Wat is een CFD makelaar en hoe handel je in CFD’s?

Laatst bijgewerkt: 17 april 2023

Er zijn vandaag de dag enorm veel manieren om je geld te investeren, zowel online als offline. Online investeren of beleggen is immens populair, maar kan ook erg verwarrend zijn voor beginners of mensen met minder verstand van crypto en andere manieren van online beleggen. Ook het fenomeen CFD’s is voor velen nog een raadsel, terwijl het handelen erin wel steeds populairder begint te worden. In dit artikel helpen we je op weg en leggen we je uit wat het handelen van CFD’s inhoudt!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat zijn CFD’s?

  CFD staat voor ‘contract-for-difference’. Het is een financieel instrument waarmee je activa kunt verhandelen zonder hier daadwerkelijk eigenaar van te zijn. In plaats van de activa echt aan te kopen, speculeer je alleen of de waarde ervan hoger of lager zal worden in de toekomst. CFD’s kunnen dus eigenlijk van alles zijn: aandelen, forex, grondstoffen, crypto valuta, enzovoorts. Het grote voordeel is dat je niets aan hoeft te kopen. Je opent als het ware een contract voor het verschil in prijs van een markt, vanaf het moment dat jij de positie opent tot het moment dat deze wordt gesloten. 

  Wat doet een CFD makelaar?

  Een CFD makelaar is een ander woord voor een online broker. Het is een platform waarop je CFD’s kunt verhandelen. Er bestaan een hoop verschillende platforms, het een wat uitgebreider dan het ander. In Nederland is bijvoorbeeld Plus500 erg populair. Het is altijd verstandig om reviews te lezen voordat je echt een account aanmaakt bij een broker, zodat je zeker weet dat de broker aansluit bij jouw wensen. Lees bijvoorbeeld het meest uitgebreide Plus 500 review om te weten wat je kunt verwachten van het platform. Een uitgebreider platform is vaak ook een stuk ingewikkelder dan een minder uitgebreid platform. Dit is voor een beginnende CFD handelaar daarom niet altijd aan te raden. 

  Hoe kies je een betrouwbare broker?

  Je wil natuurlijk wel bij een betrouwbare broker in CFD’s gaan handelen, maar hoe controleer je dat eigenlijk? Het beste is om uit te zoeken waarin de broker gereguleerd wordt. Het meest betrouwbaar zijn brokers die onder toezicht staan bij een betrouwbare financiële autoriteit. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse AFM, de Britse FCA of de in de VS gereguleerde NFA. Je kunt bij deze organisaties ook met eventuele klachten of geschillen terecht. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een CFD?
  Als je handelt in CFD’s, koop je contracten op een markt als je verwacht dat de waarde gaat stijgen en je verkoopt ze wanneer je verwacht dat de waarde gaat dalen.

  Wat is een CFD broker?
  Een CFD broker is de schakel tussen een handelaar en de markt. Op deze platforms kun je CFD’s kopen of verkopen.

  Wat zijn CFD producten?
  Een contract-for-difference, ofwel CFD, is een financieel product waarmee je kunt profiteren van het stijgen of dalen van een koers.

  Advertentie