Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2022
Crypto is populair. Volgens onderzoek van de Rabobank en Nibud belegt 27% van de Nederlanders onder de dertig jaar in cryptovaluta. Eén van de grootste cryptobeurzen in Europa is Bitvavo, een oer-Hollands bedrijf opgericht in 2018. Helaas komen de afgelopen maanden vaker berichten voorbij rondom Bitvavo opgelicht. Hoe zit dat? En kun jij ook slachtoffer worden van Bit
Lees je dit artikel omdat je belegt bij Bitvavo en je zorgen maakt over je geld? We kunnen je geruststellen: beleggen via Bitvavo is veilig. Het bedrijf heeft veiligheid een topprioriteit gemaakt. Het is geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB), volgt de gedragscodes van de DNB en de Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland en alle cryptovaluta worden bewaard in een separate stichting genaamd Stichting Bitvavo Payments. Ook laat Bitvavo externe veiligheidsaudits toe om zwaktes in de platformbeveiliging tijdig op te sporen. Voor wat betreft jouw persoonlijke account bij Bitvavo, deze is ook goed beveiligd via twee-factor authenticatie.
De populariteit van Bitvavo is ook opgemerkt door oplichters. Zij zien deze nieuwe digitale ‘banken’ als een perfecte prooi om cryptovaluta te stelen. Niet alle oplichters gaan op dezelfde manier te werk, maar over het algemeen is dit de rode draad.
Stap 1. Ze plaatsten een advertentie op sociale media met de bedoeling je te overtuigen van de grote rendementen die je met crypto kunt verdienen. Je klikt op de advertentie en je komt terecht op een professioneel ogende website.
Stap 2. Je vult een formulier op deze website in om je aan te melden voor een wallet.
Stap 3. Je krijgt het advies om bitcoin te gaan kopen en Bitvavo wordt genoemd als één van de platformen. Je koopt de crypto op Bitvavo en zet dit vervolgens in de wallet van de website waar je het profiel hebt aangemaakt.
Stap 4. Wanneer je de crypto uit je wallet wil halen, wordt deze actie geblokkeerd. Zo komt de oplichter aan al jouw aangekochte crypto.
Er is dus niemand opgelicht door Bitvavo. Mensen zijn in een truc gestonken van een aantal slimme oplichters die je via Bitvavo laten handelen en aankopen. Maar de schuldige ben je zelf, want jij maakt geld over naar een wallet van de oplichters. Kortom, de beschuldigingen rondom Bitvavo opgelicht laten een verkeerd beeld zien.
Nee, Bitvavo heeft geen telefonisch supportteam. Ze zijn alleen te bereiken via de chatfunctie op hun website of per e-mail. De chat is op werkdagen geopend van 10.00 – 17.00 uur, e-mailsupport is bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur op werkdagen en in het weekend van 10.00 – 18.00 uur.
Bitvavo kan je helpen bij problemen met het inloggen in je account of bij een eventuele hack van je account. Maar als je bent opgelicht via een advertentie, dan kunnen ze waarschijnlijk weinig voor je doen.
Kun je niet meer inloggen op je Bitvavo-account of loopt de website vast? Dan hoeft er niet direct iets mis te zijn. Websitestoringen komen iedere dag voor, ook zo nu en dan bij Bitvavo. Scherm verversen door op F5 te drukken of over een uurtje nog een keer proberen kan helpen. Als inloggen een probleem blijft, dan kan het helpen om de twee-factor authenticatie (2FA) te controleren. Was de gebruikte code al verlopen of heb je een foutje gemaakt tijdens het intikken? Het kan helpen om je 2FA compleet te resetten. Let wel op: na een reset van de twee-factor authenticatie worden alle digitale valuta in je Bitvavo-account voor een week geblokkeerd, vanuit veiligheidsredenen. Als de reset geen oplossing bood, zoek dan contact per e-mail of chat met Bitvavo.
Nogmaals, er is geen reden tot paniek. Niet meer bij je account of wallet kunnen is zenuwslopend, maar het betekent niet direct dat je door Bitvavo opgelicht bent.
Storingen bij Bitvavo of iedere andere website zijn makkelijk te checken via www.IsItDownRightNow.com. Gelukkig komt storingen nauwelijks voor bij dit cryptovalutaplatform.
Ieder bedrijf kan gehackt worden. Bitvavo doet er natuurlijk alles aan om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door externe veiligheidsaudits. In feite nodigt Bitvavo hiermee ICT-experts uit om als test hun netwerk binnen te dringen. In de rol van hacker (weliswaar ‘goedaardig’) worden dan de zwakke plekken in het systeem opgezocht en gerapporteerd. Zo probeert Bitvavo een echte hacker voor te blijven. Als resultaat is het bedrijf dan ook nog nooit gehackt.
Mocht Bitvavo in de toekomst wel gehackt worden, dan hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken. Je tegoeden staan namelijk niet opgeslagen op het platform, maar in een aparte bewaarstichting. Raak je toch geld kwijt? Dan betaalt Bitvavo alsnog een deel van je waarde uit.
Bitvavo is een handelsplatform en biedt 150+ cryptovaluta aan om te kopen, te verkopen en te bewaren in een wallet.
In tegendeel, Bitvavo is vrij goedkoop in vergelijking met de concurrenten. Het hanteert namelijk zeer lage transactiekosten (max. 0,25%). Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten voor het opnemen en het uitbetalen. Maar als je de storting via iDeal laat lopen, dan is het gratis.
Bitvavo is geschikt voor alle type cryptohandelaren, van beginners tot de meer ervaren handelaren. De interface kan simpel zijn, maar ook tevens uitgebreid worden als dit nodig is.