Beginnen met beleggen in crypto: dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 16 januari 2023

Beleggen of investeren in cryptovaluta is vandaag de dag erg populair. Het is een leuke manier om te beleggen, maar het brengt wel risico met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je hiermee begint en dus ook weet waar je aan gaat beginnen. Start niet zomaar impulsief met het investeren in crypto. Wil je weten hoe je het beste te werk kunt gaan als je wil starten met het beleggen in crypto? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Veel onderzoek doen

  Ten eerste is het goed om van tevoren veel onderzoek te doen naar de crypto wereld en alle verschillende valuta die er zijn. Verdiep je goed in de basis en volg zoveel mogelijk crypto nieuws, zodat je een beeld krijgt van wat je allemaal in de gaten moet houden en hoe de koers van crypto currency kan fluctueren. Voordat je begint met het handelen is het belangrijk dat je snapt wat de risico’s zijn en wat jouw eigen verantwoordelijkheid is in het proces. Bekijk welke soorten crypto munten er allemaal zijn en bepaal welke het meest geschikt is of zijn voor jou om mee te beginnen. Heb je een beetje een beeld van welke munten er zijn en hoe het handelen via een exchange werkt? Dan kun je op zoek gaan naar een exchange die goed bij jou past. Hier vind je vaak ook veel informatie over op crypto nieuwssites, zoals de website van Newsbit

  Waar ga je crypto kopen?

  Een plek kiezen waar jij jouw cryptomunten gaat kopen is een belangrijke stap die je niet moet onderschatten. Bekijk of de exchange gebruiksvriendelijk is en hoe hoog de transactiekosten zijn voor het kopen en verkopen van cryptomunten. Heb je een betrouwbare broker gevonden waar je terecht kunt, begin dan met het inleggen van kleine bedragen, bijvoorbeeld 20 euro, zodat je er eerst een beetje in kunt komen. Laat die 20 euro een tijdje staan en kijk wat ermee gebeurt. Zo loop je nog weinig risico, maar kun je wel een goed beeld krijgen van wat er met je geld kan gebeuren. Dit is de beste manier om verantwoord te starten met het handelen in crypto. Beleg nooit met geleend geld en investeer alleen geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen, om te voorkomen dat je in de schulden raakt. De waarde van cryptovaluta is namelijk niet stabiel, wat de kans groter maakt om je inleg te verliezen. 

  Zo koop je crypto munten

  Om cryptomunten aan te kopen, maak je een account bij een exchange. Doe dit altijd bij een professionele en betrouwbare aanbieder, waar je van tevoren onderzoek naar hebt gedaan. Ook in de crypto wereld komt namelijk veel oplichterij voor. In een exchange wissel je traditioneel geld in voor digitaal geld tegen de actuele koers van de gekozen cryptomunt. Je kunt ervoor kiezen om je cryptomunten via een broker of een exchange to kopen. Mensen denken vaak dat dit hetzelfde is, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen. Een exchange is een handelsbeurs waar je direct cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Dit doe je dus zelf, niet via een tussenpersoon. Een broker is een tussenpersoon tussen de koper en de exchange. Een broker werkt natuurlijk niet gratis, je zult hier dus extra voor moeten betalen. Het voordeel is wel dat een broker vaak veel kennis heeft van de crypto wereld en dus goed weet waar en wanneer er belegd moet worden. De kosten hiervoor zullen per broker verschillen en deze hangen vaak ook af van het bedrag waarmee je gaat investeren. Bij een lager bedrag horen vaak lagere kosten. 

  Veelgestelde vragen

  Waar vind je crypto nieuws?

  Er bestaan vandaag de dag veel websites voor crypto nieuws. Een populaire in Nederland is Newsbit, maar je hebt ook crypto-insiders.nl en bitcoinmagazine.nl.

  Een exchange of een broker?

  Of je direct via een exchange of via een broker moet beleggen, hangt af van jouw situatie. Begin je net, dan kan een broker verstandig zijn, omdat deze veel kennis heeft van de markt. Dit levert je echter wel extra kosten op.

  Wat is de beste exchange voor crypto?

  In Nederland is Bitvavo erg populair, aangezien dit een Nederlands platform is voor het handelen in crypto dat erg gebruiksvriendelijk is.

  Advertentie