Een BV starten? Dat doe je zo!

Een BV starten? Dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2023

Als je van plan bent om een BV op te richten, is er een hoop dat je moet doen en veel dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan een behoorlijk ingewikkeld proces zijn en je moet er zeker van zijn dat je goede afspraken maakt met iedereen die erbij betrokken is. Er zitten altijd risico’s aan het starten van een Besloten Vennootschap, maar met de juiste contracten en afspraken kun je ze zo goed mogelijk inperken. In dit artikel gaan we verder in op de stappen die je zet als je een BV gaat starten!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Stap 1: Stel een goed ondernemingsplan op

    De eerste stap die je moet zetten als je een BV wil oprichten is het opstellen van een goed ondernemingsplan. Dit plan biedt een duidelijk overzicht van wat je met de BV wil gaan doen, in welke markt en wat je doel is. Zo heb je ook meteen een plan als je ook echt aan de slag gaat. Daarnaast is een ondernemingsplan een belangrijke factor om investeerders aan te kunnen trekken.
    Er zijn een aantal dingen waar je over na moet denken voor je ondernemingsplan:

    • Wat ga je doen met je bedrijf en wat is je doel?
    • Wat is de doelgroep van de BV?
    • Welk probleem ga je oplossen voor je toekomstige klanten?
    • Welke bedrijfsnaam ga je gebruiken en is deze nog beschikbaar? 
    • Waar ga jij jouw BV vestigen?
    • Wie gaat het bestuur van de BV vormen?
    • Welke startkapitaal heb je nodig en wat zijn je inkomsten en eventuele schulden?

    Stap 2: Persoonlijke holding opzetten

    Ligt het ondernemingsplan klaar, dan is het belangrijk dat je een persoonlijke holding opzet. Een persoonlijke holding is een vennootschap dat aandelen houdt in een ander vennootschap, de BV in kwestie. Je richt dus eigenlijk twee BV’s op, die samen de zogenoemde holdingstructuur vormen. Het voordeel hiervan is dat je een groot belastingvoordeel krijgt en dat je beter beschermd bent als het mis gaat met de BV. Om het oprichten van een persoonlijke holding goed aan te pakken, ga je naar een goede notaris, zoals Notrs

    Stap 3: Je werk-BV oprichten en inschrijven bij KvK

    In deze stap ga je daadwerkelijk de BV oprichten, waarin de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Ook hiervoor moet je bij de notaris zijn. Als je dit hebt gedaan, kun jij jouw BV aanmelden bij de Kamer van Koophandel. In de meeste gevallen kan de notaris dit ook voor je regelen, zodat je er zelfs niet meer naar om hoeft te kijken. 

    Veelgestelde vragen

    Wat zijn de eisen voor een BV?

    Startkapitaal en aandelenkapitaal.
    Functies binnen de BV.
    Inschrijving Kamer van Koophandel.
    Na de oprichting: jaarstukken en DGA-salaris.
    Notariële oprichtingsakte met statuten.

    Hoeveel kost het oprichten van een BV?

    Je betaalt ongeveer 1000 euro aan notariskosten voor het oprichten van de BV. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere zaken die je moet regelen. 

    Kun je beter een eenmanszaak of een BV oprichten?

    Een BV betaalt vaak minder belasting en behaalt hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar een BV brengt ook hogere kosten met zich mee.

    Advertentie