3 x waarom het verstandig is om een bedrijfsrekening te openen als zzp’er

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2023

Ben je onlangs als zzp’er begonnen en twijfel je of je een bedrijfsrekening moet openen? Je bent niet de enige. Volgens de wet hoef je als zzp’er geen zakelijke rekening te hebben. Omdat je maandelijks betaalt voor zo’n rekening, neig je er misschien naar om het niet te doen. Toch kun je beter wel zo’n rekening openen als je voor jezelf werkt. In deze tekst zetten we drie redenen op een rijtje waarom het verstandig is om als zzp’er een bedrijfsrekening te openen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Vereiste van banken

  De Nederlandse wet schrijft weliswaar voor dat een zakelijke rekening niet verplicht is, maar toch ontkom je er vaak niet aan. De meeste banken in ons land willen namelijk niet hebben dat je jouw privérekening gebruikt voor je bedrijf. Vaak staat hierover wel iets in de algemene voorwaarden waarmee je akkoord bent gegaan toen je de rekening opende. Staat dit er inderdaad in? Dan doe je er goed aan een bedrijfsrekening te openen. Je kunt het erop gokken, maar de kans is groot dat je vroeg of laat tegen de lamp loopt. Banken controleren namelijk steekproefsgewijs of privérekeningen niet zakelijk gebruikt worden. Om te voorkomen dat je in de problemen raakt, kun je het beste direct een bedrijfsrekening openen als je voor jezelf begint.

  2. Financieel overzicht

  Je opent een zakelijke rekening niet alleen maar omdat banken dit van je verlangen. Als zzp’er heb je zelf namelijk ook profijt van een bedrijfsrekening. Zo’n rekening helpt je namelijk om jouw financiën overzichtelijk te houden. Gebruik je een privérekening om zakelijke betalingen op te ontvangen? Dan lopen particuliere en zakelijke geldstromen door elkaar heen. Wanneer er maandelijks maar een paar transacties plaatsvinden, hoeft dit geen probleem te zijn. Betaal je veel vanaf de rekening en wordt er ook regelmatig geld naar overgemaakt? Dan is het erg lastig om het overzicht te behouden.

  Zit je er niet op te wachten om iedere maand weer de gehele rekening door te spitten om uit te zoeken welke betalingen zakelijk en welke privé zijn? Open dan een zakelijke bankrekening.  Deze rekening gebruik je uitsluitend voor zakelijke betalingen. Met behulp van zo’n rekening wordt het dan ook een stuk makkelijker om financieel overzicht te houden. Extra bijkomstigheid is dat je hierdoor ook nog eens minder tijd kwijt bent aan de administratie van je bedrijf. Is dit niet jouw favoriete bezigheid? Open dan direct een zakelijke rekening als je als zzp’er aan de slag gaat.

  3. Professionaliteit

  Een derde en laatste reden om als zzp’er een bedrijfsrekening te openen is omdat je hiermee professionaliteit uitstraalt. Helaas is dit iets wat veel ondernemers niet inzien. Daarom leggen we kort uit hoe dit zit. Gebruik je een privérekening? Dan komt jouw persoonsnaam op het afschrift te staan van mensen die je betaalt of die jou betalen. Dit is niet echt professioneel en bovendien kunnen mensen een betaling aan een persoon niet altijd direct plaatsen. Met een bedrijfsrekening hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Deze rekening staat namelijk op naam van jouw bedrijf. Je betaalt niet alleen geld vanuit jouw onderneming, maar mensen maken ook geld over naar een bedrijf. Reden genoeg om een bedrijfsrekening te openen als je het ons vraagt.

  Advertentie