Alles wat je moet weten over belasting over crypto 

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2022

De jaarlijkse aangifte staat voor de deur. De één is er dol op en de ander absoluut niet. Het is hoe dan ook nodig om de belastingaangifte in te vullen, en daar hoort tegenwoordig ook belastingaangifte over crypto bij. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over de belasting over crypto, hoe de belastingdienst naar crypto kijkt en hoe je belastingaangifte over crypto doet. Tot slot vertellen wij je wat er gebeurd als je de belastingaangifte over crypto niet doet. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Crypto en belasting: zo zit het 

  Tot nu toe heb je er misschien niet eerder over nagedacht, maar het bezitten van cryptomunten moet verplicht worden opgegeven bij de Belastingdienst tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Het is dus niet waar dat je geen belasting over crypto betaald en het heeft nare gevolgen als je de munten niet aangeeft bij de belasting. Alhoewel cryptomunten nog geen wettelijke betaalmiddelen zijn, ziet de Nederlandse overheid cryptomunten wel als vermogen. 

  De waarde van cryptomunten valt voor particuliere bezitters in box 3. Het fijne is dat je de totale waarde van al je munten op 1 januari van het aangiftejaar mag nemen. Op dit moment zijn de koersen meestal lager dan op andere momenten in het jaar. Je kunt de koerswaarde apart opnemen, maar het is ook mogelijk om op 1 januari een screenshot of notitie van de waarde in al je wallets te maken. Zo hoef je tijdens de belastingaangifte niet lang te zoeken.

  Voor ondernemers die crypto als betaalmiddel accepteren werkt het anders. Zij moeten de cryptovaluta omrekenen naar euro’s en dit bedrag in de omzetadministratie noteren. Bij het omwisselen kun je winst en verlief maken, en dit maak je inzichtelijk in een winst- en verliesrekening. Als er op de balansdatum nog crypto over is, dan moet de kostprijs of lagere marktwaarde gewaardeerd worden. Dit geldt ook voor BV’s die worden betaald in crypto. 

  Daytrading en de belasting 

  In Nederland is de belastingaangifte voor daytraders net zo eenvoudig als de aangifte particuliere handelaren. De aangifte doe je in box 3 en het geld dat je verdient wordt dus gezien als vermogen. Hier betaal je geen inkomstenbelasting maar vermogensbelasting over. 

  Belastingaangifte over crypto is belangrijk 

  Omdat de waarde van Bitcoin en andere cryptomunten enorm schommelt en daarom flink kan stijgen, is het mogelijk dat particuliere handelaren worden gebeld door de bank. Het is namelijk bij veel Nederlandse banken verplicht om bedragen boven de € 10,000 in de gaten te houden en mogelijk actie te ondernemen. 

  Een plotselinge transactie van bijvoorbeeld 1 Bitcoin kan de alarmbellen dus doen rinkelen. Banken monitoren riskante transacties en daarom is het verstandig om je bank vooraf te informeren over hoeveel geld er op de bank terecht komt. Je bank kan je vertellen of dit problemen gaat opleveren of niet. 

  Hetzelfde geldt ook voor onze Belastingdienst. Als je crypto niet aangeeft en wat de waarde van de cryptomunt op 1 januari was dan is het voor de Belastingdienst gissen naar waar jouw geld ineens vandaan komt. 

  De Belastingdienst weet dat cryptomunten enorm snel kunnen stijgen en doen daarom niet moeilijk over bijvoorbeeld 1 Bitcoin, mits je het bezit aangeeft. Het is wel belangrijk om een sluitende administratie bij te houden. Gelukkig doen de meeste exchanges dit voor je, waardoor je altijd kunt aantonen wanneer je wat hebt gekocht en verkocht. Op deze manier kun je de winst makkelijker verklaren. 

  Zo kijkt de belastingdienst naar crypto 

  De Belastingdienst is sinds vorig jaar bezig met het ontwikkelen van regels die specifiek gericht zijn op Blockchain gerelateerde handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het minen van crypto. 

  De opbrengst van het minen hoef je niet aan te geven, maar niet als de opbrengst winst is en dus hoger dan de gemaakte kosten. Is dit het geval? Dan is het mogelijk dat je de winst moet aangeven als inkomsten uit overige werk óf winst uit een onderneming. Minen zorgt ervoor dat jij de eerste eigenaar van een cryptomunt bent. Hiernaast kun je minen om te speculeren op prijsstijgingen. Lees hier meer over hoe je vanuit huis kunt minen

  Bitvavo en de belastingdienst 

  Bitvavo is verplicht om het opgebouwde vermogen van hun klanten vrij te geven als de Belastingdienst hierom vraagt. Het is dus goed mogelijk dat de waarde van jouw wallet bekend is bij de Belastingdienst. Als particulier valt dit vermogen dus in box 3. Je betaalt pas belasting over de waarde als deze hoog genoeg is. Hoog genoeg is in dit geval hoger dan € 50,000. 

  Als je dus in bezit bent van 2 hele Bitcoins dan betaal je hier belasting over. De waarde was op dat moment namelijk ruim € 26,500. Ben je ondernemers en verdien je geld via Bitvavo? Dan gelden er andere regels en beland je al snel in box 1 voor de belastingaangifte over crypto. Raadpleeg de website van de Kamer van Koophandel voor meer informatie over belastingaangifte als ondernemer. 

  Binance en de belastingdienst 

  Op Binance moet je je tegenwoordig ook identificeren, en dat betekent dat zij gegevens kunnen delen met de Nederlandse Belastingdienst. Binance heeft in het verleden problemen gehad met de Amerikaanse Belastingdienst en heeft sindsdien de veiligheidsprotocollen verscherpt. Identificatie is nodig om frauduleuze zaken tegen te gaan, witwaspraktijken te voorkomen en de veiligheid van gebruikers te garanderen. 

  Veelgestelde vragen

  Moet je belasting betalen over Bitcoins? 

  Ja, in sommige gevallen betaal je belasting over Bitcoins. Als je bijvoorbeeld 1 of meerdere Bitcoins hebt, dan is de kans groot dat je belasting moet betalen. De heffingsvrije voet voor cryptovaluta ligt op een waarde van € 50,000. Is de waarde op 1 januari van het aangifte jaar hoger dan dit bedrag? Dan betaal je belasting. 

  Hoeveel belasting over crypto moet ik betalen? 

  De belastingvrije voet voor belastingpartners ligt op € 100,000. Komt het vermogen hierboven? Dan betaal je 1,898% tot 5,69% belasting.  

  Ik heb crypto niet opgegeven bij de belastingaangifte, wat nu? 

  Als je de belastingaangifte al hebt verzonden maar de waarde van je wallets niet hebt doorgegeven bij de belastingdienst, dan kun je dit nog wijzigen. Dit kan via de website van de belastingdienst en is zelfs mogelijk als er al een voorlopige aanslag is verzonden. 

  Disclaimer: in dit artikel geven wij geen financieel advies. Wij vertellen je alleen meer over de munten met een mooi project erachter. Als je ervoor kiest om te investeren in één van de munten die wij benoemen dan zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. 

  Advertentie