen steeds meer beleggers een crypto bubbel.

  Waarom heerst er angst voor crypto bubbel?

  Bitcoin heeft de laatste tijd een achtbaanrit gemaakt, met sterke stijgingen en dalingen als gevolg van een aantal nieuwsberichten. Maar het is niet de enige cryptocurrency die een tumultueus einde van 2021 en begin van 2022 heeft gekend.

  Een neergang in wereldwijde aandelen is veroorzaakt door aanhoudende onzekerheid rond een nieuwe COVID-variant en hogere rentetarieven, waardoor het voor bedrijven duurder wordt om geld te lenen. Dit is overgeslagen naar de cryptomarkt, in combinatie met angst voor verdere regulering.

  De prijs van bitcoin en een aantal andere opmerkelijke digitale activa daalde begin december sterk. Begin 2022 daalden de cryptocurrencies opnieuw. De prijs van Bitcoin daalde tegen het einde van januari tot ongeveer 40.000 dollar per munt.

  Angst voor renteverhogingen in de VS en het aanhoudende harde optreden van China tegen crypto spelen een rol in de vrees voor een crypto bubbel. Daarnaast is er ook gespeculeerd dat Rusland crypto activiteiten in het land zou kunnen verbieden.

  Waarom is de cryptomarkt zo volatiel?

  In tegenstelling tot traditionele beleggingen zoals bedrijfsaandelen, hebben bitcoin en andere cryptocurrency geen onderliggende waarde. De koers hangt niet af van hoe goed een project of bedrijf presteert, maar van de vraag of beleggers denken dat bitcoin of een altcoin zal stijgen of dalen. Dit betekent dat de bewegingen in de prijs puur gebaseerd zijn op speculatie over hoe mensen denken dat de prijs zal presteren. 

  Als gevolg daarvan kan de prijs van bitcoin binnen 24 uur sterk schommelen. Er zijn een aantal incidenten geweest die de prijs hebben doen schommelen, zoals:

  • In mei 2021 zei Elon Musk dat Tesla niet langer cryptocurrency betalingen zou accepteren vanwege zorgen over het milieu;
  • De sancties van de Chinese overheid in juni 2021 op het handelen en mijnen van bitcoin;
  • Donald Trump beschreef bitcoin als een zwendel die concurreert met de dollar om “de valuta van de wereld” te zijn later die maand;
  • De Britse financiële waakhond zette medio 2021 Binance, een van de grootste crypto exchanges, op een zwarte lijst. Grote banken als HSBC en Santander volgen dit voorbeeld;
  • Britse banken hebben betalingen aan crypto exchanges geblokkeerd;
  • IMF waarschuwde in augustus voor landen die cryptocurrencies als wettig betaalmiddel gebruiken. De IMF zei dat het wijdverspreide gebruik ervan de “macro-economische stabiliteit” zou bedreigen en de financiële integriteit zou kunnen schaden;
  • De Britse financiële waakhond zette medio 2021 Binance, een van de grootste crypto exchanges, op een zwarte lijst. Grote banken als HSBC en Santander volgen dit voorbeeld;
  • Crypto hackers stalen in augustus 2021 600 miljoen dollar van Poly Network.

  Maar er zijn meer positieve verhalen die de koers het afgelopen jaar hebben opgedreven:

  • Morgan Stanley werd de eerste grote Amerikaanse bank die rijkere klanten toegang bood tot bitcoin fondsen, zij het beperkt tot niet meer dan 2,5% van de totale nettowaarde van een belegger in maart 2021;
  • In juni zei Elon Musk dat Tesla waarschijnlijk weer bitcoin betalingen zal accepteren als meer dan 50% van zijn energiegebruik uit hernieuwbare bronnen komt;
  • In september heeft El Salvador bitcoin als wettig betaalmiddel gemaakt;
  • Amazon plaatste een vacature voor een “digital currency and blockchain product lead”, wat speculaties uitlokte dat het binnenkort bitcoin als betaling zal accepteren.

  Wel of geen crypto bubbel? 

  Er zijn zeker enkele recente waarschuwingssignalen geweest dat de cryptomarkten op een langdurige bear market kunnen afstevenen. Maar staat de crypto bubbel op het punt te barsten als de liquiditeit in het financiële systeem opdroogt? 

  Of zullen beleggers dit jaar meer blootstelling aan deze beperkt beschikbare digitale valuta’s toevoegen om zich mogelijk tegen inflatie in te dekken of in te spelen op het groeiende aantal reële-wereld toepassingen van crypto en blockchain technologie?

  Het is veilig om te zeggen dat 2022 een bepalend jaar wordt voor de toekomst van deze opkomende activaklasse. Eén ding is zeker, vroege voorstanders van cryptocurrency zijn rijkelijk beloond voor hun vertrouwen in deze nieuwe technologie. 

  Elke bubbel heeft de neiging slecht af te lopen voor beleggers die te laat instappen. Beleggers moeten zeker rekening houden met het riskante karakter van cryptocurrency als ze op dit moment investeren. 

  Dus wel of geen crypto bubbel? Alleen de tijd zal leren welk verhaal juist is, maar er zijn beslist enkele zorgen waar cryptobeleggers zich bewust van moeten zijn. 

  Veelgestelde vragen

  Wat betekent een crypto bubbel?

  Al vele jaren zeggen experts dat crypto (en vooral bitcoin) een bubbel is. Daarmee bedoelen ze dat de prijs van een bepaalde munt, of van digitale activa in het algemeen, veel hoger is dan hun “echte” waarde.

  Gaat de crypto bubbel barsten?

  Er zijn zo weinig betrouwbare maatstaven voor de waarde. Daarom is het moeilijk te zeggen of het sentiment rond een bepaalde cryptocurrency gerechtvaardigd is of dat het een crypto bubbel is die op het punt staat uit elkaar te spatten.

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Het artikel is geschreven vanuit persoonlijke ervaring en de inhoud is informatief. Investeer nooit in crypto zonder zelf onderzoek te doen. 

  Advertentie