Betaaldata toeslagen: wanneer worden mijn toeslagen uitbetaald?

Laatst bijgewerkt: 31 oktober 2021

Heb je recht op toeslagen zoals de zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan wil je natuurlijk weten wanneer de betaaldata van de toeslagen zijn. Dit geeft je zekerheid en zo weet je wat je iedere maand te wachten staat. De betaaldata zijn van tevoren al bekend. Weten wanneer het geld weer op jouw rekening staat? Lees dan vlug verder.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Worden alle toeslagen tegelijk uitgekeerd?

  In principe is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Dit geldt voor de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Al deze toeslagen worden op dezelfde dag uitgekeerd. Ontvang je meerdere toeslagen? Dan kan het zijn dat ze niet allemaal op hetzelfde tijdstip worden uitbetaald, maar wel op dezelfde dag. Gaat het om een voorlopige aanslag? Hier gelden weer andere data voor.

  Belastingdienst toeslagen betaaldata

  De betaaldata van de huur en zorg toeslag zijn meestal al bekend voor het hele jaar. Je krijgt de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget altijd aan het eind van de maand uitgekeerd. In principe is dit de 20e van de maand, maar de exacte datum verschilt regelmatig omdat er soms een weekend of feestdag tussen zit. Daarom kun je het beste de website van de Belastingdienst in de gaten houden voor de exacte data. Deze kun je alvast in je agenda zetten zodat je weet wat je te wachten staat. De voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting wordt altijd de 15e van de maand naar je rekening overgemaakt, tenzij er weer een weekend of feestdag tussenkomt.

  De betaaldata voor de komende drie maanden zijn:

  Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag & kindgebonden budget
  November 2021Woensdag 20 oktober 2021
  December 2021Maandag 22 november 2021
  Januari 2022Maandag 20 december 2021
  Voorlopige aanslag inkomstenbelasting
  Oktober 2021Vrijdag 15 oktober 2021
  November 2021Maandag 15 november 2021
  December 2021Woensdag 15 december 2021

  Toeslag nog niet binnen?

  Heb je de toeslag nog niet ontvangen? Kijk nog eens goed naar de uitbetaaldatum van deze maand. Door de weekenden en feestdagen kan de datum een paar dagen afwijken. Is de uitbetaling te laat? Dan kan het zomaar zijn dat je toeslag is stopgezet. Wijzigingen kun je altijd bekijken in ‘Mijn toeslagen’. Door hier in te loggen zie je precies waar je recht op hebt en wat er veranderd is. Ook kun je de specificaties inzien om te bekijken hoe de toeslagen worden berekend.

  Minder toeslag gekregen?

  Naast dat de toeslag kan worden stopgezet, kan het ook zo zijn dat je plotseling minder geld ontvangt. Dit heeft meestal te maken met een wijziging binnen je gezins- of werksituatie. Heb je er een nieuw gezinslid bij of is je kind zelfstandig geld gaan verdienen? Dan kan er een wijziging plaatsvinden in het bedrag waar je recht op hebt. Of heb je misschien een nieuwe baan gekregen? De hoogte van je nieuwe salaris kan zorgen voor een verlaging of verhoging van het toeslagbedrag.

  Een andere reden voor een lagere of ontbrekende toeslag kan zijn dat je nog toeslag moet terugbetalen. Wanneer je hier te laat mee bent, wordt het bedrag verrekend met het maandelijkse bedrag. Hiervoor krijg je altijd een digitale brief of brief per post waarin je kunt lezen wat er precies is verrekend en over hoeveel maanden het wordt verrekend.

  Zelf een wijziging doorgeven

  Wil je verrassingen voorkomen? Geef het dan altijd gelijk door als er iets verandert in de werksituatie of gezinssituatie. Zo heeft de Belastingdienst altijd de meest actuele gegevens en kunnen ze aan de hand van deze gegevens de toeslagen accurater berekenen. Zo loop jij minder risico op dat je ineens veel terug moet betalen. Deze wijzigingen geef je door in ‘Mijn toeslagen’. De Belastingdienst adviseert om wijzigingen binnen 4 weken door te geven. Er wordt vervolgens zo snel mogelijk een herberekening gemaakt zodat je toeslagen worden aangepast. Gaat er iemand uit huis of ga je minder verdienen? Dan kan dit er juist voor zorgen dat je al snel meer huur- of zorgtoeslag krijgt. Je kunt ook wachten tot de jaarlijkse herberekening waarna je het gehele bedrag in een keer terugkrijgt. Of je kiest ervoor om het nu door te geven zodat je per maand meer krijgt.

  Hoe log ik in bij Mijn toeslagen?

  Om in te loggen bij ‘Mijn toeslagen’, ga je hierheen. Vervolgens heb je het volgende nodig om in te loggen:

  • Je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord
  • Of de DigiD app op je smartphone
  • Indien van toepassing: je telefoon voor de sms-code ter verificatie

  In deze beveiligde omgeving van de Belastingdienst kun je alle wijzigingen doorgeven en indien gewenst de toeslagen stopzetten. Je kunt hier ook alle huidige bedragen waar je recht op hebt inzien en de specificaties bekijken. Verder heb je de mogelijkheid om je gegevens te checken en waar nodig bij te werken. Wil je de rekening wijzigen waarop de toeslagen worden overgemaakt? Dat kan je hier ook regelen.

  Veelgestelde vragen

  Wanneer krijg ik de huurtoeslag uitbetaald?

  De huurtoeslag wordt altijd rond de 20e van de maand overgemaakt. Als er een weekend of feestdag tussen zit, kan het een paar dagen verschillen. De uitbetaaldata zijn van tevoren al voor het hele jaar bekend.

  Wanneer krijg ik de zorgtoeslag uitbetaald?

  De zorgtoeslag staat altijd rond de 20e op je rekening. De exacte datum wil nog wel eens verschillen door weekenden of feestdagen. Wil je de precieze datum weten? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Hier zie je gelijk alle uitbetaaldata voor het hele jaar.

  Waarom is mijn toeslag nog niet binnen?

  Dit kan verschillende redenen hebben. Er kan een feestdag of weekend tussen zitten waardoor de betaaldatum iets afwijkt. Dit kun je checken op de website van de Belastingdienst. Er kan ook een wijziging zijn in je inkomen of gezinssituatie waardoor de toeslag stopgezet is. Dit kun je checken in ‘Mijn toeslagen’.

  Advertentie